Pre jedných rodinné nešťastie, pre ministra len podnikanie

653
Kultúra smrti

Minister je presvedčený, že hazard, kasína, či výherné automaty, ktoré prevádzkuje štát, sú hry a je to podnikanie.

Pri novele zákona o hazardných hrách je snahou vlády prísnejšie regulovať tento sektor. Skonštatoval to na úvod druhého dňa 11. schôdze Národnej rady (NR) SR minister financií Peter Kažimír (Smer), ktorý je spokojný s podobou právnej normy. Rezort totiž akceptoval aj návrhy opozičných poslancov, ktoré boli do novely zahrnuté.

Podľa Kažimíra nikto nikdy úplne spokojný nebude, nech už definitívna podoba novely zákona bude akákoľvek.

"Názory na reguláciu v oblasti hazardu nemajú svoju biznis rovinu alebo svoju rovinu z hľadiska podnikania, dosahovania zisku a fiškálnych benefitov pre samosprávy alebo pre štát, má to aj svoju etickú rovinu a tam sa ľudia nevedia úplne zhodnúť. Patrím k ľuďom, ktorí majú pocit, že ak sa niekto venuje typu biznisu, ktorý z podstaty je regulovaný, tak ak niekto nie je spokojný s takouto mierou regulácie, tak nech sa venuje výrobe detských výživ. Toto som raz povedal aj jednému nespokojnému výrobcovi alkoholu," povedal Kažimír.

Minister je presvedčený, že hazard, kasína, výherné automaty, stávkovanie, číselné hry, ktoré prevádzkuje štát, sú hry a je to podnikanie, ktoré je dnes stále legálne.

"Je to preto legálne podnikanie, lebo sa zatiaľ nikto zo zákonodarcov nerozhodol, že by to malo byť ilegálne. Z pohľadu návrhu vládnej novely sme išli po rokoch veľmi ďaleko. Kľúčovým záujmom po rokoch nie je fiškálny cieľ, ale na základe výzvy verejnosti, ktorá je materializovaná aj do podoby výstupov jednotlivých predstaviteľov NR SR, pristupujeme k prísnejšej regulácii," skonštatoval Kažimír.

Dodal, že je spokojný s podobou novely, ktorá vzišla z dielne MF SR a bola doladená pozmeňujúcimi návrhmi. O novele zákona budú poslanci hlasovať až v utorok (29.11.), nakoľko boli predložené ešte v pléne viaceré pozmeňujúce návrhy od opozičných aj koaličných poslancov.

Poslanci pokračujú v rokovaní o ďalších návrhoch zákonov z dielne rezortu financií. Na rad príde po novele zákona o správnych poplatkoch novela o dani z príjmov, ktorou sa má daň z príjmu právnických osôb znížiť na 21 percent.