Zrušme povinnosť celibátu, žiada kardinál Marx

242
Kultúra smrti

Bolo by pre všetkých lepšie, keby sme vytvorili možnosť pre celibátnych aj ženatých kňazov, vyhlásil mníchovský arcibiskup.

Mníchovský kardinál Reinhard Marx podporil zdobrovoľnenie celibátu v Rímskokatolíckej cirkvi.

„Bolo by pre všetkých lepšie, keby sme vytvorili možnosť pre celibátnych aj ženatých kňazov,“ povedal v rozhovore pre nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

Informovala o tom spravodajská agentúra CNA Deutsch.

„Pri niektorých kňazoch by bolo lepšie, keby boli ženatí. Nielen zo sexuálnych dôvodov, ale aj preto, lebo by to bolo lepšie pre ich život a neboli by osamelí,“ vyhlásil 68-ročný kardinál, podľa ktorého nie je správne celibát prikazovať.

„Niektorí povedia: ,Keď už nebudeme mať povinnosť celibátu, tak sa všetci oženia!‘ Moja odpoveď znie: A keby aj! Keď sa všetci oženia, až potom to bude znakom toho, že teraz to nefunguje dobre,“ reagoval na vopred na očakávané výhrady.

Na otázku, či vidí súvislosť medzi osamelosťou kňazov a sexuálnym zneužívaním, mníchovský kardinál odpovedal: „Nedá sa to povedať takto paušálne. Ale táto forma života a tento spolok mužov priťahuje aj ľudí, ktorí nie sú vhodní, ktorí sú sexuálne nezrelí.“

Kardinál Marx v súčasnosti čelí kritike za to, že v uplynulých rokoch pochybil pri riešení dvoch prípadov sexuálneho zneužívania vo svojej diecéze. Rovnakej kritike čelia aj jeho predchodcovia Friedrich Wetter a Joseph Ratzinger, emeritný pápež Benedikt XVI.