Fatima: 99 rokov od zázraku slnka

2,831
Matej Trančo
Kultúra života

Zázrak Slnka je zázračná udalosť, ktorú videlo okolo 100 000 ľudí dňa 13. októbra 1917 na poliach Cova da Iria neďaleko mesta Fátima v Portugalsku. Tí, ktorí sa zúčastnili mohli vidieť niečo, čo portugalské svetské noviny mesiace zosmiešňovali ako absurdné tvrdenie troch mladých pastierov, že sa na pravé poludnie 13. októbra 1917 v Cova de Iria stane zázrak.

Podľa viacerých svedectiev sa po daždi mračná rozostúpili a slnko sa zjavilo ako nepriehľadný točiaci sa kruh na oblohe. Hovorí sa, že bolo značne menej jasné ako obyčajne, vyžarovalo viacfarebné lúče na okolitú krajinu a jej tiene, na ľudí a okolité mraky. Potom sa hovorí, že sa Slnko hnalo k Zemi cik-cakovitým pohybom vystrašujúc prítomných, ktorí si mysleli, že je to koniec sveta. Niektorí svedkovia povedali, že ich predtým mokré šatstvo sa stalo "náhle a úplne suchým". 

Dobové zachytenie udalostí si môžete pozrieť TU.

Odhady počtu svedkov sa odhaľujú od 30 000-40 000 podľa Avelina de Almeidu, píšuceho pre portugalské noviny O Século, do 100 000 odhadovaných doktorom Josephom Garrettom, profesorom prírodných vied na univerzite University of Coimbra, ktorí obaja boli v tento deň prítomní.

Udalosť bola veriacimi pripísaná Panne z Fatimy, zjaveniu Požehnanej Panny Márie trom mladým pastierom v roku 1917, ako predpovedaná týmito tromi deťmi 13. júla, 19. augusta a 13. septembra 1917. Deti hlásili, že im Panna prisľúbila, že 13. októbra sa im zjaví a urobí zázrak "aby všetci uverili".

Podľa týchto hlásení táto udalosť trvala okolo 10 minút. Tri deti taktiež povedali, že uvideli panorámu zjavení vrátane Ježiša, Požehnanej Panny Márie a Svätého Jozefa požehnávajúcich ľudí.