shutterstock_1214447116_1024_512_75_s_c1.jpg

Veľká banka varuje, že zruší účty klientov, ktorí nebudú mať rúško

281
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Britská banka HSBC varuje svojich klientov, že vstup do jej pobočiek bez rúška môže mať za následok ukončenie ich účtov. Banky a stavebné sporiteľne patria medzi miesta uvedené v COVID pokynoch britskej vlády, kde verejnosť musí nosiť rúško a dodržiavať sociálne odstupy, pokiaľ dotyčná osoba nedisponuje "rozumným ospravedlnením" nenosenia rúška. 

Polícia už dnes disponuje mimoriadnymi právomocami na presadzovanie nových pravidiel. V súčasnosti môže napríklad udeliť na mieste pokutu 200 libier za nedodržiavanie nových pravidiel. Pokuta sa zdvojnásobí za každý nasledujúci "priestupok", pričom maximálne to môže činiť 6 400 libier. 

Hovorca HSBC Jackie Uhi pre denník The Mirror uviedol, že nosenie rúšok v interiéri pobočiek je nevyhnutné a v súlade s novými vládnymi smernicami. Každý zákazník, ktorý odmietne dodržiavať pravidlá, ako aj opatrenia týkajúce sa sociálneho odstupu, nebude obslúžený a bude možné mu zrušiť účet. 

"Je smutné, že niektorí ľudia nechránia seba, našich kolegov z pobočky a ďalších zákazníkov, keď odmietajú nosiť rúška vnútri našich pobočiek alebo dodržiavať sociálne odstupy," uviedol Uhi. 

Uhi vyzval klientov, aby v prípade možnosti naplnili svoje bankové potreby prostredníctvom internetu a spýtal sa ich, či "potrebujú navštíviť pobočku osobne alebo dokážu spracovať svoje bankovníctvo z bezpečia svojich domovov prostredníctvom našich digitálnych kanálov". 

"Ak nás navštívite, noste rúška a dodržiavajte bezpečnú vzdialenosť od ostatných. Ak jednotlivci vystavia seba alebo našich kolegov riziku, bez lekárskej výnimky, potom si vyhradzujeme právo zrušiť ich účty."

Banka neuvádza, ako by mohla presadzovať svoje nové, dôrazné "bezpečnostné" opatrenia. Súčasné vládne nariadenia stanovujú, že niektorí jedinci, ako napríklad ľudia so zdravotnými problémami alebo inými poruchami, sú vyňatí z používania rúšok. Smernice tiež stanovujú, že tí, ktorí sú vyňatí, "nemusia ukazovať žiadne písomné dôkazy" o povahe svojej výnimky a pre vstup "nepotrebujú ukazovať preukaz o výnimke"

"To značí, že nepotrebujete stanovisko alebo nemusíte vyžadovať list od lekára o dôvode, prečo nenosíte rúško," uvádza sa v smernici. "Nosenie preukazu alebo odznaku s výnimkou je osobnou voľbou a zákon to nevyžaduje."

Konkurenti HSBC, medzi ktorých patria banky Barclays, Santander, Lloyds Banking Group a NatWest Banking Group, potvrdili, že nebudú presadzovať zrušenie účtov "iba kvôli samotnému odmietnutiu nosenia rúšok," informoval denník The Sun. Barclays a TSB dodali, že k zrušeniu účtov by mohlo dôjsť v tom prípade, ak zákazníci po výzve na nasadenie rúška začnú byť agresívni. 

Rovnako ako HSBC, aj niekoľko veľkých britských supermarketov zintenzívňuje presadzovanie pravidiel rúšok v kamenných obchodoch. V pondelok David Potts, výkonný riaditeľ potravinárskeho giganta Morrisons, uviedol, že zákazníci, "ktorým sa ponúkne rúško a odmietnu ho nosiť, nebudú môcť nakupovať v našich obchodoch, pokiaľ nebudú oslobodení z medicínskeho hľadiska."

Tesco sa tiež rozhodlo zasiahnuť, keď vo vyhlásení uviedlo, že "do svojich obchodov nepustíme nikoho, kto nemá rúško, pokiaľ nebude vyňatý v súlade s vládnymi smernicami (...) na zvládnutie tejto situácie posilníme naše bezpečnostné zložky."

Rovnako ako v prípade HSBC, ani supermarkety neuvádzajú, ako zamýšľajú rozlíšiť tých, na ktorých sa vzťahuje výnimka. Na Twitteri už pribúdajú reakcie nakupujúcich, ktorí vyjadrujú svoje rozhorčenie nad odmietnutím vstupu, a to aj napriek tomu, že podľa platnej vládnej legislatívy majú nárok na výnimku z nosenia rúšok. 

Jedna zákazníčka uviedla, že bola "ponížená" v miestnom obchode Morrisons. Aj po vystavení karty o výnimke zamestnanec obchodu reagoval: "bez rúška žiadny vstup"

"Odmietli mi vstup do obchodu Morrisons a ponížili ma. Bola som vyhodená, pretože som mala slnečnicovú šnúrku a odznak s výnimkou. Odporný zamestnanec povedal uštipačne: bez rúška žiadny vstup ... tak som sa dnu nedostala. Doma som hodiny plakala."

Druhá osoba uviedla, že jej priateľ, tiež oslobodený od nosenia rúška, bol "verbálne napadnutý ďalšími nakupujúcimi" po tom, čo bol zastavený pri dverách bez rúška:

"Práve sa mi ozval priateľ, ktorý dnes išiel do obchodu Morrisons a fyzicky mu zabránili vstúpiť bez rúška. Povedal im, že je oslobodený, ale napriek tomu ho odmietli pustiť. Ako 'dôkaz' musel ukázať slnečnicovú šnúrku. Počas toho bol slovne napadnutý ostatnými nakupujúcimi."

Zintenzívnenie presadzovania rúšok má údajne "udržať zákazníkov a kolegov v bezpečí" v obchodoch, uviedla hovorkyňa spoločnosti Sainsbury’s. Dáta však nepodporujú tvrdenie, že rúška zabraňujú šíreniu COVID-19, uvádza organizácia Amerických lekárov v prvej línií (AFLD), ktorá združuje "rozmanitých a mimoriadne povolaných" lekárov. 

"Fakty sú nespochybniteľné: rúška sú úplne zbytočné pri blokovaní vírusu SARS-CoV-2," potvrdila zakladateľka AFLD Dr. Simone Goldová na summite White Coat vo Washingtone, DC, na jeseň minulého roka.

V reakcii na postoj vedy k noseniu rúšok Goldová uviedla, že "pred politizáciou témy v marci 2020 nikdy nedošlo ani k pokusu o predstieranie, že rúška, nieto ešte šatky, zastavujú vírus. Je to úplný výmysel. Vírus má veľkosť 1/1 000 vlasu."