Štúdia: Islamský štát pravdepodobne čoskoro skrachuje v Iraku a Sýrii

931
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Islamský štát (ISIS/ISIL) sužujú finančné problémy, jeho ročné príjmy klesli o viac než 50% za posledné dva roky, ako zistila štúdia.

Avšak "pokles v príjmoch nemusí mať okamžitý efekt na schopnosť skupiny vykonávať teroristické útoky mimo svoje územie. Zatiaľ čo strata príjmov Islamského štátu vyvíja tlak na organizáciu a jej projekt budovania štátu, naďalej bude potrebné široké úsilie na jeho definitívnu porážku," zdôrazňuje v štúdii Medzinárodné centrum pre štúdium radikalizácie (ICSR) so sídlom v Londýne a poradenská skupina Ernst & Young.

Okrem toho, ISIS a jej odnože sa rozšírili do mnohých krajín, kde môžu nájsť iné zdroje príjmov než tie, ktoré sú pre nich dostupné v ich tzv. kalifáte v Iraku a Sýrii.   

V samotnom Afganistane, ktorý je bohatý na ópium, môže ISIS potenciálne vytvárať dostatočné zisky na doplnenie a prekročenie svojich ročných príjmov ak začne zarábať na lukratívnej výrobe ópia a jeho derivátu heroínu v provincii Nangarhár, kde si organizácia založila baštu. 

Niektoré odhady potenciálnych ziskov ISIS z predaja afgánského ópia a heroínu sa pohybujú na úrovni 50 miliárd dolárov ročne.

Podľa správy ICSR klesol ročný príjem ISIS zhruba o 55 percent, z 1,9 miliardy dolárov v roku 2014, keď boli na vrchole svojej moci, na približne 870 miliónov v roku 2016.

Správa spomína:

Najvýznamnejšie zdroje príjmov skupiny sú úzko viazané na jej územie. Ide o: (1) dane a poplatky; (2) ropu; a (3) plienenie, konfiškácie a pokuty. Nezískali sme žiadne faktické dôkazy o tom, že by zahraničné sponzorstvo malo byť naďalej významné. Podobne aj príjmy z predaja starožitností a výkupné z únosov, ktoré sa ťažko kvantifikujú, neboli pravdepodobne hlavnou časťou príjmov.

Neexistujú doposiaľ žiadne náznaky toho, že by si skupina vytvorila nové významné finančné toky, ktoré by nahradili ich nedávne straty. Ak budú súčasné trendy pokračovať, tak sa "obchodný model" Islamského štátu čoskoro rozpadne.

Štúdia pripisuje finančné ťažkosti, ktorým čelí džihádistická organizácia, často opisovaná ako najbohatšia teroristická skupina na svete, prílišnému spoliehaniu sa na obyvateľstvo a územie pre vytváranie príjmov.

"Podľa údajov poskytnutých medzinárodnou koalíciou, do novembra 2016 stratil Islamský štát 62 percent z irackého územia, ktoré držal v polovici roka 2014, v dobe svojho najväčšieho rozmachu, a 30 percent v Sýrii," konštatuje sa v správe. "Z hľadiska príjmov to znamená menej zdaniteľných ľudí a obchodov a menšiu kontrolu nad prírodnými zdrojmi, ako sú ropné polia."“

"Existujú dobre dôvody domnievať sa, že príjmy Islamského štátu budú naďalej klesať. Najmä obsadenie Mósulu, "hlavného mesta obchodu" kalifátu, bude mať významne negatívny vplyv na financie Islamského štátu," dodáva sa v správe.

Napriek nedávnym stratám štúdia pripúšťa, že ISIS môže zmeniť svoj nepriaznivý osud.

Skupina sa rozšírila ďaleko za Irak a Sýriu. "Od vyhlásenia kalifátu v júni 2014, samozvaný Islamský štát vykonal či inšpiroval k viac než 140 teroristickým útokom v 29 iných krajinách, iných než Irak a Sýria," uvádza CNN.

A ako dokázal Taliban, súper ISIS, výroba a pestovanie ópia a jeho derivátu heroínu môže produkovať miliardové zisky. 

Sú tu protichodné správy o tom, či sa ISIS bude spoliehať na ópium v snahe získať peniaze, pretože pestovanie tejto nelegálnej drogy sa považuje moslimami za haram (nábožensky zakázané). Džihádisti Islamského štátu priznali používanie zakázaných drog na bojisku, avšak z dôvodu, aby boli v strehu.   

Zamir Kabulov, osobitný vyslanec ruského prezidenta Vladimíra Putina v Afganistane, nedávno vysvetľoval, že Taliban tvrdí, že môžu "poslať tento haram križiakom a zarobiť na tom peniaze v záujme moslimského ľudu." 

Armáda USA si myslí, že Taliban generuje asi 60 percent svojich prostriedkov z nelegálneho biznisu s ópiom.

V novembri 2015 varovala Ruská federálna služba na kontrolu drog, že ISIS plánuje zaplaviť Európu heroínom a predpovedala, že skupina by mohla získať 50 miliárd dolárov ročne z predaja smrtiacich drog.

Tieto zisky by prekonali odhadované príjmy ISIS dosiahnuté na vrchole jej moci v roku 2014, ktoré sa pohybovali na úrovni 1,9 miliardy dolárov.

Taliban a ISIS bojujú v Afganistane kvôli územiam, vplyvu a možnosti lukratívnej úrody ópia.

Existujú aj iné zdroje príjmov v krajinách, kde je prítomná ISIS. 

Jedným z dôvodov významného poklesu príjmov ISIS je to, že koalícia vedená Spojenými štátmi agresívne útočí na ropné polia ISIS, čo je jeden z jej hlavných zdrojov príjmov, pomocou ktorého financuje svoju teroristickú činnosť.

ISIS zarába peniaze aj z oveľa strašnejšieho zdroja príjmov - predáva kresťanské a Jezídske dievčatá do sexuálneho otroctva. 

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO.