supremecourt16.jpg

Najvyšší súd USA schválil právo cirkevných škôl prijímať veriacich pedagógov

153
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Najvyšší súd USA zaznamenal v stredu, 8. júla, ďalšie víťazstvo na poli náboženskej slobody, keď rozhodol, že vláda nemá zasahovať do rozhodnutia cirkevných škôl o tom, kto bude učiť v ich triedach.

Washington Examiner informuje, že súd v pomere 7:2 v prospech kalifornských katolíckych škôl rozhodol, že podľa svojho rozhodnutia nemusia tieto školy obnoviť zmluvy dvom učiteľom, ktorí sa odmietli riadiť učebnými plánmi škôl s náboženským zameraním. Sudca Samuel Alito za väčšinu vyhlásil, že učiť mladých ľudí o viere a vo viere je "najdôležitejším poslaním" cirkevných škôl a vláda by nemala zasahovať do prijímania učiteľov do týchto škôl na základe ich vierovyznania a poslania školy. 

"Cirkevné školy zohrávajú integrálnu úlohu pri odovzdávaní viery nasledujúcim generáciam veriacich", povedal Adrian Alarcon, hovorca Katolíckych škôl pri arcidiecéze Los Angeles. "Sme vďační, že Najvyšší súd uznal, že náboženské skupiny a organizácie sa majú slobodne rozhodovať o ľuďoch, ktorým majú zveriť toto dôležité poslanie."

Rozhodnutie súdu znamená, že katolícke školy sa môžu slobodne rozhodnúť, akých učiteľov prijmú, aby ich študentov učili na základe hlavných princípov viery, alebo ktorých prepustia, pretože tak učiť odmietajú. Pre Katolícku cirkev a ostatné kresťanské denominácie to znamená, že sa bude učiť o posvätnosti ľudského života a o jeho zachovávaní. Ak v takejto škole zistia, že učiteľ/ka propaguje potrat, môžu ho/ju prepustiť a prijať takého, kto bude študentov správne učiť o hodnote každého ľudského života.

Právnici z Becket nadácie za náboženskú slobodu, ktorí školy zastupujú, uviedli, že toto rozhodnutie je víťazstvom pre ľudí všetkých vierovyznaní: "Posledná vec, o ktorej by mali rozhodovať vládni funkcionári je oprávnenie cirkevnej školy prijať učiteľa, ktorý má vyučovať katolícke náboženstvo katolíkov alebo židovské náboženstvo Židov. Sme radi, že súd jasne opätovne potvrdil, že nie vláda, ale cirkvi majú rozhodovať o tom, kto bude učiť deti o Bohu." Toto rozhodnutie veľmi víta aj Aliancia za obranu slobody, ktorá zasahovala v mnohých prípadoch, v ktorých išlo o pro-life alebo náboženskú slobodu: "...súd rešpektuje autonómiu cirkevných škôl a chráni ich pred zásahom vlády do ich vnútorných náboženských záležitostí." Inými slovami - súd skrátka rozhodol v súlade s primárnym zámerom Prvého dodatku Ústavy. 

Predseda Rady pre výskum rodiny, Tony Perkins, tiež tomuto rozhodnutiu tlieska a hovorí: "Aj napriek smutne známemu rozhodnutiu v nedávnom prípade Bostock vs. Clayton County (schválená požiadavka, že zamestnávateľ nesmie diskriminovať gayov a transgenderov) dnešné rozhodnutie v súlade s Prvým dodatkom Ústavy naznačuje, že cirkevné inštitúcie neúnavne žiadajú o obranu a propagáciu svojej biblickej náuky, aj pokiaľ ide o rozhodnutie o zamestnancoch. Tento malý krôčik síce ani zďaleka nepostačuje, no je aspoň iskričkou nádeje, že Najvyšší súd predsa len nezabúda na to, že náboženská sloboda je najzákladnejším zo všetkých práv." 

Najvyšší súd v stredu, v pomere 7:2, rozhodol aj v prospech nariadenia prezidenta Donalda Trumpa, ktoré chráni kongregáciu Malé sestry chudobných pred donútením platiť podľa Obamacare systému formou daní za medikamenty, vyvolávajúce potrat.