Chlapec bez mozgu šokuje lekárov po tom, čo rodičia odmietajú potrat

8,880
Matej Trančo
Kultúra života

V treťom mesiaci tehotenstva sa Shelly Wall a jej manžel Rob dozvedeli zdrvujúcu správu, ktorú by nechcel počuť žiadny rodič. Lekári im oznámili, že ich nenarodený synček Noah má niekoľko zdravotných problémov vrátane rázštepu chrbtice, chromozómových abnormalít a hydrocefalu. Vyjadrili sa, že Noah mal len 2% mozgového tkaniva a pravdepodobne zomrie počas alebo pred pôrodom. Páru bol navrhnutý potrat ich synčeka.

Odmietli.

O 4 roky neskôr si Noah vedie pozoruhodne dobre a bol o ňom vo Veľkej Británií vytvorený dokumentárny film.

“Potrat nám bol navrhnutý 5 krát," vyjadril sa Rob Wall v dokumente "Chlapec bez mozgu." "Pre nás nikdy nebol možnosťou. Za seba môžem povedať, že sme Noahovi chceli dať možnosť žiť."

Lekári tak silno zdôrazňovali, že Noah umrie pri pôrode, že si tento pár plánoval pohreb pre svojho synčena ešte predtým, ako sa narodil. Ale pre ich veľké potešenie po tom, čo sa Noah 6. marca 2012 narodil, plakal a nariekal.

Noah bol ochrnutý od hrude nadol ale toto pre jeho rodičov nič neznamenalo. Všetko na čom záležalo bolo to, že je nažive.

“Prvou vecou, ktorú sme počuli po tom, čo sa narodil bola jeho snaha nadýchnuť sa a potom jeho plač, čo bolo niečo neskutočné," spomína Shelly Wall.

Na Noahovej chrbtici, ktorá v sebe mala veľkú dieru, bol vykonaný chirurgický zákrok. Taktiež mal aj umiestnený odtok vo svojej hlave za účelom odvádzania mozgovomiechovej tekutiny, ktorá mu tlačila na mozog. Neskôr bol Noah prepustený domov no musel sa vraciať do nemocnice vo viacerých prípadoch z dôvodu zdravotných komplikácií. Napriek tomu malý chlapček pokračoval nie len v prežití, ale aj v dokazovaní toho, že sa lekári mýlili.

VIDEO

Noah pre pohyb používa vozíček aj protézy...ale pohybuje sa. A k tomu nanajvýš nielen že spieva, rozpráva a usmieva sa ale aj jeho mozog sa zväčšuje.

[…] počúvať, že je jeho mozog takmer opäť v normále je neuveriteľné," hovorí Shelly Wall. "Spolu s Robom sme sa skoro zrútili, keď sme počuli tieto novinky. Bolo to ako sen. Nikdy predtým som nič také nezažila. Dokonca aj konzultanti boli v slzách. Zakaždým čo sa stretneme s lekármi len krútia hlavami. Sú proste v údive z toho, čo Noah dokáže."

Budúcnosť je pre Noaha stále nejasná. Jeho rodina si je vedomá toho, že sa bude potýkať ešte z množstvom zákrokov a výziev, ale je vďačná za každý deň čo je s nimi. Pre pomoc aj iným rodinám zažiť podobnú radosť sa snažia zvýšiť povedomie o rázštepe chrbtice a darovali dva vozíčky detskej nemocnici Great North Children’s Hospital v meste Newcastle. Dokonca ešte Noahove mozgové skeny sú používané pre výskum rázštepu chrbtice, ktorý by mohol viesť k prelomom v liečbe iných detí.

Lekári hovoria, že Noahov mozog je momentálne takmer úplne funkčný- čo je zázrakom po takej srdcervúcej prognóze. Noahov život je vzácny, keby sa jeho rodičia nedržali viery a neverili v to, že si ich synček zaslúžil šancu, teraz by tu nebol a nerobil by to dobro, ktoré vykonáva.

Noah je dôkazom toho, že potrat nie je nikdy riešením.