"Neistota" vedie veľký počet Belgičanov k žiadosti o zbrojný preukaz

697
Matej Trančo
Kultúra smrti

Počet Belgičanov žiadajúcich o vydanie zbrojného preukazu doslova vyletel. V jednej z hlavných provincií vzrástol podľa úradov viac než dvojnásobne v období posledných piatich rokov.

"Trend je jasný, počet žiadostí o zbrojný preukaz, ktoré sme dostali, sa viac než zdvojnásobil za posledných päť rokov," vyjadril sa oblastný komisár pre provinciu Liége, Thierry Brasseur.

Počet žiadostí stabilne rástol každým rokom, zvýšením až o 117% oproti roku 2010, kedy bolo prijatých 608 žiadostí až do roku 2015 a 1318 registrovaných žiadostí. Komisár vysvetľujúc, že tento trend bude pravdepodobne pokračovať, odhalil taktiež fakt, že spomínaná provincia obdržala v období minulého roka až do decembra 1436 nových žiadostí.

Zbraňový úrad v Liége, štátny orgán zodpovedný za udeľovanie zbrojných preukazov v provincii naznačil, že rastúca kriminalita a teroristické útoky naprieč Európou sú práve tie faktory, ktoré poháňajú "mimoriadne nadšenie" s ktorým sa Belgičania stavajú do radov na nákup strelných zbraní.

Vo svojom prejave na nedávnom sympóziu oddelenie poznamenalo, že "Vysvetlenie môže spočívať v súčasnom bezpečnostnom kontexte, ktorý vytvára pocity neistoty medzi obyvateľstvom."

Ďalším veľkým dôvodom k úzkosti Belgičanov, hlási Le Soir, je frekvencia akou sa odohrávajú vlámania a domáce lúpeže - 180 denne v roku 2015 a to v krajine s menej ako 11,5 miliónmi obyvateľov (na SK je to približne 5 denne, takže v Belgicku by to malo byť 10 podľa počtu obyvateľov - editor).

Poskytovanie zbrojných preukazov je v Belgicku prísne kontrolované a sú vydané až po tom, čo úrady vykonajú "vyšetrovanie morálky" daného žiadateľa, ktorý musí taktiež uspieť v teoretickom a praktickom teste. Striktné pravidlá platia aj pre už aktuálnych držiteľov strelných zbraní a je napríklad zakázané opustiť dom nesúc zbraň, ak nie je vynášaná zo streleckého klubu a v uzamknutom púzdre. Zákon udáva, že aj v domácnosti musia byť zbrane držané v bezpečí.

Na sympóziu v Liége boli účastníci informovaní, že rastúce vlastníctvo zbraní nemá žiadny vplyv na kriminalitu, ktorá od roku 2015 ostala stabilná. "Problémom nie sú ľudia, ktorí majú registrované zbrane a ktorí tak majú nárok zo zákona na ich držanie. Skutočným problémom sú tí ostatní," povedal Christophe Baes, okresný komisár vo Walloon Brabant kde žiadosti o zbrojný preukaz vzrástli o 20% z roku 2015 na rok 2016.

Po sérii prísnych zbraňových kontrolných opatrení práve príslušnosť k športovému streleckému klubu sa stala najmenej komplikovanou legálnou cestou k podaniu žiadosti o zbrojný preukaz. V Liége sa 80 až 90% nových žiadostí týka športovej streľby.

Podobný trend môžme vidieť vo Francúzsku, kde strelecké kluby obdržali dodatočných 50 000 licencií od roku 2011 podľa dotazníka vykonaného L'Obs - nárast o takmer 40% - ktorý je spôsobený záplavou teroristických útokov v krajine.

"Pred začiatkom roka 2015 to bol len vágny trend. No od udalostí ako 'Charlie Hebdo', Bataclan a útoky v Nice sa žiadosti o zbrojný preukaz stali rastúcim fenoménom. V atmosfére psychózy, ktorá je naprieč celou krajinou, v krajine kde existujú reálne hrozby terorizmu, viaceré neistoty a občas fantázie všetkého druhu, niekoľko indikátorov naznačuje, že sa rastúci počet Francúzov snaží ozbrojiť," poznamenali najväčšie francúzske správy.

V dôsledku hromadných sexuálnych útokov zo strany davov migrantov v Kolíne počas Silvestra 2016, veľké nemecké mestá hlásili nárast žiadostí o zbrojný preukaz. Kolínska polícia odhaduje, že obdržala najmenej 304 žiadostí behom dvoch týždňov po hromadných sexuálnych útokoch. V roku 2015 mestská polícia zaznamenala len 408 žiadostí celkovo počas celého roka.