Nemecko: Neprejde deň, aby sa v jedinom meste neničili kresťanské sochy

1,210
Matej Trančo
Kultúra smrti

Polícia sa vyjadrila, že vlna útokov ktorá zničila kresťanské sochy v meste Dülmen, mohla byť motivovaná náboženskou ideológiou.

Miestne noviny Westfälischen Nachrichten uvádzajú, že "neprejde ani deň" bez útokov na náboženské sochy v mestečku s menej než 50 000 obyvateľmi a jeho bezprostrednom okolí. Odhaduje sa, že škody spôsobené týmto dielam v regióne sa vyčísľujú šesťciferne.

Koncom októbra a začiatkom novembra boli násilne odstránené nosy a prsty z množstva sôch zatiaľ čo niekoľko z nich malo úplne odstránenú hlavu. Miestni obyvatelia boli zdesení po tom, čo hlava sochy Sv. Františka, ktorá stála pred opatrovateľským domom Clara-Stift, bola nájdená v neďalekom kroví so zdemolovanými črtami tváre.

Günther Fehmer, ktorý dohliada na financie mesta Dülmen, povedal, že mestská katolícka komunita je zdevastovaná touto deštrukciou. "Všetci sme veľmi znepokojení tým, čo sa deje a zároveň sme veľmi nahnevaní", povedal.

Fehmer odhalil, že interné odhady naznačujú, že náklady týchto škôd sú šesťciferná suma a vysvetlil že samotná spoločnosť mesta bude musieť zaplatiť za opravu a výmenu týchto sôch keďže nie je možné ich poistiť proti vandalizmu nakoľko sú umiestnené von.

Podľa Fehmera sa voči vlne vandalizmu dá urobiť len veľmi málo. Povedal : "Nemôžete vziať tieto sochy na večer do vnútra a nemôžete ich strážiť celú noc. A videokamera na verejných priestranstvách je taktiež problematická."

Polícia vo štvrtok oznámila, že útoky mohli byť motivované náboženskou ideológiou. Len niečo viac ako pred týždňom policajní vyšetrovatelia povedali miestnym médiám že sa domnievajú, že tento vandalizmus bol hnaný "čistou túžbou po deštrukcii."

Mesto Dülmen bolo nútené prijať množstvo vĺn zahraničných prišelcov potom, čo viac než milión prevažne moslimských imigrantov vstúpilo do Nemecka. Mestečko sa dostalo na titulné stránky novín v auguste potom, čo čínsky turista bol zbavený svojho cestovného pasu a prinútený stráviť dva týždne v migračnom tábore v Dortmunde nakoľko bol nepravdivo zamenený za utečenca. Až keď bol prevážaný autobusom do iného migračného tábora v Dülmene si všimli, že vyčnieva zo zvyšku davu.