Španielsky umelec ukradol hostie a použil ich na nápis „pederastia“

1,989
Kultúra smrti

Španielsky umelec Abel Azcona ukradol z katolíckych kostolov 242 hostií. Použil ich na to, aby v rámci svojej poslednej show na podlahu napísal slovo „pederastia“. Azcona sa priznal, že hostie ukradol pri rôznych omšiach, keď predstieral, že ide na sväté prijímanie.

„Šiel som na 242 omší a z hostií som vytvoril slovo pederastia,“ napísal Azcona na svojom účte na Twitteri. Fotografie momentov, keď si vyberal hostiu z úst sú zverejnené na Azconovom účte na Facebooku.

Pri piatkovej premiére dav veriacich katolíkov vstúpil do budovy, kde sa konala táto výstava, a pred týmto vyobrazením pokľakla k modlitbe ruženca. [Veriaci] modlitbu zakončili spevom „Viva Cristo Rey“ („Nech žije Kristus Kráľ“). Azcona to nazval „fantastickým predstavením“.

„Ak to nie je len predstavenie, nech Boh príde a pozrie sa na to,“ napísal na svojej facebookovej stránke.

Tento „umelecký kúsok“ sa skladá z fotografií ukazujúcich proces, ktorým si umelec prešiel: to, ako počas omší kradol hostie, ako ich použil na vytvorenie slova na zemi a ako potom vedľa nich sedel nahý. Vystavuje sa aj pohár ​​naplnený niekoľkými konsekrovanými hostiami.

Keď sa Azconova expozícia vystavovala vo vládnych priestoroch, maslibres.org (on-line platforma bojujúca za náboženskú slobodu v Španielsku) spustila petíciu adresovanú primátorovi mesta Pamplona. „Neboli ste občanmi Pamplony zvolený na to, aby sa peniaze tých, ktorí vás zvolili, za pár rokov zneužili proti ich právam.“

Na 23. novembra maslibres.org zvolalo pred mestskú radu pokojný protest. Starosta nakoniec predniesol verejný prejav, v ktorom sa obrátil na Azcona. Požiadal ho, aby „prehodnotil“ zaradenie „časti obsahu“ do svojej výstavy, keďže si „od časti obyvateľov vyslúžila odmietnutie“ a aby „uprednostnil harmonickú atmosféru a neurážal citlivosť [žiadneho človeka]“.

Na stránke change.org spustila on-line petíciu aj španielska asociácia kresťanských právnikov. Tá od Rady mesta Pamplona žiada stiahnutie „umeleckého diela“ z výstavy a obvinenie umelca z „výslovného znesvätenia“ a útoku na „náboženské cítenie“. V Španielsku za tento čin hrozí trest odňatia slobody vo výške 12 až 18 mesiacov. Ani nie za týždeň petícia získala viac než 100 000 podpisov.

Arcibiskup Pamplony, monsignor Francisco Perez, v celej svojej diecéze nariadil konanie odprosujúcich omší. „Je to rúhavá svätokrádež,“ uviedol v rozhovore pre Alfa y Omega.„Tento muž opovrhol Eucharistiou, znehodnotil ju a vysmieval sa z nej. Eucharistiu, konsekrovanú hostiu, ktorá je skutočnou prítomnosťou Ježiša Krista a ktorá je pre katolíkov tým najsvätejším.“

Azcona sa arcibiskupovmu nariadeniu vysmial a na Facebook napísal: „Všetci môžeme teraz odpočívať v mieri (...), konajú sa omše na odprosenie za moju svätokrádežnú výstavu, ako aj [omše] proti nej. Všetko je vyriešené. Nech je Bohu chvála.“

Správy naznačujú, že istý neznámy občan nedávno z výstavy ukradol konsekrované hostie a zaniesol ich do neďalekej farnosti. „Majú ukradnutú časť umeleckého diela,“ napísal Azcona na svojej stránke na Facebooku, „ktorá bude nahradená ešte väčším počtom konsekrovaných hostíí, pretože bolo ukradnutých iba 12 z 242, ktoré sú tam,“ pričom narážal na [ukradnutý] pohár s hostiami.