Bazilej: Sexuálne hračky určené na vzdelávanie šokujú

6,153
Kultúra smrti

Tohto roku bol vo švajčiarskom Bazileji predstavený nový sexuálny vzdelávací program, ktorého súčasťou je aj "sexuálna súprava" s drevenými penismi a textilnými vagínami. Podľa niektorých rodičov a politikov učebné plány zachádzajú priďaleko.

Nové materiály pre sexuálny vzdelávací program putujú do 30 bazilejských základných škôl a škôlok. Obsahujú bábiky, puzzle, knihy a iný vzdelávací materiál pre 4-10 ročné deti. Podľa časopisu Blick staršie deti dostávajú oveľa viac explicitnejšie materiály.

Súčasťou príručky je sada pokynov pre učiteľov materských škôl, kde sa mžu dočitať, ako "ukázať deťom, že niektoré časti tela spôsobujú potešenie." Odporúča sa tiež naučiť deti dávať si navzájom masáž alebo trieť sa teplými vreckami piesku, všetko za doprovodu tichej hudby.

"Deti by sme mali povzbudzovať k rozvíjaniu svojej sexuality príjemným spôsobom," vyhlásil pre noviny Daniel Schneider, zástupca rektora pre materské školy v Bazileji, ktorý zároveň spolu s odborníkmi pomáha rozvoju sexuálneho vzdelávacieho programu.

"Je dôležité, aby sa deti naučili povedať nie, ak nechcú, aby sa ich na niektorých miestach dotýkali."

Pre niektorých sú však pomôcky príliš explicitné a deti sa s nimi zoznamujú príliš skoro.

"Sexuálna výchova, iste, nemala by však byť zavedená do učebných plánov tak skoro a rozhodne by nemala byť povinná," komentoval Daniel Trappitsch zo združenia Citizens for citizens (Občania pre občanov). Zároveň varoval pred "katastrofálnym vývojom", proti ktorému je potrebné bojovať.

Gabi Hubertová zo švajčiarskej Slobodnej demokratickej strany nad novým programom taktiež neskrývala počudovanie.

"Sexuálna výchova takouto formou by mala ostať tam, kde patrí, v rukách rodičov. Určite nie v kompetencii materských škôl." Zároveň vyzvala kompetentných "netolerovať takéto počínanie."

Ostatní program obhajovali hlasným protestom. Školský lekár v Bazileji, Thomas Steffen, pre časopis Blick povedal, že tabu okolo sexu a sexuálnej výchovy je "problémom, ktorý majú iba dospelí."