"Konzervatívny" čílsky prezident" chce zaviest "civilné zväzky" pre homosexuálov

4,372
Kultúra smrti

SANTIAGO, 13. júl 2011 (LifeSiteNews.com) - Čílsky prezident Sebastian Piñera, ktorý sa pre svoje obhajovanie ľudských práv aj naďalej považuje za konzervatívneho, pripravuje zavedenie návrhu zákona o zavedení "občianského zväzku" pre homosexuálne páry. Informovali o tom čilské noviny La Tercera.

Podľa médií si Piñera uvedomuje, že návrh zákona nahnevá časť koalície, ktorá ho posunula k moci. Homosexuálne organizácie naňho už dlhšiu dobu tlačia.

Ako LifeSiteNews uviedli 1. júna, prezident vzdoroval vytvoreniu občianskeho zväzku od svojho zvolenia v roku 2010. Oznámil však rozhodnutie kapitulovať a poddať sa národnému tlaku kampane čílskeho Hnutia integrácie homosexuálov a oslobodenia (MOVILH), ktoré organizuje demonštrácie a požaduje legalizáciu homosexuálneho manželstva. Organizácia nedávno predostrela Ústavnému súdu svoj cieľ, súd žiadosť akceptoval. 

Piñerove kroky iba ťažko uspokoja homosexuálne organizácie, podľa ktorých je odmietnutie legislatívy neadekvátne. Okrem tlaku tlaku kampane MOVILH Piñera čelí aj homosexuálnej nadácii Iguales a medzinárodnej organizácii "ľudských práv" Amnesty International, ktoré tvrdia, že Čile odmietaním homosexuálneho manželstva porušuje ľudské práva.

"Robiť odlišnosti týkajúce sa sexuálnej orientácie alebo rodovej identity s úctou k legislatíve manželstva nie je v súlade s ľudskými právami," povedala Ana Piquerová z Amnesty International.

Citovala Všeobecnú deklakráciu ľudských práv, Medzinárodný pakt občianskych a politických práv a Medziamerický dohovor o ľudských právach. V žiadnom z uvedených sa nespomína homosexualita, ani právo homosexuálov na uzavretie manželstva.

Piquerová objasnila, že Piñerov návrh zákona organizáciu neuspokojí.

"Myšlienka zavedenia manželstva medzi heterosexuálmi na jednej strane a dohoda, ktorá nie je manželstvom na strane druhej, má menej dotknuté práva, menšiu ochranu osôb a bude otvorená homosexuálom a heterosexuálom, môže znamenať otvorenú diskrimináciu proti homosexuálom," povedala. Varovala tiež pred skorým "medzinárodným tlakom", ktorý môže v krajine pretrvávať po odmietnutí požiadavky lobovania homosexuálov.

Podľa La Tercera Piñerova legislatíva navrhuje vytvorenie dohody, kedy "páry nebudú žiť v manželstve" (Acuerdo de Conviviencia No Matrimonial or ACNM) a podľa ktorej budú občianske zväzky medzi homosexuálmi zaregistrované do jedného roka. ACNM je charakterizovaná "dohodou medzi dvoma ľuďmi rovnakého alebo opačného pohlavia, ktorí môžu oslavovať za účelom regulovania svojho vzťahu čerpaného zo spoločného citového života."

V zjavnej snahe uspokojiť prezidentov spoločenský konzervatívny pôvod ACNM nezmení ani občiansku časť zmluvnej strany, ani nevybuduje vzťahy rodičov s rodičmi druhého partnera.