Zrušenie homosexuálnej omše v Bostone sprevádzal odpor a hnev

3,429
Kultúra smrti

Boston, 14. júna 2011 (LifeSiteNews.com) - Farár a jeho katolícka farnosť, ktorá je pevne spriaznená s hnutím za práva homosexuálov v Bostone, vyjadrila frustráciu a odpor po tom, ako im arcidiecéza zarazila dlho očakávanú „homosexuálnu“ omšu.

Kňaz John J. Unni, farár kostola svätej Cecílie v Back Bay v Bostone, v nedeľnej kázni ostro kritizoval rozhodnutie kardinála Seana O’Malleyho zakázať omšu, ktorú Unni naplánoval na budúci víkend na oslavu homosexuálnej komunity.

„Ste tu vítaní, homosexuáli či heterosexuáli, bohatí či chudobní, mladí či starí, čierni či bieli,“ povedal Unni podľa The Boston Globe, ako prechádzal strednou uličkou. „Tu môžete všetci povedať: Smiem uctievať Boha, ktorý ma stvoril takého, aký som.“

Kázeň bola prijatá s búrlivými ováciami farnosti. Členovia farnosti sú veľmi zaangažovaní v Rainbow Ministry pre homosexuálov. Denník The Boston Globe informoval, že viac ako 200 farníkov nosilo odznak s krížom, dúhou a slovami „všetci sú vítaní“.

Táto omša propagovaná myšlienkou „Všetci sú vítaní“, bola určená na „oslavu rôznorodej komunity“ vo farnosti a bola naplánovaná na rovnaký mesiac ako bostonský Gay Pride (Pochod gayov).

Arcidiecéza tvrdí, že plánovaná liturgia spustila nebezpečenstvo vyslania zlej správy o učení Cirkvi. „Znenie oznámenia, že Rainbow Ministry kostola svätej Cecílie sa pridá k farnosti na omši 19. júna, vyvolalo nechcený dojem, že omša je podporuje Gay Pride Week (Týždeň pochodu gayov); a nie je,“ povedal hovorca arcidiecézy Terrence Donilon.

Homosexuálni aktivisti preklínali rozhodnutie zakázať omšu. Výkonná riaditeľka Dignity USA (Úcta v USA) Marianne Duddy-Burkeová nazvala rozhodnutie „príšerným“ a povzbudzovala katolíkov vykonať omšu na protest niekde inde. Medzi kritikmi bol taktiež aj Gene Robinson, prvý neskrývaný homosexuálny biskup episkopálnej cirkvi.

Navzdory prekážke farskí homosexuálni aktivisti hovoria, že plánujú usporiadať modlitbovú bohoslužbu mimo kostola v rovnakom čase, ako bola omša pôvodne naplánovaná. Donilon pre denník The Boston Globe povedal, že arcidiecéza nezasiahne.

„Toto by nemalo byť o konflikte,“ povedal Donilon pre The Boston Globe. „Učenie katolíckej Cirkvi je položené na kameni. Nemá nám to však zabrániť v láske k ľuďom na ich životných cestách.“

Redaktori The Boston Globe v utorok priznali, že učenie katolíckej cirkvi nedovoľuje homosexuálnu činnosť tak isto ako aj mimomanželské sexuálne vzťahy, zatiaľčo zastáva názor, že homosexuáli podľa slov kardinála O’Malleyho zostávajú „drahocennými v Božích očiach“. Avšak úvodník usudzuje, že omša sa mala konať a nespôsobila by žiadny škandál.

„Nikto by nemal mať pocit, že Cirkev schvaľuje sex homosexuálov. Otvorená bohoslužba by bola dôležitým priznaním, že existujú homosexuálni katolíci,“ napísali.

Členovia lobby za práva homosexuálov napriek tomu často spájajú cirkevný zákaz homosexuálnej činnosti za „nenávisť“ voči samotným homosexuálom.

Napríklad, poprední členovia práv homosexuálov vo februári vnikli do iPhone aplikácie navrhnutej na pomoc katolíkom urobiť si spytovanie svedomia pred spoveďou. Softvér sa potom používateľov pýtal: „Previnil som sa nejakou homosexuálnou činnosťou?“

„Homosexuálni katolíci sa nepotrebujú spovedať, potrebujú vyjsť zo seba a vyjadriť pochybnosti o proti-homosexuálnej dogme. Je to falošná myšlienka, že byť homosexuálom je niečo, za čo sa treba hanbiť, pretože toto presvedčenie už zničilo mnoho životov,“ uviedol Wayne Besen zo skupiny za práva homosexuálov Truth Wins Out (Pravda nakoniec zvíťazí).