Ženy znásilnené prívržencami ISIS statočne odmietli potrat

1,557
Kultúra života

Potratová loby už celé roky vytvára mýtus, že pre matku je takmer nemožné odmietnuť potrat v „ťažkých prípadoch“, akým je napríklad znásilnenie. Napriek tomu sa väčšina žien, ktoré sa stali obeťami znásilnenia, rozhodla povedať nie potratu svojich detí. Skoro všetky tie, ktoré mu povedali áno, označili svoje rozhodnutie za chybu, pretože ich zranenie to nevyliečilo. Potratová organizácia Planned Parenthood (Plánované rodičovstvo) však tvrdí, že mladé ženy zo Spojených štátov stratili intelekt, prostriedky i schopnosť vychovávať deti.

Predstavte si akú statočnosť treba na výchovu detí počatých pri znásilnení, a to nie v liberálnom sociálnom štáte, ale vo vojnou poznačenej izolovanej teokracii. Jezidské ženy zo severovýchodného Iraku, chytené a oplodnené teroristami Islamského štátu, sa rozhodli, že tomu budú čeliť statočne.

Džihádisti fundamentalistického islamu si už roky násilím robia z nemoslimských irackých a sýrskych žien sexuálne otrokyne. Stanica Hlas Ameriky (The Voice of America – VOA) opísala v sobotu ich ťažkú situáciu.

Všemožne sa bránili pohlavnému styku s nejezidskými mužmi, i násilím, až kým vodca ich komunity, Baba Sheikh, prehlásil, že ženy by mali byť znovu uvedené do spoločnosti. „Naše náboženstvo však nepripúšťa narodenie dieťaťa, ktorého rodičia nie sú jezídovia,“ dodal. Kvôli jeho nariadeniu mnohé ženy podstúpili potrat. Hoci je potrat v Iraku nelegálny, nikto ženy súdne nestíha, keďže miestne orgány túto situáciu „chápu“. Vládou financovaná VOA pokračuje takto:

Potrat je preto vnímaný ako riešenie. Má to ale dva háčiky – potrat je v Iraku zakázaný a nie všetky ženy ho chcú podstúpiť.

Skutočnosť, že „nie všetky ženy chcú ísť na potrat“ je problém? Čo myslíte? Závisí to od uhla pohľadu. Teraz aspoň vieme, ako to vníma Hlas Ameriky.

Jezidské ženy sú uväznené medzi islamistickými sexuálnymi trýzniteľmi a vyhnaním z vlastnej komunity. Mnohé sa napriek tomu rozhodli, že svojím deťom dajú život. VOA uvádza:

Aj Rezan Dlerová, zákonodarkyňa v irackej Rade zástupcov, ktorá blízko spolupracovala s násilne odvedenými jezídami, sa viackrát stretla s prípadmi znásilnených žien, ktoré si chcú svoje deti ponechať.

„Istá jezídka utiekla z Islamského štátu, keď bola v 8. mesiaci a svoje dieťa si chcela nechať. Jej manžel však trval na tom, že sa s ňou rozvedie, ak nepôjde na potrat. Pár sa nakoniec rozišiel. Žena teraz žije v utečeneckom tábore so svojím 5-mesačným dieťatkom,“ pre VOA opísala podmienky jednej jezidskej ženy Dlerová, no jej konkrétne meno neuviedla.

Dlerová spomenula aj prípady, kedy jezidské ženy deti porodili a novoredeniatka dali kurdským párom, ktoré nemôžu mať deti.

„Niektoré ženy sú vo svojom rozhodnutí ponechať si dieťa neoblomné. Naznačili, že pokiaľ by ich návrat domov mal znamenať stratu dieťaťa, radšej by zostali otrokyňami Islamského štátu,“ povedala Dlerová pre VOA.

Guvernér provincie Ninive Nofel Hamadi Akub potvrdil, že len v jeho provincii je minimálne 3000 detí, ktorých „rodičia nie sú známi“.

Niektorí teraz možno svoju bolesť využívajú na propagáciu potratu, ako napríklad prostredníctvom skupiny Boko Haram či vírusu Zika. Dlerová ďalej hovorí o iných právnych aspektoch výchovy detí. Ústrednými bodmi článku sú „iracké zákony budúcnosti“ a či zákonodarcovia nájdu „právnu odpoveď na tieto problémy“. Z textu však nie je jasné, či zákonodarkyňa obmedzila rozhovor na pôvod a náboženstvo detí alebo naznačila, že by mal Irak legalizovať potrat.

Aká je to tragédia, ak po všetkej vytrvalosti jezídov brániť život a statočne čeliť genocídnej nenávisti bolo ich utrpenie využité len na ďalšie dosiahnutie smrti.

Celý článok v angličtine si môžete prečítať tu.