6 spôsobov, ako žiť radostný život podľa sv. Jána Bosca

3,267
Milko Kostovič
Kultúra života

Ak existuje jeden nepopierateľný fakt o ľudskej prirodzenosti, tak je to túžba byť šťastný. Túžime po radosti - nekonečnej, ustavičnej radosti. 

Problémom je, že šťastie často hľadáme na všetkých zlých miestach, takže odchádzame frustrovaní a nešťastní. Množstvo populárnych svojpomocných kníh ukazuje, že je tu veľký dopyt po návodoch, ako dobre žiť.  

Jeden muž našiel tajomstvo pravého šťastia. Volal sa sv. Ján Bosco. Bol to človek, ktorý zažil mnoho skúšok, no tiež žil život plný potešenia a radosti. Sv. Ján Bosco bol tak šťastný, že to vedel sotva potláčať. "Drahý priateľ," písal svojmu spolupracovníkovi, "Som človek, ktorý miluje radosť a preto si želám vidieť teba a všetkých šťastných. Ak urobíš, čo poviem, budeš šťastný a s radosťou v srdci."  

Takže ako sv. Ján Bosco našiel skutočné šťastie? Tu je jeho šesť odporúčaní pre radostný život: 

  1. Žiť pre samotného Boha - "Odovzdajte Bohu najväčšiu možnú slávu a vážte si ho celou svojou dušou. Ak máte na svedomí hriech, odstráňte ho čo najrýchlejšie pomocou dobrej spovede."  
  2. Buďte služobníkom – "Nikdy nikoho neurazte. Predovšetkým ochotne slúžte ostatným. Buďte k sebe náročnejší, než na ostatných." 
  3. Buďte opatrný vo svojich vzťahoch -  "Nedôverujte tým, ktorí nemajú vieru v Boha a ktorí nerešpektujú jeho prikázania. Tí, ktorí nemajú žiadne zábrany v urážaní Boha a ktorí mu neodovzdávajú to, čo by mali, budú mať oveľa menej zábran vás urážať a dokonca vás zradiť, keď je to pre nich výhodné."  
  4. Míňajte opatrne - "Ak si neželáte skončiť v troskách, nikdy nemíňajte viac, než zarobíte. Mali by ste to mať na pamäti, a vždy presne zmerať svoje skutočné možnosti."
  5. Buďte pokorný - "Buďte pokorný. Hovorte málo o sebe a nikdy sa pre niekým nechváľte. Ten, kto sa chváli, aj keby mal skutočné kvality, riskuje, že stratí dobrú mienku druhých. Ten, kto hľadá iba chválu a pocty má určite prázdnu hlavu, do ktorej prúdi iba vietor... nebude mať pokoj na duši a bude nespoľahlivý vo svojich sľuboch."   
  6. Neste svoj kríž - "Neste si svoj kríž na chrbte a príjmite ho tak, ako príde, malý alebo veľký, či od priateľov alebo nepriateľov a z akéhokoľvek dreva. Najinteligentnejší a najšťastnejší je ten, ktorý vediac, že je odsúdený niesť kríž po celý život, dobrovoľne a rezignovane prijíma ten, ktorý mu Boh pošle."  

Nájdenie skutočného šťastia nie je komplikované. Ktokoľvek, dokonca i dieťa, môže žiť podľa týchto jednoduchých pravidiel.

Predsa len, nie sú tieto predpisy celkom anti-kultúrne? Sú presným opakom toho, čo nám spoločnosť hovorí, že nás urobí šťastným. Určite ich nenájdete v rebríčku bestselleroch New York Times. 

Ale pravdou je, že nezáleží na tom, čo hovorí spoločnosť. Najšťastnejší zo všetkých ľudí sú svätci - muži a ženy ako sv. Ján Bosco. Boli skutočne a trvalo šťastní, pretože objavili tajomstvo, že svätosť je skutočné šťastie. A chcú, aby ste to tiež objavili. 

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.