Irackí kresťania pod ISIS: nútení pľuť na kríž a konvertovať na Islam

1,328
Matej Trančo
Kultúra smrti

"Urob to alebo zomri!"

Toto bol príkaz, ktorému, ako sa Irackí kresťania vyjadrili, neustále čelili zo strany militantov Islamského štátu (ISIS) počas dvoch rokov, kedy boli pod nadvládou ISIS.

Militanti ISIS sa prehnali Ninevskou pláňou v severnom Iraku v auguste 2014 a povedali kresťanským obyvateľom, aby si vybrali jednu zo štyroch možností-konvertovať na Islam, zaplatiť daň, odísť, alebo zomrieť.

Okolo 120-tisíc z nich si vybralo možnosť úteku. Ale tí, ktorí nedostali možnosť odísť čelili jednej zo zvyšných troch možností.

Nadväzujúc na oslobodenie ich mesta Irackou armádou, zvyšní kresťanskí obyvatelia odhalili rôzne spôsoby, ktorými boli brutálne mučení a ohrození militantami ISIS, a ponižujúce či degradujúce činy, ku ktorým boli prinútení, hlási agentúra Agence France Presse (AFP).

Zarifa Bakoos Daddo (v strede), 77, rozpráva počas rozhovoru s agentúrou Reuters v meste Arbil, Irak, 30. októbra 2016.

Zarifa Bakoos Daddo, 77, je jednou z kresťanských preživších. Zarifa si spomenula, že kedysi ona a jej starší priateľ žijúci s ňou boli vo svojom dome v Karakoši keď k ním prišiel mladý militant ISIS a povedal im, aby konvertovali na Islam.  

"Povedala som mu že my máme svoju vieru a oni zase tú ich," povedala.

Jej odpoveď zjavne naštvala džihádistu, ktorý jej potom prikázal opľuť obrázok s Pannou Máriou a kríž. "Odmietla som, ale on ma prinútil. Po celý ten čas som v mojom srdci hovorila Bohu že nič z tohto som nechcela," povedala Zarifa.

Militant sa potom pokúsil spáliť obraz Ježišovej matky-ale jeho zapaľovač nevydal ani iskru. "Vedela som že ma Boh počul pretože on sa pokúsil spáliť ten obraz no jeho zapaľovač nefungoval," povedala Zarifa, rozosmejúc členov svojej rodiny u nich doma v oslobodenom meste Arbil.

V ďalšom incidente povedala, že jeden z bojovníkov ISIS prišiel do ich domu požadujúc peniaze a zlato.  "Strčil mi pušku medzi rebrá a povedal 'Musíš nám to dať'," povedala.

Zarifa mu odovzdala 300 amerických dolárov, ktoré jej ostali, zatiaľ čo jej priateľ jej dal 15-karátové zlato.

Niekoľko dní potom, čo Iracké jednotky oslobodili Karakoš koncom minulého mesiaca si ona a jej priateľ konečne zhlboka vydýchli.

"Po celý ten čas som sa modlila za mojich ľudí, za mesto, a taktiež za tých členov Daeš - nech im Boh otvorí ich srdcia," povedala.

Konečne opäť spolu so svojou rodinou Zarifa hovorí, že radosť, ktorú práve cíti už vymazala jej utrpenie.

Ismail Matti, 16, je taktiež ďalší z preživších, ktorý má pre vás úchvatný príbeh na prerozprávanie. Povedal, že keď džihádisti ISIS dorazili do jeho rodného mesta Bartally, východne od Mosulu, on a jeho chorá matka boli hodení do väznice presne ako aj ostatní obyvatelia, ktorí sa pokúsili utiecť.

"V cele vedľa tej našej boli natlačení Šíti. Vybrali jedného z nich, strelili ho do hlavy a pritiahli jeho telo priamo pred nás," povedal.

"Mojej mame povedali, že to isté sa stane aj mne ak odmietneme konvertovať," spomína Ismail.

Potom im bolo dovolené vrátiť sa späť do dediny v Bartalle, kde všetci ich "susedia boli Daeš," používajúc arabský akronym pre ISIS.  "Mohli prísť skontrolovať, či dodržiavam Šaríu (Islamský zákon)".

"Keď zistili, že som sa nebol pomodliť v mešite, bol som zbičovaný," povedal Ismail.