2020-07-15-trump.jpg

Žiadne právo na potrat

481
Milko Kostovič
Kultúra života

Nový predpis Trumpovej administratívy ruší nariadenie z Obamovej éry, ktoré považovalo potraty za ľudské právo. 

Americké ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb v pondelok dokončilo pro-life reguláciu, ktorá objasňuje definíciu sexuálnej diskriminácie v Zákone o dostupnej starostlivosti (Obamacare). Odteraz nezahŕňa potraty.

Nové pravidlo oficiálne ukončuje nariadenie z roku 2016, ktoré Obamova vláda nenápadne prepašovala pred koncom svojho funkčného obdobia. Podľa starého pravidla bol potrat umiestnený pod ochranu antidiskriminačných zákazov Obamacare

Federálne súdy označili Obamovu reguláciu sexuálnej diskriminácie za protiústavnú, stále však pretrvávala v zákonoch. Ministerstvo zdravotníctva teraz oficiálne ruší toto nariadenie. 

Nové nariadenie podľa ministerstva obnovuje výklad sexuálnej diskriminácie podľa "jasného významu ... ako je to určené biológiou".

Posilňovanie náboženskej slobody

Ryan T. Anderson, vedecký výskumný pracovník Heritage Foundation, vysvetľuje, že nové pravidlo objasňuje rozpory starého nariadenia a posilňuje náboženskú slobodu. 

"Keď kongres schválil Zákon o dostupnej starostlivosti, zakázal tým diskrimináciu na základe 'pohlavia'. O niekoľko rokov neskôr Obamova administratíva nanovo definovala 'pohlavie' kvôli ... ukončeniu tehotenstva," vysvetľuje Anderson. "Okrem protiprávneho zneužitia úradnej právomoci by tieto pravidlá spôsobili aj vážne ujmy."

Tieto vážne ujmy sa podľa Andersona vzťahujú na pacientov i poskytovateľa. Odborníci tvrdia, že staré pravidlo by mohlo prinútiť zdravotníckych pracovníkov, aby pomáhali pri potratoch predčasne narodených detí. 

"Lekári, nemocnice a zdravotnícke organizácie by museli konať v rozpore s ich najlepším lekárskym úsudkom, svedomím a fyzickou realitou ich pacientov, alebo by čelili prehnaným pokutám a stali by sa ľahkými cieľmi pre neprimerané a nákladné súdne spory," uviedol Anderson. 

Marjorie Dannenfelser, prezidentka pro-life organizácie Susan B. Anthony List, oslavuje tento nový krok ako víťazstvo slobody svedomia. 

"Ďakujeme prezidentovi Trumpovi a ministrovi (Alexovi) Azarovi za to, že sa pevne postavili na stranu väčšiny Američanov, ktorí odmietajú financovanie potratov daňovými poplatníkmi. A tiež za kroky, ktoré podnikli na potlačenie útoku na svedomie z éry Obamu a Bidena," vyhlásila Dannenfelser.

"Prezident Trump je najväčším pro-life zástancom z histórie našich prezidentov," vyhlásila Dannenfelser, "a dnes priniesol ďalšie dôležité víťazstvo pre svedomie v Amerike. Potrat nie je zdravotnou starostlivosťou a vláda by ho nikdy nemala nariaďovať." 

Pochvala od prelátov

Katolícki lídri potvrdili, že nové nariadenie obnoví práva pro-life poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a ochráni ich náboženskú slobodu.

Arcibiskup Joseph Naumann, predseda Americkej konferencie katolíckych biskupských výborov pre pro-life aktivity, sa tiež potešil novým správam. V spoločnom vyhlásení s arcibiskupom Paulom Coakleym z Oklahomy a biskupom Davidom Konderlom z Tulsy, Naumann uviedol

Ďakujeme Ministerstvu zdravotníctva a sociálnych služieb za vyhlásenie nariadení, ktoré obnovujú dlhodobú pozíciu federálnej vlády, podľa ktorej diskriminácia na základe "pohlavia" znamená práve toto a nevzťahuje sa na "ukončenie tehotenstva" ani na "rodovú identitu". Katolícki poskytovatelia zdravotnej starostlivosti slúžia všetkým, ktorí k nim prichádzajú, bez ohľadu na ich povahu či pôvod. Pokiaľ sa však jedná o procedúry, existujú tu etické úvahy. Veľmi si vážime dnešné dôležité kroky.

Roger Severino, riaditeľ pre občianske práva z ministerstva, vystúpil s vyhlásením v nadväznosti na nové nariadenie. 

"Ministerstvo rešpektuje dôstojnosť každej ľudskej bytosti a ako sme ukázali v našej reakcii na pandémiu, dôrazne chránime a presadzujeme občianske práva všetkých ľudí v maximálnom rozsahu povolenom našimi zákonmi, ako ich schválil Kongres," uviedol Severino. "Sme neochvejní v našom záväzku dodržiavať občianske práva v zdravotnej starostlivosti."