USA zastavia platby pre Populačný fond OSN, ktorý v rámci “plánovania rodiny” podporuje nútené potraty a nedobrovoľné sterlizácie

448
Kultúra smrti

Spojené štáty zastavia finančné príspevky do Populačného fondu OSN (UNFPA)

Oznámilo to v pondelok ministerstvo zahraničných vecí v liste Bobovi Corkerovi, predsedovi zahraničného výboru Senátu s tým, že fond, ktorý sa takmer 50 rokov zameriava na plánovanie rodiny a zdravie matiek a detí vo viac ako 150 krajinách sveta, podporuje alebo sa podieľa na programoch nútených potratov a nedobrovoľných sterilizácií.

Americký prezident Donald Trump tak prvýkrát splnil hrozbu škrtania finančných prostriedkov pre Organizáciu Spojených národov. Tento krok súvisí aj s obnovením tzv. Mexico City Policy, známej aj pod anglickým výrazom Global Gag Rule, napísala agentúra Reuters.

Uvedené pravidlo hovorí o tom, že všetky mimovládne organizácie, ktoré buď poskytujú informácie a služby týkajúce sa potratov, alebo ich len obhajujú, prestanú dostávať peniaze od vlády USA. Tie však tvoria prevažnú časť finančných prostriedkov vyčlenených pre organizácie zaoberajúce sa plánovaním rodiny v rozvojových krajinách.

Táto politika spočiatku platila v rokoch 1984-1993 za republikánskych prezidentov Ronalda Reagana a Georgea H. W. Busha, zrušil ju až demokrat Bill Clinton. V januári 2001 ju obnovil republikán George W. Bush, následne ju v januári 2009 krátko po nástupe do funkcie opäť zrušil Barack Obama. Trump opatrenie znovu zaviedol, ale rozšíril ho na všetky svetové organizácie pôsobiace v zdravotníctve.

UNFPA vyjadril na svojej internetovej stránke nad rozhodnutím USA poľutovanie a spomínané tvrdenie odmietol. Jeho úlohou je “zabezpečiť, aby každé tehotenstvo bolo chcené, každý pôrod bol bezpečný a potenciál každého dieťaťa bol využitý”. Fond pripomenul, že podpora, ktorú doteraz dostal “od vlády a ľudu Spojených štátov zachránila desiatky tisíc matiek pred zbytočnou smrťou a zdravotným postihnutím”.

Agentúry OSN, ako je UNFPA, sú financované z dobrovoľných príspevkov vlád. V roku 2015 prispeli USA sumou 75 miliónov dolárov, čím sa stali štvrtým najväčším darcom UNFPA.

Trump v marci navrhol škrty pre rezort diplomacie a zahraničnú pomoc, vrátane nešpecifikovaného zníženia finančnej podpory OSN a jej agentúr, o 28 percent. Predstavitelia OSN varovali, že náhle zníženie financovania by mohlo vyvolať ďalšiu globálnu nestabilitu. Peniaze pre diplomaciu sú podľa nich účinnejšie ako vojenské výdavky na boj proti terorizmu.