Posadnutie ideológiou životného prostredia: právo žien mať deti môže byť obetované pre prírodné prostredie

780
Lucia Salomonová
Kultúra smrti

Pozn. šéfredaktora - prednedávnom oslavovaný "morálny filozof" z Princeton univerzity, Peter Singer, ospravedlňoval vo svojom stĺpčeku do New York Times prípad znásilnenia mentálne handikapovaného 29 ročného muža svojím kolegom, bioetikom. Kam spoločnosť dospela v téme bioetiky, nemá zmysel komentovať. Prinášame vám preto zaujímavejší článok staršieho vydania, kde bioetik Peter Singer zahviezdil v téme životného prostredia. Viac o perlách tohto "kňaza" enviromentalistickej ideológie nájdete vo vyhľadávači LIFENEWS.

********

Bioetik Peter Singer prirovnal ženy a deti ku kravám, ktoré spásli lúku a povedal, že ženské právo na rozmnožovanie môže byť jedného dňa obetované pre životné prostredie. Poznamenal to minulý týždeň na konferencii Women Deliver, ktorá bola vyhlásená za najdôležitejšie stretnutie zamerané na ženské a dievčenské ľudské práva za posledné desaťročie.

Kontroverzný profesor z Princeton univerzity, známy ako bojovník za vraždy novorodencov a beštialitu, vystúpil ako účastník diskusie na trojdňovej konferencii Women Deliver vo štvrtok, na ktorej sa zúčastnila Melinda Gates a viac ako 4000 ďalších aktivistov za potraty a antikoncepciu v Kuala Lumpur.

Singer povedal, že ak tí, čo majú dostatok pravdepodobne v blízkej budúcnosti nezmiernia ich vysokú mieru spotreby v porovnaní s chudobnými a keďže je možné, že úsilie v planovaní rodiny sa môže ukázať „ako nedostatočné... mali by sme zvážiť, aké iné veci môžeme urobiť... s cieľom vyhnúť sa niektorým z najhorších následkov enviromentálnych katastrof... “

Samozrejme je možné, že ženám dávame možnosť sa rozmnožovať, že dosiahneme dostupnosť antikoncepcie tam kde je žiadaná, stále však zistíme, že počet detí, ktoré sa ženy rozhodli mať spôsobuje, že populácia stúpa, čo má za následok problémy životného prostredia,“ povedal. Ženy majú viac detí kvôli svojim „ideologickým a náboženským pohľadom.“

Singer dodal, že: „skleníkové plyny... sa približujú k prelomovému bodu,“ a klimatické zmeny by sa mohli stať „katastrofou a príčinou, že stovky miliónov alebo miliárd ľudí by sa stali klimatickými utečencami.“

Povedal: „Musíme zvážiť, či môžeme hovoriť o snahe znížiť rast obyvateľstva a či je to v súlade s opodstatnenými obavami, ktoré majú ľudia ohľadom práva žien kontrolovať ich životné rozhodnutia a ich rozmnožovanie.

Singer, ktorý tiež argumentoval prípadom udelenia medzinárodných ľudských práv primátom (bytosti schopné kráčať po dvoch nohách, v kontexte prekladu - opice. Editor), povedal, že je: „Vhodné zvážiť, či rozmnožovacie práva žien sú ‚základné‘ a nemenné, alebo či - v slovníku biochémie - sú 'prima facie‘ - dôležité a je dobré ich rešpektovať. Na druhej strane ale môžu existovať možné okolnosti, v ktorých by ste tieto práva mohli byť zmenené.

Potom Singer porovnal právo žien nosiť detí k tradičnému dedinskému právu pásť kravy na „spoločnej“ pôde. Keď sa dedinčania stanú bohatšími a ich kravy budú menej zomierať kvôli chorobám, povedal, až pokým sa pozemky nespasú, „výnosy spadnú... a to vedie ku katastrofe.“

Ukázalo sa, že právo pásť tak veľa kráv ako vy chcete na spoločnom pozemku nie je absolútnym právom,“ povedal Singer. „Je zrejmé, že to je to, o čom by sme mali hovoriť. Takisto je potrebné povedať, koľko máme detí... Dúfam, že sa nedostaneme do bodu, kedy to budeme musieť zmeniť... ale nemyslím si, že by sme sa mali vyhnúť tomu, aby sme to zvážili ako možnosť.“

Jeho názory neboli úplne prijaté. Babtunde Osotimehin, výkonný riaditeľ PFSN, namietal: „Neexistuje žiaden spôsob, aby sme sa dostali do bodu, v ktorom takýmto spôsobom obmedzíme práva ľudí.“

Osotimehin bol jeden z rečníkov na konferencii, ktorý zdôraznil to, čo pro-life zástancovia hovoria už celé desaťročia: Rast globálneho obyvateľstva sa v skutočnosti znižuje a že predpovede celosvetového hladomoru a katastrofy nadmernej populácie boli vysoko precenené.

India sa nie len že živí sama, ale takisto jedlo aj vyváža,“ povedal Osotimehin. Dodal, že hoci niektoré regióny vo svete stále rastú, ostatné majú „viac 65-ročných ako 5-ročných a tieto krajiny majú problém s tým, aby zostali konkurencieschopné.“

Ešte predtým na konferencii profesor Hans Rosling z Medzinárodného zdravotného ústavu Karolínskeho inštitútu preukázal (ako odporca kontroly obyvateľstva už desaťročia), že klesajúca plodnosť súvisí s poklesom detskej úmrtnosti a rastúcim bohatstvom. Takisto pripustil, že obavy z populačnej „explózie“ sú značne prehnané a svetová populácia dosiahne maximum, okolo 9 miliárd a potom začne klesať.

