Päť dôkazov pro-life výhry

3,778
robo robo
Kultúra života

20. Máj, 2011 (Patheos.com) Strana Pro-life víťazí. Takmer všade - v štátnych zákonoch, v médiách, a v každom svojom úsilí znížiť počet potratov zástancovia pro-life vyzývajú obhajcov potratov na ústup. Avšak skôr ako sa Spojené Štáty stanú miestom (právnej) ochrany ľudského života, čaká hnutie pro-life množstvo prekážok. Konečný výsledok je však už jasný. Mám päť dôvodov na tvrdenie, že bod prevratu v prospech pro-life je už tu:

1) Verejná mienka

Väčšina američanov zúčastnených na prieskume Rasmussen Reports[i] (vrátane tých, ktorí sa hlásili k “pro-choice”) priznali, že potraty sú “morálne zlyhanie vo väčšine prípadov”. Minulý rok, už po tretí krát za sebou Gallup[ii] poukázal na to, že čoraz viac američanov sa stotožňuje s označením pro-life – výsledok, ktorý viedol prieskumnú spoločnosť k pripusteniu “ozajstnej zmeny verejnej mienky.”

Jedným z dôvodov tejto zmeny je vysoká úroveň technológie ultrazvukov, ktoré potvrdzujú, čo učebnice embriológie tvrdili už dávno: nenarodené dieťa je naozaj ľudská bytosť. Frances Kissling, bývalý president Catholics pro-choice, radil v nedávnom príspevku do novín Washington Post zástancom potratov, aby zmenili stratégiu: “už sa nemôžeme tváriť, že nenarodený ľudský plod je neviditeľný.” Napriek tomu jeho radu berie na vedomie len málo z pro-choice aktivistov. Aj naďalej sa predstavujú ako zástancovia „reprodukčných práv žien.“ Táto otrepaná stratégia ide mimo mnohých američanov, keďže ignoruje dôvod sporu. Debata sa zmenila od „reprodukčných práv“ na zmätúcu otázku, „kto sú tí nenarodení“?

Veľa ľudí, vrátane tých, od ktorých by ste to nečakali, otvorene hovoria o svojich znepokojeniach ohľadom tejto procedúry. Napríklad Steven Tyler, hlavný spevák rokovej skupiny Aerosmith, tiež známy ako „kričiaci démon,“ sa vyjadril vo svojej nedávno vydanej autobiografii. Keď v dobe 70-tych rokov oplodnil mladé dievča, priatelia ich presvedčili, že sa o dieťa nebudú vedieť postarať. Radili im teda ísť na potrat. „Dali jej injekciu do brucha, vtlačili jej tú vec dnu a ty sa len pozeráš,“ spomína Tyler. „Von to vyjde mŕtve. Bol som devastovaný. Mysľou mi prebehlo, Ježišu, čo som to urobil?“

Veľa ľudí s pro-life názormi sa ešte pred dvadsiatimi rokmi zdráhali priznať sa k nim na verejnosti. Dnes je opak pravdou. Dokonca aj tí, ktorí zastávajú právo ženy na potrat nebojujú za to príliš náruživo.

2) Médiá

V roku 1972, seriál Maude[iii] ukončil jednu epizódu tak, že hlavná hrdinka sa rozhodla pre potrat. Pomysleli by ste si, že štyridsať rokov neskôr sa už táto debata skončila, ale práve naopak. Filmári a televízni manažéri zistili, že fiktívne potraty nezabíjajú len plod, ale aj príbeh. Postavy vo filmoch alebo televízii, ktoré zápasia s rozhodnutím (napr. Abby Lockhartová v televíznom seriály ER[iv]) sa stále rozhodnú pre život.

A preto dokonca aj pro-choice producéri ukončia príbeh rozhodnutím pre život. Film Juno je tomu názorný príklad. Tehotná tínedžerka ide do potratovej kliniky a stretne tam pro-life spolužiačku, ktorá jej povie ako bábätku tlčie srdce, že cíti bolesť, a dokonca že už má aj nechtíky. Juno sa nakoniec rozhodne „oceniť svoj zázrak.“

Podobne aj v epizóde seriálu Zákon a Poriadok (Law and Order) – v časti Dôstojnosť, právna zástupkyňa sa dožaduje spravodlivosti pre potratového doktora, ktorý bol zavraždený, a je zhrozená nad opisom potratu v neskoršom štádiu tehotenstva. „Keď som vyrastala, brala som Roe vs. Wade[v] za bibliu,“ hovorí. Teraz však už „neviem, kde končí moja sloboda a kde začína dôstojnosť nového človeka.“

Médiá nevedú v informovaní o pro-life kauzách. Iba dobiehajú širokosiahle pro-life cítenie väčšiny američanov. Napriek tomu posun populárnej kultúry odzrkadľuje progres pro-life argumentov.

3) Mládež

Šestnásť-ročný spevák Justin Bieber pre časopis Rolling Stone vyjadril svoj názor na potraty: „Neverím v potraty,“ povedal, keďže potrat je „ako zabitie dieťaťa“. A Bieber v tom nie je sám. More mladých tvárí na každoročnom Pochode za Život vo Washingtone znepokojil riaditeľku NARAL (National Abortion Rights Action League - Liga pre Národné Právo na Potraty) Nancy Keenanovú: „Je ich tak veľa, a sú tak mladí.“

Ironicky, Barbara Waltersová v článku kárala Biebera za odpovedanie na otázky vraj nevhodných jeho veku – aj napriek tomu, že dievčatá mladšie od neho sa nielenže k potratom vyjadrovať môžu, ale dokonca ho môžu aj podstúpiť. To, že skúsená novinárka ako Waltersová nevidí protirečenie vo svojom názore len potvrdzuje, ako hlboko zakorenené sú podobné názory v staršej generácii potratových zástancov.

