Orbán obvinil Sorosa z podpory nelegálnej migrácie

521
Neutral

Viktor Orbán: “Všetko sa to točí okolo Sorosa”

Maďarský premiér Viktor Orbán obhajoval dnes vládnu novelu vysokoškolského zákona, ktorá ohrozuje ďalšie pôsobenie Sorosovej Stredoeurópskej univerzity (CEU) v Maďarsku. Podobný zákon platí napríklad aj v Českej republike a preto nie je možné tam túto univerzitu presťahovať aj keď si to mnohí českí sorosovsky naladení politici prajú.

Zakladateľa CEU, amerického finančníka a podporovateľa mnohých mimovládok po celom svete, maďarského pôvodu Georgea Sorosa, ktoré následne využíva na presadzovanie svojich osobných politických  a ideologických cieľov, pritom opätovne obvinil z podpory nelegálnej migrácie do Európy.

“Všetko sa to točí okolo Sorosa, ktorý – skrytý pred očami verejnosti a za pomoci svojich maďarských organizácií – dáva obrovské peniaze na podporu nelegálnej migrácie,” tvrdil Orbán v dnes publikovanom rozhovore pre provládny denník Magyar Idök.

Soros podľa premiéra financuje nespočetné lobistické organizácie, ktoré sa vydávajú za občianske združenia, a súčasťou jeho impériá sú aj vlastné médiá a univerzita. Maďarsko sa preto musí proti Sorosovmu vplyvu brániť, je si istý Orbán.

“Maďarská vláda je neustále vystavená tlaku a útokom a vo všetkých voľbách sa bojuje o to, či budeme mať parlament a vládu slúžiacu záujmom maďarského ľudu alebo záujmom zahraničia,” domnieva sa Orbán.

Okrem už schválenej novely vysokoškolského zákona, ktorá zrejme znemožní ďalšie pôsobenie Sorosovej univerzity v Maďarsku, predložila Orbánova vláda aj návrh zákona o občianskych organizáciách. Na jeho základe by mali takéto organizácie povinne hlásiť úradom, že sú financované zo zahraničia. Podobná legislatíva platí už desaťročia v USA a posledné roky aj v Rusku.

Oba tieto návrhy vyvolali v Maďarsku sériu protivládnych demonštrácií organizovaných podľa mnohých maďarských politikov práve táborom Sorosových mimovládok a spriaznených zapredaných politikov. Podľa Orbána ide už o akúsi predohru ku kampani pred budúcoročnými parlamentnými voľbami v Maďarsku.