Alicia Yamin z Harvardskej školy verejného zdravia takisto povedala, že pôvodný zástanca populačnej explózie, Thomas Malthus, sa mýlil. „Ľudia sú viac ako len konzuméri,“ povedala. Majú „rozum,“ a sú „aktívnymi činiteľmi“ schopnými riešiť problémy.

Problém podľa množstva rečníkov je nadmerná spotreba najbohatších ľudí vo svete. „Jedna tretina jedla, ktorá sa produkuje vo svete, je zbytočná,“ povedal Osotimehin. „Niekedy to nie je o tom, čo je dostupné, ale je to o politickej distribúcii a to je zas o politike prístupu.

Bezdomovec v Dánsku v skutočnosti prijíma viacej ako šesťčlenná rodina v Tanzánii,“ dodáva.

Bohatí ľudia vo vyspelých krajinách sa snažia konzumovať rovnako ako Američania. „Nový problém obyvateľstva,“ povedal Osotimehin, „je, že každý mladý človek, ktorý vyrástol v Tanzánii chce jazdiť na SUV.“

Kavita Ramdas, indická predstaviteľka nadácie Ford v New Delhi poukázala na to, že „ekologická stopa“ priemernej americkej spotreby je 9,7 hektárov v porovnaní s priemerom pre osobu v Mozambiku: 4,7 hektárov. Americké SUV vyžaduje na svoju výrobu 44 000 galónov vody (galón = 3,78 litra).  Americké domy medzi 1975 a 2002 vzrástli o 38%, hoci počet ľudí na jednu domácnosť klesol.

Je ťažké povedať, ako sú účastníci konferencie vnímaví na tento útok na americký konzumerizmus (dom Melindy Gates ma výmeru 6131m² a je vybavený krytým bazénom s podvodným zvukovým systémom.) Ale Ramdas len začala.

Nemyslím si, že všetky práva by sa mali vytesať do kameňa,“ povedala. „Prečo nemôže existovať právo prima facie na krajiny, ktoré sú skutočne neudržateľnou záťažou pre našu planétu a pre nás všetkých?“ Pokračovala, že Spojené štáty a Európa nebudú mať stále „postkoloniálnu žiaru, vďaka ktorej sa domnievajú, že budú mať stále kontrolu.“

Ak Američania konzumujú viac ako Afričania, mali by ich prinútiť dodržiavať politiku jedného dieťaťa,“ povedala.

Keď novinár počas diskusie povedal, že nevidí spôsob, „ako dosiahnúť, aby bohatý svet konzumoval menej,“ Ramdas povedala: „Môžete to vynútiť... môžete prinútiť ženu, aby mala menej detí, môžete prinútiť ľudí konzumovať menej... Vykašlite sa na to!

Svetový poriadok sa musí zmeniť,“ povedal Osotimehin, nigérijský lekár. „Nehovorím len o životnom prostredí, zmena musí nastať v právach, musí nastať v doprave. Žiadnej krajine nepomôže, ak nebude dodržiavať nejakú normu, ktorá v skutočnosti ubližuje zvyšku sveta. Proste to tak nepôjde.

Ramdas povedala, že globálny juh už nebude dlhšie tolerovať západné „pokrytectvo a ich vlastnú agendu.“ „Už sme tam boli,“ povedala. „Videli sme nútené sterilizácie. Videli sme obavy západu z farebných ľudí, ktorí prekonávajú svet. Sme unavení z toho, že sme otrokmi koloniálnych pánov.

Je to tvrdenie, ktoré odporcovia populačnej kontroly v Population research Institute hovoria už desaťročia.

Paradoxne, pani Ramdas pracuje pre nadáciu Ford, čo je jeden z pôvodných architektov politiky globálnej kontroly populácie, ktorú ona odsudzuje. Jeden z predstaviteľov Ford v šesťdesiatych rokoch - kedy boli obavy o nadmernej populácii farebných ľudí - uvažoval o tom, že by sa "mal po Indii zo vzduchu rozprašovať antikoncepčný roztok, ktorý by sa potom mohol neutralizovať s antidotalovou tabletkou na lekársky predpis.“

V záverečných poznámkach sa Ramdas presunula z kontroly populácie na inú globálnu agendu.  „Máme tendenciu veľa hovoriť o plánovaní rodiny, ale existuje aj voľba nemať deti. Ľudia musia pochopiť, že pohlavný styk môžu mať len kvôli potešeniu,“ povedala za potlesku a dodala, že „bezpečné a legálne potraty“ sú z tohto dôvodu životne dôležité.

Zdá sa, že Ramda obhajuje - a zároveň sa do nich sama adoptuje - samotné princípy západnej ideológie, ktoré podčiarkujú populizačnú dogmu o kontrole populácie, ktorou tak pohŕda: hedonistický pohľad na sex oddelený od účelu prírody a rodiny, úplná ignorácia  niektorých ľudských životov a nevyvrátiteľné nutkanie regulovať správanie tých druhých.

Václav Klaus: Enviromentalizmus je nebezpečná ideológia ohrozujúca ľudskú slobodu.

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.