4) Tretia vlna

John Ensor z organizácie Heartbeat International píše: „V prvej vlne boli katolíci priekopníkmi v hlásaní, že potraty sú zlé v celej svojej podstate. Evanjelici sa pridali a vrhli sa na pomoc tehotným matkám. Tretia vlna poukazuje na pád potratov, ako zdroj biznisu, a na víťazstvo nášho hnutia, do ktorého sa kresťania afrického a hispanického pôvodu nielenže zapájajú, ale ho aj vedú.

 Pred niekoľkými mesiacmi sa v New Yorku ukázal bilboard, na ktorom bolo zobrazené černošské dievčatko s titulkou „Najnebezpečnejšie miesto pre afrických američanov je v lone matky.“ Veľa ľudí bralo túto kampaň za rasistickú a mysleli si, že reklama odsudzovala ženy černošky za to, že šli na potrat. V polemike sa stratila pointa reklamy: cieľovou skupinou potratových kliník sú chudobné menšiny v centre mesta. Aj keď bilboard stiahli, poukázal na znepokojujúcu rasistickú históriu potratov. Keď sa na youtube dostali videá, ktoré ukazovali zjavnú rasistickú agendu Margaret Sangerovej, riaditeľky Plánovaného Rodičovstva, poniektorí zástancovia „voľby“ museli prehodnotiť svoje domienky.

5) Potratoví podporcovia na obrane

Napriek tomu, že rozhodnutie Roe sa doteraz nezmenilo, politici vo viacerých štátoch USA sa začali vŕtať v dôsledkoch tohto rozhodnutia. Podpora ich snahy zvyšuje dôkazy korupcie v potratových klinikách.

Obhajcovia Plánovaného rodičovstva sa snažia otočiť diskusiu na inú zdravotnícku starostlivosť ponúkanú ženám nízkeho príjmu. Čo však vyplýva zo zľahčovania  potratov Plánovaným rodičovstvom a zdôrazňovaním inej starostlivosti je úžasné priznanie: potraty sú problém. Hlavné body diskusie Plánovaného rodičovstva odzrkadľujú to, že čoraz menej a menej američanov znesie myšlienku, že „potraty spadajú pod zdravotnú starostlivosť.“

Objavuje sa priznanie, že potrat je „voľba zúfalstva.“ Počas rannej šou The View na americkom televíznom kanáli, Whoopi Goldbergová vysvetlila prečo je za voľbu: kvôli ženám s nízkym príjmom, ktoré už majú veľa detí. Keď sa jej pýtali na ženy, ktoré idú na potrat len pre vlastné pohodlie, Whoopi ich nazvala „idiotmi.“ Prečo mala Whoopi takú drsnú reakciu na potraty z pohodlnosti? Pretože je nekonzistentná zástankyňa práva na potrat: uznáva, že plod je ľudská bytosť, a že potrat tejto bytosti život vyhasí. Skutočnosť, že Whoopi (a mnohí ďalší) vidia potraty ako „zúfalé riešenie“ nepriamo hovorí o nemorálnosti zákroku.

Záver

Prevrat v prospech pro-life nie je taký zreteľný. Časopis Time Magazine nedávno zahrnul Cecile Richardsovú, prezidentku Plánovaného rodičovstva, do zoznamu 100 najvplyvnejších ľudí (rozhodnutie blízke spôsobu výberu stúpenca segregácie Georga Wallacea, správcu štátu Alabama, namiesto bojovníka za práva Martina Luther Kinga, Jr.) Ešte máme veľa práce.

Diskusia o potratoch nezmizne. Základná otázka nie je o slobode reprodukcie, ale o túžbe rozšíriť ľudské práva na všetkých – aj na tých najmenších a najzraniteľnejších spomedzi nás. Tí, čo si nevšímajú alebo popierajú ľudskosť nenarodených sú čoraz viac na obrane, pretože nové technológie otvárajú svet lona. A čo tam nachádzame nie sú zhluky buniek, ktorých sa treba zbaviť, ale ľudský život, ktorý treba chrániť.

 

Trevin Wax je editor LifeWay resources a bloger na portáli Kingdom People. Napísal knihy Svätý prevrat (Holy Subversion ) a Falošné evanjelium (Counterfeit Gospels).


 [i] Rasmussen Reports je elektronická mediálna firma, ktorá zbiera a publikuje prieskumy verejnej mienky (http://www.rasmussenreports.com/public_content/about_us)

[ii] Gallup je širokosiahla organizácia, ktorá sa okrem správ, poradenstva, a publikácii venuje aj štúdiám ľudského správania  a rôznym ďalším štúdiám. (http://www.gallup.com/corporate/115/About-Gallup.aspx)

[iii] Maude - americký televízny seriál v rokoch 1972-1978. Hlavnou hrdinkou je Maude, žena stredného veku, výrečná, politicky liberálna, zastávajúca demokraciu, ľudské práva, rovnosť rás a pohlaví, a legálne potraty. (http://en.wikipedia.org/wiki/Maude_(TV_series))

[iv] ER je americký televízny serial z nemocničného prostredia. ER =Emergency Room. (http://en.wikipedia.org/wiki/ER_(TV_series))

[v] V súdnom rozhodnutí Roe vs. Wade súd zlegalizoval potraty v U.S.A. v roku 1973. Rozhodnutie je platné dodnes. (http://en.wikipedia.org/wiki/Roe_v._Wade)