34573.jpg

Kardinál k Amoris laetitia: Spolužitie len ako súrodenci

537
Kultúra života

„Znovu zosobášení rozvedení, ktorých prvé manželstvo nebolo cirkevne anulované, by mohli ´vo výnimočných prípadoch´ prijímať sviatosť zmierenia, aj Eucharistie, no Cirkev pripomína, že tieto páry majú žiť ako brat a sestra!“ Uviedol to lisabonský patriarcha, kardinál Manuel Clemente, v liste zo 6. februára, ktorým upravuje prístup k týmto osobám vo svojom patriarcháte vzhľadom na uľahčenia pápeža Františka v „Amoris laetitia“.

 

Kardinál súčasne zdôrazňuje, že reintegrácia katolíkov „nevedie nutne“ k pripusteniu ku sviatostiam zmierenia a Eucharistie.

„Môže byť vhodné, aby bol prístup ku sviatostiam zdržanlivý,“ uviedol patriarcha Clemente. Poukázal aj na to, že pri „nevyjasnených nezrovnalostiam“ je pristupovanie ku sviatostiam „mimoriadne škandalózne“.

„Iné miesto na rozhodnutie o prístupe ku sviatostiam ako forum internum nepoznám,“ uviedol patriarcha Clemente a výslovne poukázal na spovedný rozhovor a spovedného otca. „Po potvrdení nemožnosti anulovania manželstva teda podľa môjho názoru nie je na to kompetentný ani diecézny súd.“