MRAVENISKO. Orbán kapituluje pred Sorosom a Bruselom? Komu a prečo záleží, aby Sorosova Stredoeurópska univerzita v Budapešti zostala?

636
Kultúra smrti

Každého je možné pritlačiť, zahnať do kútu a donútiť robiť to, čo nechce. Maďarský premiér Viktor Orbán 29. apríla v Bruseli vraj sľúbil, že splní požiadavky Európskej komisie a Stredoeurópsku univerzitu v Budapešti nezatvorí…

Informoval o tom Siegfried Murešan, hovorca Európskej ľudovej strany, ktorá mala v sobotu v belgickej metropole zasadnutie predsedníctva. Orbán sa zúčastnil na zasadnutí predsedníctva európskych ľudovcov. Najnovšie udalosti naznačujú, že aj tohto tvrdého a nepokorného oponenta Brusel predsa zlomia /alebo už zlomil?/. Prečo niekomu tak záleží, aby Sorosova Stredoeurópska univerzita v Maďarsku zostala? Prečo Brusel tak tlačí?..

Celá táto kauza sa začala zavedením nového maďarského zákona o vzdelaní. Brusel tvrdo zaútočil na Budapešť. Podľa našich eurofantasmagorov maďarský zákon porušuje európsku legislatívu. Prečo? Lebo fakticky „nabáda“ na zatvorenie Sorošovej Stredoeurópskej univerzity v Budapešti. Orbán podobné obvinenia odmieta a čuduje sa, prečo Bruselu s.r.o. tak záleží na tom, aby táto akože univerzita v Maďarsku zostala.

Často čítam komentáre odborníkov a laikov na margo „národnostnej príslušnosti“ Sorosa, odrážajúc sa od ktorej komentátori sa snažia nájsť pôvod jeho „neordinárnej činnosti“ a pochopiť, čo vlastne chce a prečo. Pokúsime sa veľmi stručne zozbierať na kopu všetky tieto súvislosti a zistiť, čo vlastne chce mr. Soros.

Otecko smutne slávneho americko-maďarsko-židovského finančníka Theodor Schwartz bol obyčajným advokátom. Bol to skromný maďarský Žid, ktorých boli tisíce. Keďže v niektorých európskych krajinách vrátane Maďarska v 20 – 30. rokoch minulého storočia Židov akosi nemali v láske, Theodor najprv zmenil svoje meno na maďarské Tivadar a v r. 1936 celá milá rodinka zmenila aj svoje priezvisko na Soros. Tak sa z Theodora Schwartza stal Tivadar Soros.

Príklad ocinka nasledoval aj jeho syn György, ktorý sa najprv tiež zo Schwartza stal Sorosom a pretože sa rozhodol pre kariéru v anglosaských krajinách, maďarské meno György zmenil na anglosaské George. Tak sa z Györgyho Schwartza stal George Soros. O kariére tohto finančníka nemusíme dlho vyprávať – mnohí čitatelia to poznajú, prípadne záujemcovia si informácie nájdu na internete.

Vrátime sa k pôvodnej otázke. Kto je to Soros a prečo koná tak, ako koná? Keď niekto „obviňuje“ Sorosa, že je Maďar alebo Žid, nech sa prežehná, odpľuje si a zabudne na tieto okolnosti. Soros už dávno kašle na to, že je židovskej národnosti, a presne tak už dávno kašle na to, že pochádza z Maďarska. Už dávno sa premenil na typického Anglosasa, ktorý nenávidí všetko, čo mu stojí v ceste alebo mu nezarába peniaze. Preto má „príslušné“ myslenie a preto koná, ako koná. Nahrabal už dosť a teraz sa môže postarať takpovediac aj o „duchovno“: o to, aby svet vyzeral tak, ako si to želá pán miliardár – aby bol preplnený podobnými „duchmi“, ako samotný pán americký finančník, aby v celom svete platili zákony strýčka Sama a aby všetci ľudia ho pekne poslúchali a modlili sa iba ku dvom americkým modlám – Koltu a Doláru…

Na tejto svojej „mecenášskej, filantropickej“ ceste už porobil veľa špinavostí. V r. 1979 vytvoril svoje najväčšie dielo – fond Otvorená spoločnosť. V súčasnosti strýko Soros investuje na svoje „humanitárne“ aktivity cca 300 miliónov dolárov ročne. Výsledky týchto „aktivít“ dobre poznáme: pestrofarebné krvavé prevraty rôznych druhov, vyvolané občianske vojny, zabitie miliónov ľudí, vymývanie mozgov ľuďom po celej planéte, zničené osudy mnohých miliónov ľudí. Je to človek, po ktorom plače Norimberg…

A naši bruselskí, domáci a zaoceánski slniečkari, neoliberáli, plutodemokrati a iná krívajúca politická a mediálna „smotánka“ sa z celej duše čuduje, prečo Orbán chce /chcel?/ zatvoriť Sorosovu Stredoeurópsku univerzitu. Potrebujú Maďari vlastný Majdan? Všetci dobre vedia, ako sa končia „humanitárno-finančné investície Sorosa“ – krvavým štátnym prevratom a občianskou vojnou. Potrebuje to Orbán, potrebujú to Maďari? Vedia počítať do troch…

Nie náhodou Orbána podporuje značná časť obyvateľstva. Dokonca na postoj občanov iba menší vplyv má domáca politika vlády, ale uvedomujú si, že Orbán a jeho spojenci sa snažia čo najmenej znížiť tlak Bruselu na Budapešť a zbaviť krajinu aspoň časti negatívnych následkov kvôli panovačnému diktátu vedenia Európskej únie a zachovať pre Maďarsko aspoň časť kompetencií, práv a slobôd samostatného suverénneho štátu.

Maďar Orbán nemá príliš v láske amerického Maďara Sorosa. Viackrát poukazoval na to, že ten škodí Európskej únii a snaží sa pochovať euro – aby Sorosov dolár aj naďalej panoval na území Európy. Sorosova Stredoeurópska univerzita Orbánovi nevonia z jednoduchého dôvodu: premiér chce zachovať normálny európsky systém vzdelávania a nepotrebuje nekalú konkurenciu – americkú totálne propagandistickú univerzitu.

Včera európsky a náš domáci mainstream opravoval sám seba: predvčerom priniesol správy, že Orbán sa vzdal a súhlasil so zachovaním Sorošovej univerzity, ale včera sa poopravil a poznamenal, že nie je všetko také jednoduché a údajne Orbán predsalen hľadá spôsoby zrušenia Sorosovej univerzity a celá záležitosť ešte len v štádiu riešenia…

Podľa všetkého Maďari ešte dlhšie budú riešiť otázku, čo s „pomocou a sponzorstvom“, mimovládkami a univerzitou Sorosa – svojho nepokojného „krajana“. Na Slovensku podobná otázka ešte nie je aktuálna. Nebolo by však od veci, keby sa aj na území od Dunaja k Tatrám zamysleli, či potrebujú „pomoc a sponzorstvo“ podobného filantropa. Každá pomoc niečo stojí. Oplatí sa prijímať žobrácke od tohto „investora“? Doposiaľ všetky jeho „investície a sponzorstvo“ končili Majdanmi a občianskou vojnou… Potrebujeme to?

 

Eugen Rusnák