Nový čas propaguje adopciu detí homosexuálmi

2,114
Kultúra smrti

 
Poznámka šéfredaktora - pred asi 10 rokmi sme mohli v spoločnosti počuť začiatok silnejúcej diskusie o tom, že homosexuálne orientovaných ľudí by mal štát uznať aj v registrovaných zväzkoch, tak ako majú štandardné rodiny. Zaujímavé je - z mojej skúsenosti - že veľká väčšina diskutujúcich, ktorá bola za registrované partnerstvá, bola zároveň silne proti tomu, aby si homosexuáli mohli deti adoptovať. Kam sa téma adopcie posunula za 10 rokov? Zvážte sami, v ktorej fáze sme. Sme svedkami toho, že právo detí na otca a matku je pre bulvár menej podstatné ako obdiv ich redaktorov k životnému spôsobu "celebrít". Vývoj ide vypočitateľným smerom. O pár rokov budeme čítať o zmene pohlaví celebrít a práv mužov, ktorí sa cítia byť ženami, používať ženské toalety. Zostaňte s nami, LIFENEWS.SK - bez cenzúry!
********
Rád by sa stal dvojnásobným otcom! Herec Richard Stanke (50) našiel šťastie po boku úspešného českého anestéziológa Štěpána Rusína, s ktorým žije u našich susedov v Česku.

Homosexuálna dvojica vychováva syna Vojtíška (10), ktorého biologickým otcom je hercov milovaný partner. Najnovšie však uvažuje o ďalšom prírastku do ich šťastnej rodinky, no tentoraz by to malo byť dieťa známeho herca. Stanke sa totiž netají tým, že by chcel mať s partnerom vlastného potomka!

Stanke a Rusín sú šťastnými rodičmi malého Vojtíška. Chlapca im vynosila ich lesbická priateľka Katka a biologickým otcom je hercov partner. A práve tento fakt má obrovský vplyv na ďalšie plány ich rodiny.

K Vojtíškovi by totiž v budúcnosti mohol pribudnúť chlapček alebo dievčatko. Tentoraz sa však biologickým otcom stane práve známy herec. „Richard aj Štěpán sú ne­uveriteľne spokojní. Vojtíškovi dávajú toľko lásky, vychovávajú ho tak, aby mu nič nechýbalo a aby mal skutočne radostné detstvo. Ich veľkým prianím by bolo, aby mal ich malý poklad raz bračeka alebo sestričku,“ povedal Novému Času blízky zdroj z hercovho okolia. Tieto informácie potvrdil aj samotný Stanke. „Nevylučujem možnosť, že by som sa stal biologickým otcom a Vojtíšek by mal súrodenca,“ povedal otvorene známy herec.

Súkromie si stráži

Ktorá žena by však tentoraz mohla vynosiť Stankeho vlastné dieťa, zostáva tajomstvom. Herec si totiž svoje súkromie stráži a príliš o tejto citlivej téme hovoriť nechce. „Moje súkromie je moje súkromie. Keď budem mať pocit, že chcem niečo také oznámiť verejnosti, tak to oznámim,“ bráni sa prílišnej publicite Stanke. A hoci sa v spoločnosti u nás, ale aj v Čechách nájdu neprajníci, ktorí podobný život homosexuálneho páru odsudzujú, herec je spokojný a šťastný. Má pri sebe milujúceho partnera, roztomilého synčeka a možno onedlho bude držať aj svojho vlastného potomka.

Aj na Slovensku to je možné

  • Osvojiteľom sa na Slovensku môže stať len fyzická osoba, ktorá má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, osobné predpoklady, najmä zdravotné, osobnostné a morálne, je zapísaná do zoznamu žiadateľov o osvojenie podľa osobitného predpisu. A spôsobom svojho života a života osôb, ktoré s ňou žijú v domácnosti, zaručuje, že osvojenie bude v záujme maloletého dieťaťa. Osvojiť možno len maloletého.
  • Zákon nevylučuje, aby sa osvojiteľom dieťaťa stala aj osoba, ktorá má homosexuálnu orientáciu. Nakoniec súd rozhodujúci o osvojení nemá právo skúmať sexuálnu orientáciu žiadateľa.
  • Je však vylúčené, aby si homosexuálny pár mohol osvojiť dieťa spoločne ako spoločné dieťa. Spoločne si totiž môžu osvojiť dieťa len manželia a manželstvá osôb rovnakého pohlavia sú vylúčené, okrem iného aj čl. 41 ods. 1 Ústavy SR.
  • Možnosť „vynosiť dieťa pre niekoho“ oficiálne v zákone neexistuje. Rieši sa to obchádzaním zákona, teda použitím právneho inštitútu osvojenia.

Ako to funguje v Česku?

Jakub Říman, Ministerstvo spravodlivosti ČR - V českej republike v súčasnosti platí, že osvojiteľmi sa môžu stať manželia alebo iná osoba, t. j. jedna osoba samostatne. Osvojiteľmi sa teda nemôžu stať registrovaní partneri ako pár, ale len jeden z partnerov. Existencia registrovaného partnerstva už nie je prekážkou osvojenia. V poslaneckej snemovni sa už nachádza novela o registrovanom partnerstve. Predmetom návrhu je umožniť osvojiť dieťa registrovaným partnerom osoby, ktorá je biologickým rodičom dieťaťa. Dieťa, ktorého rodičmi by boli registrovaní partneri, by bolo v postavení spoločného dieťaťa rodičov. Náhradné materstvo komplexne upravené nie je, to však neznamená, že by bolo všeobecne nezákonné.