Lekárovi hrozí prepustenie kvôli vyjadreniu viery

1,326
Kultúra života

Margate, Spojené Kráľovstvo, 1. Júna 2011 (LifeSiteNews.com) Skúsený kresťanský lekár v Anglicku má obavy o svoje zamestnanie. Je totiž vyšetrovaný kvôli zdeleniu sa o svojej viere s jedným zo svojich pacientov.

Rada pre Všeobecné Zdravotníctvo (General Medical Council – GMC[i]), ktorá reguluje zdravotníkov oficiálne pokarhala päťdesiat-ročného doktora Richarda Scotta zamestnaného v nemocnici Bethesda Medical Centre v meste Margate, okres Kent. GMC dostalo podnet od pacienta, ktorý uviedol, že Scott mu namiesto lekárskeho vyšetrenia hovoril o Kristovi.

Rada navrhuje kompromis, ale Scott ich vyzýva na jasné zamietnutie sťažnosti. Opiera sa a zdôrazňuje smernice rady, ktoré povoľujú poskytnúť pacientovi aj pohľad viery, pokiaľ je tak urobené jemne a citlivo. Lekár s 28-ročnou praxou je zanietený bojovať proti tejto sťažnosti. Preto vyhľadal pomoc Kresťanského Právneho Centra, ktoré sa angažuje brániť kresťanskú slobodu vo verejných sférach.

Ako Scott vraví, jeho rozhodnutie bojovať proti sťažnosti ho môže stáť zamestnanie, „ale oplatí sa riskovať. Ja to robím kvôli vyššiemu cieľu,“ povedal pre Daily Mail. „Chcel som dodať odvahu a inšpiráciu ostatným kresťanom pracujúcim v zdravotníctve.“

„GMC sa nesmie sklonit pred politickým alebo emocionálnym tlakom, a malo by stopercentne podporiť Scotta, keďže sa riadil ich vlastnými smernicami;jeho nepoškvrnená povesť nemôže byť poškodená takýmto záznamom,“ povedala Andrea Williamsová, riaditeľka Kresťanského Právneho Centra.

Doktor Scott tvrdí, že o viere hovoril až na konci rozsiahleho vyšetrenia, po preskúmaní viacerých zákrokov, ktoré pacient absolvoval, a po prísľubení urgovať pacientovu žiadoť o stretnutie s ďalšími profesionálnymi zdravotníkmi.

Vraví, že o viere rozprával s pacientovým zvolením. Vyjadril svoj názor, že ďalšie poradenstvo ohľadom problémov pacienta pravdepodobne nepomôže, keďže pacientove problémy zasahujú do duchovných rozmerov.

„Počas rozhovoru som povedal, že viera v Ježiša  mi pomohla, a že si osobne myslím, že by pomohla aj pacientovi,“ povedal Scott. „Ani raz počas nášho rozhovoru pacient nenaznačil, že by mu rozhovor nebol po vôli, alebo že by chcel rozhovor ukončiť. Ak by niečo také prejavil, okamžite by som tému ukončil.“

Doktor Scott vraví, že o svojej viere sa rozprával s mnohými pacientami počas svojej lekárskej praxe, a veľa z nich bolo povzbudených.

Podľa pani Williamsovej je to „trápna hanba“ podať sťažnosť na doktora Scotta za vyjadrenie kresťanského presvedčenia. „V akej spoločnosti to chceme žiť? V tolerantnej, kde sú ľudia slobodní vyjadriť svoj názor,“ pýta sa, „alebo v spoločnosti, kde vládne strach, a kde za prejavenie názorov v koverzácii vás môžu nahlásiť úradom? Podľa smerníc GMC, lekár Scott mal právo vyjadriť svoju vieru, ktorá ho inšpiruje v jeho práci.“

„Musíme zmeniť túto kultúru netolerantnosti a politickej korektnosti, a brániť právo na slobodu prejavu ako aj právo otvorene hovoriť o svojej viere – nie len za zatvorenými dverami domova, ako by si poniektorí želali, ale aj na verejnosti,“ dodala.

 


[i] GMC registruje a robí dohľad nad lekármi praktizujúcimi v Spojenom Kráľovstve. GMC má moc zrušiť alebo obmedziť činnosť lekára ak usúdi, že lekár nie je vhodný vykonávať lekárske služby.