Transgender na testosteróne vyhral dievčenský wrestlingový turnaj

776
Kultúra smrti

Zrejme historicky najkontroverznejším víťazstvom vo wrestlingovom turnaji sa môže pochváliť dievča, ktoré prechádza zmenou pohlavia na chlapca prostredníctvom testosterónovej “liečby”. Vyhral/a bez prehry dievčenský wrestlingový titul. Kým vlastne je?

Sedemnásťročný Mack Beggs sa narodil ako dievča, ale už viac ako rok podstupuje testosterónovú liečbu a v súčasnosti má svalovú hmotu porovnateľnú s mužmi rovnakého veku, ako uvádza The Fort Worth Star – Telegram. Tretiak na strednej škole Trinity High School v meste Euless v Texase by uprednostnil wrestling v mužskej kategórií, ale podľa pravidiel musia atléti pretekať v kategórií pohlavia, ktoré je uvedené v rodnom liste. Výsledok: sezóna víťazstiev 56:0 a získaný titul.

Právnik Jim Baudhuin, ktorý podal žalobu, aby zakázal Beggsovi zápasiť v ďalšej sezóne v dievčenskom tíme, uviedol: „Prevažuje názor, že Mack by mal mať dovolené zápasiť vo wrestlingu, ale mal by zápasiť proti chlapcom.“ Baudhuin je rodičom wrestlera na inej škole, uvádza Associated Press.

Beggsovi rodičia uviedli, že ich dieťa sa identifikuje ako chlapec od troch rokov, podľa The Star-Telegram a transgender odborníci, ktorí sa vyjadrili pre noviny tvrdia, že pravidlo, ktoré vyžaduje jeho zápasenie v dievčenskom tíme, je nesprávne.

„Je proti našej zavedenej praxi a smerniciam, keď od neho chceme, aby zápasil proti dievčatám. Je to proti pravidlám, ktoré sú stanovené organizáciami ako NCAA,“ uviedol Dr. Robert Garofalo z nemocnice Lurie Cildren´s Hospital v Chicagu.

Napriek kritike pravidiel, zodpovední z Medziškolskej Univerzitnej Ligy (UIL) nevidia zmenu v dohľadnej budúcnosti.

„95% riadiacich pracovníkov školy v Texase hlasovalo za pravidlo tak, ako je navrhnuté, a to je používanie rodných listov,“ uviedol zástupca riaditeľa UIL Jamey Harriso. „Takže, akékoľvek pravidlo môže byť ešte prehodnotené, ale … keďže toto pravidlo má takú obrovskú podporu, neočakávam, že sa to skoro zmení.“

Beggs, ktorý porazil Chelseu Sanchez, 12-2, a vyhral štátny titul, sa vyhýba rozprávaniu o téme transgenderizmu a radšej upriamuje pozornosť na členky tímu, ktoré tiež súťažili.

„Nebol by som tu dnes, keby nebolo môjho tímu,“ hovorí Beggs. „Stredom pozornosti by naozaj mali byť moje spoluhráčky. Usilovne s nimi trénujem – trénujeme každý jeden deň. Každý jeden deň – a to je to, čo by malo byť v centre pozornosti. Nie ja. Všetky tieto dievčatá. Pretože bez nich by som tu nebol.“

 

Aj keď je testosterón zakázanou látkou, Beggsovi ho dovolili kvôli „oprávneným liečebným dôvodom.“