Brazílsky sudca schválil prvé ‘manželsvo‘ homosexuálneho páru

4,051
Kultúra smrti

SÃO PAULO, 28. Jún, 2011 (LifeSiteNews.com) - Brazílsky sudca schválil 27. júna zmenu registrovaného partnerstva páru rovnakého pohlavia na právne uznané ,,manželstvo." Stalo sa tak prvým homosexuálnym ,,manželstvom” v krajine.

Štátny sudca v Sao Paulo Fernando Henrique Pinto tvrdí, že rozhodol na základe rozsudku Najvyššieho súdu z mája, v ktorom schválil registrované partnerstvá. K rozhodnutiu súd dospel na základe Brazílskej ústavy, ktorá vysvetľuje spôsob, akým sa registrované partnerstvo môže stať manželstvom a podľa rezolúcie OSN proti diskriminácii na základe sexuálnej orientácie.

Homosexuálny pár predstavila televízna stanica Globo. Sergio Kauffman Sousa a Luiz Andre Moresi registrovali svoje partnerstvo 17. mája. Žiadosť o zmenu na manželstvo adresovali súdu v meste Jacarei, 85 kilometrov na severovýchod od Sao Paulo.

Dôsledky rozhodnutia sudcu Pinta zatiaľ nie sú jasné. Hoci jeho rozhodnutie môže byť zrušené vyšším súdom, homosexuálny pár sa v televíznom vysielaní netajil tým, že v prípade nutnosti sa obrátia na Najvyšší súd.