Carlos Morín, španielsky „potratový kráľ“ ide znova pred súd za nelegálne zabíjanie desiatok nenarodených detí vo vysokom štádiu tehotenstva

580
Kultúra smrti

Carlos Morín, španielsky podnikateľ a lekár, obvinený z vykonania veľkého množstva potratov vo vysokom štádiu tehotenstva (čo je v rozpore so španielskym právom) je znova na súde po tom, čo španielsky Najvyšší súd zrušil v roku 2012 oslobodzujúci rozsudok.

Morín je gynekológ, ktorý si vďaka svojmu reťazcu úspešných potratov vyslúžil prezývku španielsky „potratový magnát“ a „potratový kráľ“. Je obvinený z vykonávania potratov vo vysokom štádiu tehotenstva u 89 žien, pričom im udával falošnú diagnózu, aby tak nekonal proti potratovým zákonom krajiny. Tie určujú, že potrat si v takýchto prípadoch vyžaduje lekársku diagnózu o tom, či je tehotenstvo nebezpečné pre zdravie ženy. Obvinených z trestného činu je aj desať asistentov, ktorí pracovali na Morínových klinikách alebo s nimi spolupracovali.

Ak by bol Morín uznaný za vinného, mohol by dostať spolu 273 rokov odňatia slobody. Už raz obvinený bol a v roku 1989 si odsedel nejaký čas vo väzení za porušenie potratového zákona.

Morín bol prvýkrát stíhaný v roku 2012 a to po rokoch sťažností podaných orgánmi pro-life skupín. Sťažnosti sa týkali jeho dobre zdokumentovaných porušení španielskeho zákona, ktorý zakazuje potraty vo vysokom štádiu tehotenstva bez lekárskeho zdôvodnenia.

Sťažnosti boli založené hlavne na dánskom televíznom dokumente, ktorý pomocou skrytej kamery ukázal, že Morín vykonával takéto neskoré potraty ženám z Dánska, ktoré sa snažili obísť zákony svojej vlastnej krajiny. Tie takéto potraty zakazovali.

Podľa tohto dokumentu a iných správ, sa Morínov personál dohodol s lekármi, aby stanovili diagnózy, v ktorých sa uvádzalo, že tieto tehotenstvá ohrozujú „duševné zdravie“ žien. Tak sa naoko snažili dodržať zákon.

Reportáž odhalila aj hrozivú prítomnosť mlynčekov na mäso, ktoré sa svojím výkonom približujú tým, používanými v priemysle. Používali sa na zničenie telíčok množstva detí, ktoré boli zabité vo vysokom štádiu tehotenstva na týchto klinikách.

Deti zomreli tak, že ich telá roztrhli a rozstrihli kliešťami a skalpelmi, zatiaľ čo ešte boli na žive. Ďalšie deti boli zabité injekciou chloridu draselného alebo iného jedu, ktorý vyvolá pôrod mŕtveho dieťaťa.

Počas vyšetrovania dánskych novinárov bolo Morínovi povedané, že„niektoré z vami vykonaných potratov sú plody, ktorý by prežili aj mimo maternice.“

Morín odpovedal: „Nie som filozof, nie som tu, aby som rozmýšľal, či by dieťa dýchalo alebo nie.“ Ďalej dodal: „Nechajte si svoju morálku pre seba. Ja mám svoju morálku a vy zase svoju. Ja nemám nič spoločné s tou vašou morálkou.“

V roku 2012 však Súd v Barcelone rozhodol, že zákon porušený nebol, pretože ženy na to dali súhlas. Následne požiadali o nový potratový zákon pre Španielsko, ktorý bol schválený o tri roky neskôr. Súd uviedol dôkazy z kliník, že žiadne z nenarodených detí, uvedených v trestnom oznámení, nemali viac ako 22 týždňov a preto nešlo o porušenie súčasného zákona. Súd tiež nebral do úvahy svedectvo a videozáznamy dánskych novinárov, ktorí ako prví vyniesli na denné svetlo príbeh o Morínových zločinoch.

Katalánska pro-life skupina E-Cristians, ktorá spolupracovala na podaní pôvodného trestného oznámenia proti Morínovi odsúdila rozhodnutie ako „škandál“ a „ideologický rozsudok,“ ktorý „necháva nenarodené deti bez obrany.“

Španielsky Najvyšší súd v roku 2013 súhlasil a jednohlasne zrušil rozsudok na základe toho, že súd v Barcelone ignoroval dôkazy prezentované dánskymi novinármi. Najvyšší súd tak označil tento rozsudok za „svojvoľný“ a „nepodložený.“ V roku 2014 teda nariadil, aby si Morín a jeho spoločníci zopakovali proces na súde v Barcelone.

Morín svoje konanie obhajuje (svoju funkciu nemôže vykonávať od roku 2007, kedy vyšli na povrch obvinenia) a tvrdí, že krajské zdravotnícke orgány boli riadne informované o jeho činnosti a že tie isté orgány pravidelne kontrovali jeho kliniky. Morín sa rozhodol obnoveného procesu nezúčastniť.