Maďarsko očakáva zrušenie organizácii napojených na Sorosa

691
Jakub Betinský
Kultúra života

Maďarský poslanec dal návrh na zrušenie mimovládnych organizácií napojených na Georgea Sorosa, ľavicového finančníka a miliardára maďarského pôvodu, a na jeho Nadáciu otvorenej spoločnosti (známa aj ako OSF - editor).

Tento krok bol v utorok ohlásený Szilárdom Némethom, viceprezidentom Fideszu - vládnucej strany premiéra Viktora Orbána – ktorý povedal, že aktivity skupín pridružených k Sorosovi sú priamo spojené s propagáciou hromadnej migrácie. Podľa správ z Budapest Business Journal, Németh tvrdí, že zavedie legislatívu, ktorá efektívne zakáže ich aktivity v Maďarsku.

“Falošné občianske organizácie Sorosovho impéria sú platené za to, aby povzbudzovali šírenie politickej korektnosti a globálneho kapitálu na prekonanie národných vlád,” povedal Németh. Dodal, že “musí byť využitý každý prostriedok na zadržanie týchto organizácii a verím, že by odtiaľto mali byť vypratané. Myslím si, že vzhľadom na tento cieľ sa nám naskytla medzinárodná príležitosť so zvolením nového amerického prezidenta.”

Premiér Orbán je už mesiace popredným európskym podporovateľom amerického prezidenta Donalda J. Trumpa a bol jedným z prvých vládnych lídrov, ktorý podporili Trumpove prezidentstvo. 

Táto novonavrhnutá legislatíva by sa postarala o to, aby sa zverejnili finančné záznamy hlavných predstaviteľov mimovládok, ktoré sú naviazané na Sorosa. To sa malo udiať, pretože vláda tvrdí, že aj keď tieto organizácie nedostávajú verejné financie, ich práca je i tak vecou verejného záujmu.

Maďarská vláda je už dlho tvrdým kritikom práce Nadácie otvorenej spoločnosti a jej činnosti v Maďarsku  - hlavne vzhľadom na migrantskú krízu.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács hovoril s Breitbart London o dôležitosti transparentnosti mimovládok a to najmä keď sú financované zo zahraničia a “nezodpovedne” sa pokúšajú ovplyvniť politických činiteľov nie cez demokraciu, ale prostredníctvom aktivizmu. Povedal, že tento problém sa netýka iba Maďarska, ale je celosvetovej povahy.

Pán Soros priznáva, že on a jeho mimovládky sú priamo zaangažované v propagácii hromadnej migrácie. V odpovedi na tvrdenie premiéra Orbána Soros povedal, že “cieľom nášho plánu je ochrana utečencov a národné hranice sú jeho prekážka.”

Uniknuté dokumenty z minulého roku taktiež potvrdzujú, že Sorosove záujmy neboli čisto altruistické. Sama Nadácia otvorenej spoločnosti tvrdí, že migrantská kríza mohla byť zneužitá na vyzbieranie ďalších peňazí pre túto skupinu a jej agendu.

Bývalý šéf maďarskej informačnej služby László Foldi taktiež obvinil pro-migrantské skupiny za vedenie “militantných operácií”, aby oslabili suverenitu národných štátov a ich hranice mobilizáciou migrantov. “Čo tu vidíme každý deň je štvrtá generácia militantných operácii proti Európe. Na presadenie tejto stratégie sa nepoužívajú tradičné zbrane, ale vidíme použitie ekonomickej a sociálnej infraštruktúry, a súčasťou tohto sú aktivity vykonané civilnými humanitárnymi organizáciami” – povedal.

Je pravdepodobné, že o tejto legislatíve sa bude v maďarskom parlamente hlasovať v marci a od koalície konzervatívneho Fideszu a pravicovo-extrémneho Jobbiku sa očakáva, že ju príjme. V odpovedi na stredajší maďarský návrh povedala Nadácia otvorenej spoločnosti pre Bloomberg, že “Nadácia otvorenej spoločnosti bude pokračovať vo svojej práci v Maďarsku napriek tomu, že vláda sa stavia proti našej misii férovejších a zodpovednejších spoločností.”