Nemecko: Záplava vandalizmu voči kresťanským pamiatkam

1,163
Kultúra smrti

Nemecko zažíva nový nával vandalizmu zamierený na kresťanské sochy. Lokálne médiá citujúc políciu uvádzajú viac ako 40 nahlásených prípadov od konca októbra a nevylučujú náboženský motív. 

„Od 24. októbra, polícia zaregistrovala 48 prípadov, v ktorých neznámi útočníci zničili posvätné sochy, posvätené súsošia a kríže,“ uvádza Die Junge Freiheit odvolávajúc sa na policajné záznamy.

Útoky sa vyskytli v oblasti Coesfeld v štáte North-Rhine Westphalia. Páchatelia sa zameriavajú hlavne na zničenie očí a nosov sôch, uviedol policajný hovorca Mirko Stein pre Die Junge Freiheit.

„Hlavne, tváre postáv sú zničené na nepoznanie, nosy sú odseknuté, oči sú vyškriabané,“ uviedol Stein. Štátne bezpečnostné agentúry sú tiež súčasťou vyšetrovania, keďže sa „nevylučuje ani náboženský motív.“

Väčšie množstvo znesvätení kresťanských symbolov bolo nahlásených už skôr v tomto roku aj inými médiami. Podľa stránky Bild, jeden z posledných útokov sa stal v novembri, zatiaľ čo polícia reagovala, že vyšetrovanie je „v plnom prúde.“V tom čase, Stein priznal, že vyšetrovatelia nepredpokladali, že útoky boli mienené iba s úmyslom poškodiť kresťanské pamiatky.

„Povedzme si priamo, toto nie je iba jednoduchá materiálna škoda. Za útokmi stojí niekto, kto má iste niečo proti kresťanstvu,“ povedal Stein, ako bolo citované na katolíckom portáli Kath.net. V každom prípade, nie sú zatiaľ známe podrobnejšie informácie o útočníkoch a ani či konali ako koordinovaná skupina alebo individuálne.

Nemecká televízia WDR tiež oznámila, že v novembri sa našli ďalšie dve sochy bez hláv v oblasti Seppenrade a Kriederdenkmal v DulmenWeddern.

Posledné správy o útokoch na kresťanské symboly v Nemecku nasledujú podobnú vlnu vandalizmov v posledných rokoch. Okolo 40 prípadov znesvätení kresťanských sôch a iných znakov, bolo nahlásených v oblasti Steinfurt tiež v North-Rhine Westphalia, napísal Bild.

„Bolo zarážajúce, že hlavy všetkých sôch boli odseknuté,“ dodal.

Polícia vyšetrovala 6 osôb, ktorí boli zjavne súčasťou islamského združenia.

Vyšetrovanie však bolo pozastavené, keďže traja z mužov odišli do Sýrie, jeden zomrel a ďalší sa nachádza na neznámom mieste. Osud šiesteho podozrivého sa nepodarilo overiť.

 

Viktória Dandárová