Trump vyhral hlasovanie katolíkov vo voľbách, ktoré prebudili náboženské cítenie

796
Milko Kostovič
Kultúra života

 

Šokujúce víťazstvo Donalda Trumpa sa zrodilo v dôsledku mnohých faktorov, vrátane zlej ekonomiky, a hnevu tých, čo sa cítili byť "opustení". No v popredí boli pocity náboženských voličov - predovšetkým strach z demokratickej kandidátky - ktorú vnímali, že je proti nim.

V roku 2016 sa väčšina prieskumov mýlila. A prieskumy, ktoré predpovedali, že Hillary Clinton získa hlasy katolíkov, sa ukázali skôr ako želanie, než presný odhad. 

V období tesne pred voľbami, iba prieskum IBD - TOPP konzistentne poukazoval na víťazstvo Trumpa medzi katolíkmi, ako zmienil CRUX minulý týždeň. Takmer všetky ostatné naznačovali výrazné víťazstvo Clintonovej. 

Avšak teraz, keď je hlasovanie ukončené, naznačujú predbežné výsledky jasné víťazstvo Trumpa u väčšiny tých, ktorý sa označujú za Katolíkov, pomerom 52 k 45 percentám. 

V porovnaní s tým, prezident Barack Obama vyhral vroku 2012 u Katolíkov tesnejšie, v pomere 50 k 48 percentám.

Evanjelikáli sa k Trumpovi priklonili ešte vo väčšom pomere, 81 k 16 percentám. 

Trump tiež prekonal očakávania - a ako ukázal predošlý prípad z volieb v 2012 - uspel medzi Hispáncami a Afroameričanmi, zatiaľ čo Clintonová u týchto skupín prepadla. V skutočnosti prekonal Trump u Hispáncov výsledok Romneyho z roku 2012 o dva percentuálne body, zatiaľ čo Clintonová stratila šesť percentuálnych bodov v porovnaní s výsledkom Obamu v 2012. 

Obaja kandidáti mali množstvo negatív, Clintonovú sužoval dlhé mesiace škandál s emailami, ktorý sa znovu objavil v októbri, čo nepochybne pomohlo Trumpovi zvíťaziť. Podobne fungovali aj starosti o stagnujúcu ekonomiku, rasový hnev, a zvyšujúce sa náklady a problémy spojené s Obamacare. 

No mimo záber väčšiny médií sa zdá, že dôležitú úlohu pri víťazstve Trumpa zohrali náboženské otázky. Či už sa náboženskí voliči rozhodli pre Trumpa alebo zablokovali Clintonovú, vyzerá výsledok volieb ako jasná politická správa, že veriaci voliči nesmú byť ignorovaní, znevažovaní alebo braní, ako samozrejmosť. 

Súčasná administratíva bola totiž známa pre súdne spory s vierou spriaznenými podnikmi, americkými biskupmi a inými náboženskými lídrami v záležitostiach ako napr. HHS antikoncepčné poverenie, ktoré zahŕňa sterilizačné procedúry a lieky, ktoré kritici označujú za potrat vyvolávajúce. Tieto zistenia naznačovali nepriateľský postoj Clintonovej tímu k aspektom evanjelikánskeho Prostestantizmu a Katolíckej viere, čo jej určite nepomohlo. 

Podobne to bolo aj pri jej postojoch k verejnej politike, zahrňujúce otázky potratov, trestu smrti a manželstiev, ktoré boli v rozpore v Katolíckou vierou.

Samozrejme, že nepomohli ani uniknuté emaily manažéra jej kampane, týkajúce sa využitia politických pracovníkov k zmene katolíckej doktríny v rámci Cirkvi. 

Ako vysvitlo, jedni z najtvrdších Clintonovej kritikov sa ukázali byť afroamerickí cirkevní predstavitelia, ktorí pochopili tieto emaily ako priamu hrozbu ich viery a spôsobu života. Mnohí afroamerickí pastori podpísali minulý mesiac "Otvorený dopis Hillary Clintonovej, týkajúci sa náboženskej slobody pre Čiernu Ameriku", citujúc emaily a iné stanoviská kandidátky.  

Clintonovej podpora medzi komunitou Afroameričanov sa zmenšila o 5 percentuálnych bodov v porovnaní s Obamom, zatiaľ čo Trump získal o jeden percentuálny bod viac než Romney v roku 2012.

Tieto obavy boli konzistentné s tými, ktoré mali voliči iných vierovyznaní z komentárov Hillary Clintov z minulého roku, o potrebe zmeny "náboženského presvedčenia" na otázky, ako napr. potraty. 

V skutočnosti Clintonovej postoj k potratom, naklonený iba k niekoľkým obmedzeniam a veľkým medzerám, nie je iba v rozpore s názorom veriacich Američanov, ale je nepopulárny aj medzi celkovou populáciou, kde je proti tomuto postoju 8 z 10 občanov, ktorí sú za podstatné obmedzenia potratov. Výsledky pochádzajú z takmer desiatky výskumov spoločnosti Mary, ktoré si objednala organizácia Knights of Columbus. 

Podobne je na tom aj Clintonovej podpora zrušenia Hyde dodatku, ktorú nezdieľa takmer dve tretiny Američanov. Clintonovej postoj kritizujú hlavne náboženskí voliči.

Výsledok volieb bol nepochybne z väčšiny poháňaný ekonomickou úzkosťou, a poškodzujúcimi emailami, ktoré boli pravidelne zverejňované cez Wikileaks, FBI a Ministerstvo zahraničia.

Každopádne, vnímanie Clintonovej kampane ako nepriateľskej k postojom náboženskej viery, a to, čo mnohí Američania videli ako rastúce negatívne stanovisko k otázkam ako potraty, určite Clintonovej nepomohlo. Spolu s rizikom zostavenia Najvyššieho súdu, veriaci cítili veľké nebezpečenstvo zo zvolenia Clintonovej.

V nasledujúci dňoch poskytnú kompletné dáta viac svetla, a obzvlášť budú výpovedné porovnanie medzi tými, ktorí chodia do kostola a tými, ktorí kostol nenavštevujú. Dovtedy sa dá bezpečne povedať, že klebety o konci náboženstva, ako témy volieb, boli značne prehnané.