Za vyprask dostala matka 5 rokov podmienečne

2,373
Kultúra smrti

CORPUS CHRISTI, Texas, 22. jún 2011 (LifeSiteNews.com) - Matka troch detí z Texasu prišla o opatrovníctvo a dostala 5 rokov podmienečne. Dôvod? Zbila svoju dvojročnú dcéru.

,,Deti v dnešnej dobe už nedostávajú bitku," povedal sudca Jose Longoria z okresného súdu v meste Corpus Christi. ,,Kedysi sme možno dostali bitku, dnes sa to už nerobí."

Rosalina Gonzalesová sa priznala k trestnému činu zranenia dieťaťa. Ako súčasť dohody jej obmedzia starostlivosť o deti a zaplatí 50 dolárov detskému centru.

Prokurátori záležitosť opísali ako ,,jednoduchú, priamočiaru" bitku bez použitia opasku alebo zanechania modrín.

Gonzalesovú zatkli v decembri, keď si stará mama detí z otcovej strany všimla na dievčatku červené škvrny a odviezla ho do nemocnice. 

Deti umiestnili do starostlivosti starej mamy, kým Oddelenie rodiny a ochranných služieb neurčí Gonzalesovej spôsobilosť ich opätovnho získania.

Webová stránka texaského generálneho prokurátora vysvetľuje, že bitka je podľa texaského zákona povolená, ak nespôsobí zranenia. Môže byť pokladaná za zneužitie, ak sa nevzťahuje na zadok alebo ak sú pri nej použité konkrétne nástroje: ,,Rana, ktorá spôsobí červené fľaky a do hodiny zmizne, ešte nie je považovaná za prejav hrubosti. Na druhej strane však rana, ktorá zanechá modrinu, škrabanec alebo opuch a vyžaduje si lekárske ošetrenie už hrubosťou je." 

Bitka sa postupne stala dôležitým a často diskutovaným problémom. So zúrivými debatami nad účinnosťou bitky niektoré skupiny požadujú, aby bola bitka úplne zakázaná a považovaná za týranie. Množtvo pro-family skupín tvrdí, že snaha štátu o zakročenie proti bitkám v prípadoch, keď je dieťa poškodené, predstavuje nespravodlivú uzurpáciu rodičovskej autority a právo vychovávať deti s disciplínou podľa vlastného svedomia.