Je "prevažná väčšina" moslimov umiernená?

868
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Foto: 100,000 Pakistancov smúti nad smrťou muža, ktorý zavraždil guveréra Taseera. Ten oponoval pakinskému "zákonu o rúhaní" a pracoval na prepustení kresťanky Asia Bibi, odsúdenej na smrť.

Často sa hovorí, že prevažná väčšina moslimov je umiernená. No ako nám médiá radi pripomínajú pri iných záležitostiach, tvrdí sa to "bez akýchkoľvek dôkazov." V skutočnosti, dôkazy, ktorými disponujeme, naznačujú, že ide o pochybné tvrdenie. 

Kde presne žijú všetci títo umiernení moslimovia? 

Bude to v Čečensku, kde úrady zriadili koncentračné tábory pre gayov? A kde sa v roku 2015 zhromaždilo 800 tisíc moslimov, aby protestovali proti karikatúram Mohameda v časopise Charlie Hebdo? Pokúste sa získať toľko moslimov na boj proti ISIS. 

Bude to v Pakistane, kde sa 100 tisíc ľudí zhromaždilo na pohrebe vraha? Úkladný vrah zavraždil úradníka, ktorý vyzýval na zrušenie zákonov o rúhaní. Množstvo islamistických skupín varovalo ľudí, aby sa nezúčastnili pohrebu úradníka či dokonca, aby sa nemodlili za jeho dušu. 

Bude to v Saudskej Arábii, kde sa pravidelne vykonávajú amputácie na verejných priestoroch a kde sú bežné verejné popravy? Na západe sa niečo podobné stalo naposledy počas francúzskej revolúcie. 

A čo tak Západný breh Jordánu? Na Západnom brehu Jordánu sú ulice, parky, námestia a školy pomenované po "mučeníkoch", ktorí sú vyznamenaní za zabitie židovských mužov, žien a detí. Na Západnom brehu Jordánu sa považuje za roztomilé opásavať trojročné deti bombami. Medzitým sa deti v školách a z vysielania vládnej televízii učia, že zabíjanie židov je najvyšším poslaním života. 

Možno Maroko? Domov Casablanky a reštaurácie Rick’s Café? Celosvetový ADL prieskum (Liga proti ohováraniu - liberálna mimovládka. Editor) zistil, že 80 percent Maročanov má antisemitské názory. Čo nie je až také zlé, keď to porovnáte s Alžírskom (87 percent) a Irakom (92 percent). 

Mohol by byť požehnanou krajinou umiernenosti Afganistan? Jedine ak nebudete brať do úvahy tradíciu manželstiev detí a obľúbenú formu zábavy, tzv. "bacha bazi". Bacha bazi sú pubertálni a predpubertálni chlapci, ktorí sú oblečení ako dievčatá. Títo chlapci sú nútení tancovať pre mužov a potom sa predávajú na sexuálne účely. Pokiaľ ide o vládu, nekompromisný Taliban, ktorý kedysi vládol v Afganistane, bude pravdepodobne vládnuť znova. A Taliban sotva možno považovať za umiernený. Na druhej strane sa pokúšali odstrániť zvyk bacha bazi

Egypt? V Egypte musia existovať umiernení. No, áno, existujú. Egyptský líder, prezident al-Sísí, vyzval k reforme islamu a nájdu sa aj ďalší s podobnými názormi. Na druhej strane, Pew prieskum verejnej z mienky z roku 2013 zistil, že 70 percent Egypťanov podporuje amputáciu končatín a bičovanie zlodejov, 81 percent podporuje ukameňovanie cudzoložníkov a 86 percent podporuje trest smrti pre odpadlíkov. Prezident al-Sísí má o zábavu postarané.