Katolícka Malta schválila legalizáciu rozvodov

3,235
Kultúra smrti

VALLETTA, Malta, 30. máj 2011 (LifeSiteNews.com) – Obyvatelia rímsko-katolíckeho ostrova Malta prijali v referende legalizáciu rozvodov 52,6% väčšinou.

S populáciou viac ako 400 000 obyvateľov je v krajine okolo 98% katolíkov. Malta donedávna patrila spolu s Filipínami a Vatikánom medzi tri zostávajúce štáty, v ktorých bol rozvod, rovnako aj potrat, ilegálny.

Katolícki biskupi Malty vyzvali občanov, aby nevolili v prospech rozvodu. Pripomínali, že rozvod nie je riešením manželských problémov. „Rozhodnutie v prospech rozvodu vedie k zničeniu manželstva a rodiny. Následkom toho je tiež zničenie hodnôt a kvality života,“ napísali v pastierskom liste.

Predseda vlády Lawrence Gonzi so svojou stranou oficiálne podporil učenie katolíckej cirkvi. „Výsledok referenda nie je taký, aký by som si želal. Väčšinu však musíme rešpektovať. Parlament uzákoní novú legislatívu o rozvodoch.“

Medzitým Deborah Schembriová, predsedníčka kampane „Yes“, v rozhovore pre tlač vyhlásila: „Obyvatelia Malty hlasovali za možnosť rozvodu, aby dosiahli viac občianskych práv.“

Tesne pred výsledkami hlasovania bol názor 72% účasti oprávnených voličov opozičných strán vyvážený. Výsledok sa mohol ľahko obrátiť v prospech oboch smerov. Zákonodarcovia onedlho predstavia legislatívu, ktorá dovolí rozvod párom žijúcim oddelene najmenej 4 roky. Zatiaľ čo v minulosti mohli takéto dvojice získať osvedčenie o oddelení, prípadne katolíci manželstvo anulovať, nikto z nich  už viac nemohol znovu vstúpiť do manželského zväzku.

„Všetkým, ktorí sa aktívne podieľali na oboch stranách a cítia sa zranení skutkami alebo slovami členmi cirkvi chceme vyjadriť ospravedlnenie. Zároveň ubezpečujeme, že bezvýhradne odpúšťame všetkým, ktorí ublížili nám,“ píšu biskupi vo svojom vyhlásení.

Biskupi znovu potvrdili stanovisko, že katolícka cirkev sa vždy snaží povzdbudzovať budovanie silných rodín a rozvod nie je riešením manželských problémov. Cirkev si želá vidieť vyššiu oddanosť manželských párov a sľubuje, že bude naďalej pomáhať rodinám v ťažkých situáciách.