Waukesha

USA: Katolíci sa modlia a trúchlia po šokujúcom útoku na vianočný sprievod

385
Milko Kostovič
Kultúra smrti

V reakcii na tragický incident, ktorý si vyžiadal 5 ľudských životov, začali miestne farnosti na sociálnych sieťach vysielať modlitby ruženca a eucharistickú adoráciu.

Katolíci z mesta Waukesha, ktoré tvorí predmestie Milwaukee, reagovali trúchlením, modlitbami a solidaritou po tom, čo SUV automobil narazil do účastníkov vianočného sprievodu. Pri útoku zahynulo päť ľudí a medzi takmer 50 zranenými je katolícky kňaz, viacerí farníci a katolícki školáci.

"Ako pastier katolíckej komunity juhovýchodného Wisconsinu cítim potrebu súcitiť s tými, ktorí boli zasiahnutí týmto nezmyselným činom," uviedol vo video-posolstve arcibiskup Jerome Listecki z Milwaukee. "V súčasností je pre nás dôležité, keď sme konfrontovaní so šokom a zármutkom, ktorí si zažili naši bratia a sestry vo Waukeshe, aby sme sa obrátili k našej viere, ktorá nám ponúka milujúcu prítomnosť a útechu Boha."

Tak ako ostatné školy v meste, aj katolícka stredná škola vo Waukeshe zrušila pondelkové vyučovanie. Stredná škola, ktorá mala v sprievode vlastnú skupinu, usporiadala o 12:30 modlitebnú bohoslužbu.

Kostol sv. Viliama vo Waukeshe naplánoval na 18:00 dvojjazyčnú modlitbu. Predstavitelia farnosti tiež uviedli, že sa táto modlitba bude vysielať naživo na jej facebookovej stránke a na YouTube.

"Modlíme sa za ľudí, ktorí boli zranení a zabití počas tragického incidentu vo Waukeshe," pokračoval arcibiskup vo videu. "Pripojte sa k nám v modlitbe za všetkých zúčastnených, ich rodiny a tých, ktorí sú traumatizovaní z toho, že boli svedkami tejto hroznej scény."

"Viem, že ľudia každej viery a tradície zvolajú svoje komunity a ponúknu Bohu svoj pocit dôvery v jeho schopnosť viesť nás cez toto ťažké obdobie a ponúknuť nádej a uzdravenie," povedal arcibiskup Listecki. "Boh vám žehnaj."

Červené SUV prerazilo barikády a vrazilo do davu pochodujúceho po hlavnej ulici Waukesha tesne pred 16:40 21. novembra. Videá zverejnené na sociálnych sieťach zobrazujú tmavé SUV uháňajúce po trase sprievodu okolo zdesených divákov chvíľu predtým, ako boli zasiahnutí účastníci pochodu, pričom auto prenasledovala polícia. 

Podľa denníka Milwaukee Journal Sentinel vozidlo zasiahlo aj skupinu tancujúcich babičiek, tanečný tím Waukesha Xtreme a pochodový orchester. Niekoľko mŕtvych bolo súčasťou skupiny tancujúcich babičiek, ďalšia obeť bol zamestnanec Citizen Bank kráčajúci s alegorickým vozom.

Najmladšia obeť mala 52 rokov, zatiaľ čo najstaršia 81. Medzi hospitalizovanými bolo aj 18 detí. 

V sprievode kráčali aj osoby a inštitúcie z miestnej katolíckej komunity.

Waukesha má štyri katolícke farnosti. V reakcii na incident začali miestne farnosti na sociálnych sieťach vysielať modlitby ruženca a eucharistickú adoráciu.

Úrady ako podozrivého vodiča označili Darrella Brooksa Jr. Brooks je obvinený z 5 úmyselných zabití prvého stupňa, pričom za každé mu hrozí trest odňatia slobody na doživotie.

39-ročný Brooks je v súčasnosti obvinený z domáceho násilia. Úrad miestneho štátneho zástupcu uviedol, že prokurátori v tomto prípade odporučili "nevhodne nízku" kauciu a toto odporúčanie preverujú.

Za posledné dva roky čelil Brooks trom obvineniam z bezohľadného ohrozenia bezpečnosti ostatných. Neskôr porušil podmienku za incident z júla 2020, keď údajne vystrelil zo strelnej zbrane počas hádky.

Začiatkom novembra zasa údajne zrazil ženu na parkovisku čerpacej stanice v Milwaukee. Pre zranenia bola hospitalizovaná. Brooks bol prepustený na kauciu 1000 dolárov.

Na tlačovej konferencii policajný šéf vo Waukesha potvrdil, že Brooks sa podieľal na "domácich výtržnostiach" predtým, ako vrazil do davu. Objavila sa tiež nepotvrdená správa, že pri výtržnostiach bol použitý aj nôž. Úrady uviedli, že v súvislosti s týmto incidentom neprebehlo žiadne policajné stíhanie, informovala CNN.

Brooks bol v minulosti opakovane odsúdený za trestnú činnosť.