cristo123.jpg

Zázračný kríž, pri ktorom udelí pápež požehnanie ´Urbi et Orbi´, už stojí na námestí

1,968
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Zázračný kríž, pri ktorom sa pápež František modlil v nedeľu za ukončenie epidémie koronavírusu, skladajú dole z oltára a prenášajú na Svätopeterské námestie aby bol na mieste, z ktorého pontifik v piatok udelí požehnanie "Urbi et Orbi".

Podľa vatikánskeho žurnalistu F. Antonio Granu preniesol príslušný personál tento Kríž, ktorý sa nachádza v chráme San Marcello al Corso, v stredu večer na námestie, kde bude počas štvrtka inštalovaný. 

Ako zázračný si tento Kríž uctievajú Rimania odvtedy, čo ako jediný náboženský symbol prežil bez poškodenia požiar, ktorý 23. mája 1519 úplne zničil celý chrám. 

 

cross

 

O necelé tri roky neskôr začala Rím likvidovať epidémia "čiernej smrti" (zrejme pľúcneho moru). Na základe požiadavky rímskych katolíkov sa tento Kríž niesol v procesii od kláštora Služobníc Márie na Via del Corso až po Svätopeterské námestie, pričom sa procesia zastavovala v každej obytnej štvrti Ríma. Procesie trvali 16 dní (od 4. augusta do 20. augusta 1522). Po vrátení Kríža do chrámu San Marcello mor z Ríma zmizol.  

Tento Kríž sa odvtedy vystavuje na Námestí sv. Petra k verejnej úcte každý jubilejný rok - zhruba každých 50 rokov - a má na svojej zadnej strane vygravírované mená všetkých pápežov, ktorí sa zúčastnili týchto procesií. Posledné meno na ňom patrí pápežovi sv. Jánovi Pavlovi II, ktorý objal tento kríž počas "Dňa odpustenia" v priebehu jubilejného roka 2000.