black-madonna22.jpg

"Veľmi urážlivé": Čierna Madona v Holandsku znesvätená BLM grafiti

401
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Modlite sa, prosím, za pokoj v našom svete!

V meste Breda na juhu Holandska znesvätili vandali monument, predstavujúci Pannu Máriu Czestochowsku. Katolíci si túto jej podobizeň uctievajú aj ako Čiernu Madonu.

V správe čítame: "Obraz Čiernej Madony v Brede bol zámerne poškodený a postriekaný písmenami BLM (Black Lives Matter)./Mozaika bola venovaná poľským vojakom generála Maczeka, ktorí v roku 1944 oslobodili mesto od nemeckých nacistov./Odsudzujeme tento akt vandalizmu, ktorý uráža nielen Poliakov, ale všetkých katolíkov." Starosta mesta Paul Depla odsúdil tento vandalský čin ako "nehanebný a poburujúci" pre poľskú komunitu v Brede. Depla pre BN DeStem povedal: "Niečo takéto je neospravedlniteľné. Pre poľskú komunitu, pre ktorú má tento obraz nesmiernu hodnotu, je to veľmi poburujúce a pohoršujúce." Riaditeľ múzea generála Maczeka, Frans Ruczynski, uviedol, že pre poľskú komunitu je to veľmi urážlivé." Originál obrazu Čiernej Madony je uložený v Czestochowej, v južnom Poľsku. Je to pútnické miesto. Každý Poliak ho navštívi aspoň raz v živote. "Keď prišiel na návštevu poľský pápež, prišlo tam okolo milióna Poliakov. K obrazu prichádzali kolenačky. Poliaci sú veľmi nábožný národ. V nedeľu ich chodia do kostola tu v Brede celé stovky. Prečo ich niekto zraňuje a ubližuje im? Ak by niečo také pochádzalo sprava alebo zľava, vieme o čo ide, ale nechápeme, čo má s tým spoločné BLM. Veď Čierna Madona nemá s útlakom nič spoločné."

BLM protestovali zhruba pred týždňom, asi 2 kilometre od monumentu. Hovorca BLM, Patrick van Lunteren sa vyjadril, že nevie, prečo sa niečo také stalo: "Nevieme kto to urobil; ak aj niekoho nabudila k takému skutku demonštrácia, je to neakceptovateľné. Uráža to poľskú komunitu a to nie je zámerom."

Vzhľadom k tomu, že obraz je mozaika, bude si jeho oprava vyžadovať prácu špecialistu. V správe sa uvádza, že grafiti je už zatiaľ odstránené.