Chorvátsko bude mať čoskoro najväčšiu mariánsku sochu na svete

2,667
Matej Trančo
Kultúra života

Obrovská 18-metrová sochy Panny Márie je v priebehu výstavby v chorvátskom pobrežnom meste Primošten a keď bude táto socha hotová, bude známa ako jedna z najväčších mariánskych miest na svete.

"Tento projekt je jedinečným ako v Chorvátsku tak aj celosvetovo," vyjadrila sa mestská správa Primoštenu podľa Total Croatia News.

"Je predmetom značného záujmu a uznania a požehnanie jej bolo dané Svätou stolicou a pápežom Františkom," pokračovali.

Socha nadživotnej veľkosti Loretskej Panny Márie je aktuálne stavaná pozdĺž pobrežia mesta Primošten, ktoré je hornatým mestom vzdialeným zhruba 20 míľ južne od Šibeniku. Primošten je známe vďaka svojim vinohradom a plážam a čoskoro bude známe aj ako miesto jednej z najväčších mariánskych sôch sveta.

O občanoch Primoštenu je známe, že chovajú špecifickú úctu k Loretskej Panne Márii a konajú sa tu tradičné hody na počesť Našej Pani každý rok 9. - 10. mája so slávnostným sprievodom okolo lodí a pobrežia.

Keď bude mariánska socha hotová, tak ju za jasného dňa bude možné vidieť z protiľahlého brehu Talianska.

Do výstavby je prizvaný projekt Cammini Laurentani, ktorý pracuje na spojení mariánskych pútnických miest v Európe v spoločnom úsilí s Európskym kultúrnym itinerárom, ktorý spadá pod Občiansku iniciatívu Rady Európy.

Primoštenský starosta Stipe Petrina sa stretáva s lídrami z Cammini Laurentani v snahe spojenia mariánskych pútnických miest Talianska a Chorvátska s víziou cieľa vytvorenia udržateľného náboženského cestovného ruchu a rozvoja.

Ich posledné stretnutie sa udialo na kopci Gaj, odkiaľ tieto organizácie mohli vidieť postup prác na soche.

Ešte sa len čaká na vyjadrenie chorvátskej mestskej rady o tom, kedy bude mariánske pútnické miesto hotové, no už poznamenali, že sa socha nachádza v záverečných fázach výstavby.