Populárna britská telenovela čelí kritike za propagovanie eutanázie

3,886
Kultúra smrti

LONDÝN, 10. jún 2011 (LifeSiteNews.com) – Populárna britská telenovela Emmerdale čelí ostrej vlne kritiky. Dôvodom je propagovanie asistovenej samovraždy, ktorú podstúpi jeden z protagonistov.

V nedávno odvysielanej časti mali diváci možnosť vidieť ochrnutého Jacksona Walsha, ako od svojho homosexuálneho partnera a matky dostáva smrteľnú dávku liekov.

Diváci svoje rozhorčenie vyjadrili aj na sociálnych sieťach Twitter a Facebook. Popredná britská charitatívna spoločnosť udalosť označila ako nesprávny a negatívny príklad pre ľudí s poranením miechy. Fanúšikovská stránka Emmerdale na Facebooku zverejnila link na skupinu Samaritans, ktorá má slúžiť ako prevencia pre všetkých, ktorých by telenovela mohla nejakým spôsobom ovplyvniť.

Britský regulačný orgán Ofcom prijal desiatky sťažností. Program by sa údajne nemal vysielať o 19:30, ale najskôr po 21:00, aby sa predišlo problémom spojeným s detským divákom.

Riaditeľ dobročinného spolku pre poranenia chrbtice Alex Rankin vyhlásil, že príbeh Jacksona Walsha je negatívny, nereálny a nanajvýš nepresný: ,,Seriál som sledoval veľmi pozorne a som dosť zmätený z toho, ako vykreslili Jacksonov prípad. Ľudia s poranením miechy nie sú chorí, nepotrebujú ležať celý čas v posteli a nechať sa kŕmiť."

Minulý rok spoločnosť pre propagáciu telenoviel Coronation Street odhalila, že za televízne programy aktívne lobujú rozličné skupiny a obhajujú dejovú líniu príbehov. Alison Sinclair vyhlásila: ,,Často komunikujeme s organizáciami, ktoré žiadajú začleniť svoje kampane alebo záležitosti do nášho programu."

Hovorca skupiny Care Not Killing poznamenal, že telenovela eutanáziu zidealizovala: ,,Smrť je závažný fakt, o ktorom by sa malo diskutovať s vážnosťou. Nie ju predstavovať v televízii nezodpovedným spôsobom. Podobné programy by sa nemali vysielať v hlavnom vysielacom čase. Pre televíziu ITV bolo takéto počínanie neprimerané a nesprávne. Sme dosť znepokojení, akým spôsobom môže byť asistovaná samovražda predstavená v televízii."