_large.jpeg

Pán zázrakov: Neuveriteľný príbeh nezničiteľného posvätného obrazu z Peru

746
Milko Kostovič
AltKAT

Určite ste už počuli o "Našej milej Pani z Guadalupe". Ale viete niečo o "Pánovi zázrakov" z Peru? 

Aj keď obraz Pána zázrakov (alebo Señor de los Milagros) nie je veľmi známy, pre peruánskych katolíkov je skutočne veľmi dôležitý a je inšpiráciou pre jeden z najväčších náboženských sprievodov na svete, ktorý sa koná každoročne. Toto je jeho neuveriteľný, nadprirodzený príbeh. 

Všetko sa začína okolo roku 1651 na okraji Limy, najdôležitejšieho mesta Peru. Africký otrok namaľoval na stenu obraz Ježiša na kríži s blahoslavenou Pannou Máriou a Máriou Magdalénou. O umelcovi sa toho nevie veľa: niektoré zdroje tvrdia, že sa mohol volať Benito alebo Pedro Dalcon, ale nikto to nevie povedať s istotou.

Potom, len o niekoľko rokov neskôr, v roku 1655, došlo ku katastrofe: mesto zasiahlo obrovské zemetrasenie. Zomreli tisíce ľudí a celé časti mesta boli zrovnané so zemou. Bola tu však jedna veľmi pozoruhodná výnimka: malý domček z nepálených tehiel, v ktorom bol obraz, bol jednou z mála budov, ktorá zostala stáť úplne nedotknutá.

V roku 1670 trpel jeden významný obyvateľ mesta nevyliečiteľným ochorením mozgu. V zúfalom stave a vo viere navštívil obraz a ako zázrakom, bol uzdravený. 

O zázraku sa rýchlo začalo hovoriť a k obrazu prúdili pútnici. Zhromažďovali sa tam obrovské davy, aby videli obraz - a autority sa začali strachovať. Znepokojený tým, že obraz spôsobuje príliš veľký rozruch, miestny vládca nariadil, aby bol obraz zakrytý.

A potom sa začali diať zvláštne veci. 

Bol vyslaný maliar, ktorý mal obraz zoškrabať zo steny. Začal stúpať po rebríku, ale náhle ho prepadli zimomriavky a tréma. Zliezol a ľudia v okolí ho pomohli upokojiť. Skúsil opäť vyliezť, ale mal rovnaký problém. Fyzicky nebol schopný obraz zničiť.

K obrazu bol vyslaný druhý človek, ten to však tiež odmietol, keď sa dostal do blízkosti obrazu. Zjavne videl niečo na obraze, čo zmenilo jeho názor, ale nevysvetlil to. 

Mala to byť jednoduchá úloha a vládca strácal trpezlivosť, a tak poslal tretiu osobu - tentoraz vycvičeného vojaka. Keď sa vojak priblížil k obrazu, obraz sa mu nadprirodzene zmenil pred očami. Neskôr povedal, že sa začal lesknúť a stal sa krajším. Vďaka tomu ho nedokázal zničiť

Davy požadovali, aby sa prestali pokúšať zničiť posvätný obraz, a miestny vládca nakoniec poľavil. Obraz mohol zostať a povolil pri ňom sv. omšu. Odvtedy sa obrazu pripisuje mnoho ďalších zázrakov, odtiaľ pochádza aj jeho názov.

V roku 1687 zasiahlo Limu ďalšie veľké zemetrasenie. Posvätný obraz opäť zostal nedotknutý. Oddanosť k obrazu sa výrazne zvýšila, a tak sa niekto rozhodol usporiadať sprievod s obrazom. Ale keďže bolo nepraktické urobiť sprievod so stenou, na ktorej bol obraz, niekto vytvoril kópiu na plátno, ktoré sa namiesto toho použilo.

Dodnes môžete navštíviť originálny obraz na stene vo svätyni Las Nazarenas v Lime a kópia na plátne sa stále používa v sprievode každú jeseň. Jedná sa o jeden z najväčších náboženských sprievodov na svete, ktorý navštívi státisíce ľudí.

Tu je obraz Pána zázrakov :

Picture 1

 

Picture 2

 

Picture 3

 

Picture 4