Kresťanofóbia v Európe: Britská zdravotná sestra čelí tvrdému trestu. Dôvodom sú rozhovory o viere s pacientmi s rakovinou

1,498
Kultúra smrti

Zdravotnú sestru vo Veľkej Británii,Sarah Kutehovú 15-ročnou praxou, vyhodili z práce vo Valley Hospital Darent po tom, čo sa odvážila hovoriť s ťažko chorými pacientmi o viere a modlitbe.

Dňa 30. marca v britskom Employment Tribunal vypočuli jej prípad a súd by mal rozhodnúť ešte tento mesiac.

CBN News hlási, že počas súdu sudca povedal: “Mnohí ľudia nie sú nábožensky založení a existuje veľa ľudí, ktorí náboženstvo odmietajú. To je téma, ktorá so sebou nesie ťažkosti, a v dôsledku toho by ľudia nemali začať rozprávať o svojom vlastnom presvedčení, ak sa ich na to niekto nespýtal.”

Kutehová prišla o prácu kvôli údajnému “hrubého porušeniu pracovných povinností.” Podľa sťažnosti Kutehová strávila príliš veľa času rozprávaním o náboženstve. Jeden pacient ju obvinil z toho, že je príliš zameraná na náboženstvo. Iný pacient povedal, že Kutehová mu povedala, že má väčšiu šancu na prežitie v prípade, že sa bude modliť.

Kutehová však poprela obvinenia, že “vnucuje svoju náboženskú vieru” pacientom: “Nechcem, aby to vyzeralo ako zvyk. Nikdy neiniciujem takýto rozhovor, iba ak mi to vyplýva z dotazníka.”

Zákonný zástupca Kutehovej, Pavol Stroilov, povedal, že dôkazy o údajných sťažnostiach od pacientov proti Kutehovej sú “prekvapivo krátke a nejasné ručne písané poznámky.” Stroilov hovorí, že dôkazy proti Kutehovej sú “úplne nevyhovujúce,” ako hlási portál USA Today.

Nemocnica trvá na tom, že Kutehová nebola prepustená pre svoje náboženské presvedčenie, ale pre jeho zdieľanie s ľuďmi, ktorí o to nemali záujem.

“Je pre nás zrejmé, že pani Kutehová bola potrestaná, pretože sa zapojila do rozhovorov o náboženstve, ktoré boli nechcené zo strany pacientov a je to v rozpore s pokynmi jej priameho nadriadeného,” povedala Victoria Leivers-Carruthová, ktorá predsedala odvolaciemu konaniu.

Kutehová hovorí, že predoperačné dotazníky jej umožňuje diskutovať o náboženstve s pacientmi a len v správnom kontexte s pacientmi rozoberala svoju vlastnú vieru.

 

“Myslím to vážne so svojím náboženstvom, ale nemyslím si, že som so svojou vierou robila nátlak na pacientov,” povedala Kutehová pre britský Telegraph.