Anglikáni otvorili katedrálu pre kult slobodomurárov

1,826
Matej Trančo
Kultúra smrti

Justin Welby, Arcibiskup z Canterbury pre Anglikánsku cirkev, povoľuje vykonávanie celej slobodomurárskej omše v katedrále v Canterbury a to v rovnaký deň ako kardinál Nichols znovuvysväcuje Anglicko a Wales Nepoškvrnenému srdcu Panny Márie vo Westminsterskej katedrále dňa 18. februára 2017.

Katedrála Canterbury bola cirkevnou matkou celého Anglicka od roku 597 až po smrť posledného katolíckeho biskupa, kardinála Pola, v roku 1558. Bola srdcom Katolíckej cirkvi v Anglicku a jednou z najdôležitejších svätýň kresťanstva, pretože uchovávala pozostatky Sv. Tomáša Becketa.

Slobodomurárska omša v Canterbury pripomína 300. výročie založenia slobodomurárstva zriadením prvej veľkej lóže v Londýne. Uvádza sa, že slobodomurárska omša bude trvať tri hodiny no zverejnený služobný poriadok sa zdá byť oveľa kratší. Zostáva nejasné či dal Justin Welby svoje povolenie slobodomurárom vykonať obrad v plnej paráde v katedrále Canterbury. Dekan katedrály Canterbury, ctihodný pán Robert Willis, bude predsedať tomuto slobodomurárskemu obradu. Vojvoda z Kentu, ktorý je veľmajstrom slobodomurárov, sa taktiež zúčastní spoločne s ostatnými vysokopostavenými osobami tohto rádu.

Virtue online: Hlas globálneho ortodoxného anglikanizmu hlási, že Justin Welby vykonal svoje kontroverzné rozhodnutie dovoliť slobodomurársky obrad v katedrále Canterbury z dôvodu obrovských dotácií: "Katedrála Canterbury súhlasila s vykonaním obradu vďakyvzdania za účelom oslavy 300 rokov slobodomurárstva po tom, čo dostala dar o výške 300-tisíc libier zo strany slobodomurárov aby tak mohla byť vykonaná rekonštrukcia severo-západnej priečnej lode katedrály."   

Rozhodnutie Justina Welbyho a katedrály Canterbury dovoliť slobodomurársky obrad je kontroverzné pre učité skupiny anglikánov a to vo svetle súhrnu rokovaní generálnej synody anglikánskej cirkvi z roku 1987, Slobodomurárstvo a Kresťanstvo: Sú kompatibilné?:

Bolo "jasné, že niektorí kresťania považovali dopad slobodomurárskych rituálov za znepokojujúci a niektorí ho dokonca vnímali ako jednoznačné zlo." Niektorí verili, že slobodomurárske rituály boli "rúhačské" pretože Božie meno "nemôže byť brané nadarmo a už vôbec nemôže byť nahradené amalgámom mien pohanských božstiev." Dielo poznamenalo, že sa kresťania stiahli zo slobodomurárskych lóží "práve preto, že svoje členstvo v nich vnímali ako v konflikte s kresťanským svedectvom a presvedčením. Primárna teologická námietka synody sa sústreďovala na slobodomurárske použitie slova "Jahbulon," čo je meno používané pre najvyššie bytie v slobodomurárskych rituáloch a je zlúčením semitského, hebrejského a egyptského titulu pre Boha."

Komentár

Znovuzasvätenie Anglicka a Walesu Nepoškvrnenému srdcu Panny Márie kardinálom Nicholsom vo Westminsterskej katedrále dňa 18. februára 2017 je začiatkom osláv stého výročia zjavenia Panny Márie z Fatimy. Bohoslužba vo Westminsterskej katedrále zahŕňa korunováciu špeciálne pripravenej sochy našej Panny Márie z Fatimy.

Existuje násilná história slobodomurárskeho nepriateľstva voči našej Panny Márie z Fatimy odkedy sa pôvodne zjavila v roku 1917 v Portugalsku. Popis zázračných udalostí vo Fatime od otca Johna de Marchiho, osobne dosvedčený sestrou Luciou, hovorí o nepriateľstve miestnych slobodomurárov voči Panne Márii a trom trom vizionárom z Fatimy. Arthur Santos, starosta obce Vila Nova de Ourem, ktorý prenasledoval a psychologicky týral tieto tri deti, bol členom slobodomurárskej lóže Leiria a založil novú lóžu vo svojej rodnej obci Vila Nova de Ourem. Slobodomurárska lóža v Santarem, susednom meste Fatimy, sa stala zhromažďovacím miestom ateistickej opozície našej Panny Márie z Fatimy. V septembri 1917 sa muži zo Santarem spojili s mužmi z Vila Nova de Ourem aby zaútočili na provizórnu svätyňu na mieste zjavení.

Vzhľadom k tejto histórii slobodomurárskeho anti-katolicizmu je viac než nešťastnou náhodou to, že sa bude konať slobodomurársky obrad v starom kostole viery tejto oblasti a to v rovnaký deň kedy je Anglicko znovuzasvätené Nepoškvrnenému srdcu Panny Márie na počesť Panny Márie z Fatimy? Ak je to aj náhoda tak sa jedná o spojenie udalostí, ktoré sú hlboko významné a zmysluplné.

********

pre úvod do témy slobodomurárstva odporúčame začať TU.

Poznáte člena ROTARY klubu alebo nejakej slobodomurárskej lóže? Tagnite ho do FB komentov. Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO.