Jim_Caveziel_1024_512_s_c1.png

Jim Caviezel: Pokračovanie ´Umučenia Krista´ bude majstrovským kúskom

2,246
Zuzana Smatanová
AltKAT

Herec Jim Caviezel, známy stvárnením postavy Ježiša v kasovom trháku z roku 2004 "Umučenie Krista" predpovedá, že pokračovanie tohto filmu "bude majstrovským kúskom".

"Pôjde o najväčší film v dejinách ľudstva", sľubuje Caviezel. V interview s Raymondom Arroyom pre Fox News uviedol: "V tejto dobe ide o veľmi aktuálny film. Veľké filmové produkčné spoločnosti sa vyhýbajú biblickým príbehom a namiesto toho tvoria filmy so superhrdinami, ktorí sú však často paradoxne zakorenení práve v kresťanských ideáloch, ktoré sa dajú spätne vystopovať až k Ježišovi Kristovi. Sú to skvelé komédie - pozriete si Supermana, ale nepozriete si Ježiša. Človek, ktorý písal Supermana, čerpal námet z Ježiša. Stvárňujem najväčšieho superhrdinu všetkých čias."

Film sa bude premietať pod názvom Umučenie Krista: Vzkriesenie a Ježiša v ňom opäť bude stvárňovať Jim Caviezel. Herečka Maia Morgensternová bude aj teraz hrať rolu Márie, Ježišovej Matky. Caviezel objasnil, že režisér filmu, Mel Gibson, pracuje v súčasnosti na piatej verzii scenáru. V roku 2018 Caviezel povedal, že nebude hovoriť o tom, ako Gibson na filmovom projekte pracuje, no nakoniec povedal: "Poviem vám aspoň toľko, že pracuje na najúžasnejšom filme histórie. Áno, až tak je dobrý."

O 16 rokov neskôr sú ľudia ešte stále fascinovaní ´Umučením Krista´. V tomto filme je veľmi sugestívnym a názorným spôsobom, doteraz nevídaným, sprítomnených posledných 12 hodín života Ježiša Krista. Napriek tomu, že Hollywood opovrhuje filmami s kresťanskou tematikou, stáli pred kinami diváci vo veľkých frontách, len aby ho mohli vidieť, čo z neho urobilo jeden z najúspešnejších a najviac zarábajúcich filmov v histórii.

Arroyo sa počas interview pýta Caviezela: "Každý Pôst, každú Veľkú noc sa ľudia k tomuto filmu vracajú. Prečo si myslíte že to robia?" 

"Podľa mňa je to ako s Bibliou. Ľudia ju stále čítajú. Biblia sa číta už tisícky rokov. S Melom Gibsonom nerobíme nič iné, len sa tejto tradície pridŕžame. Za 2.000 rokov sa toho veľa nezmenilo. Ježiš je dnes rovnako kontroverznou osobnosťou, ako bol vždy. Film je ´usvedčujúci´; podnecuje ľudí zamýšľať sa - keď zomrieš, kam pôjdeš? Tento film v tebe vyvolá dôležitú otázku: akú postavu z Biblie predstavuješ ty? Ja stvárňujem Ježiša, no niektorí hrajú Judáša, iní Piláta, saducejov, či farizejov. Biblia je živým Božím Slovom. Uskutočňuje sa práve v tejto chvíli."

Uznávaný herec, Jim Caviezel, je veriacim mužom, ktorý verejne vyzýva svojich bratov katolíkov, aby v tomto temnom svete nebojácne žili svoju vieru. Na jednom mieste v Písme Ježiš hovorí: "Nie pokoj som priniesol, ale meč, prišiel som postaviť syna proti jeho otcovi, dcéru proti matke, nevestu proti svokre." Caviezel sa pýta: "Chcete sa páčiť mnohým, alebo chcete aby vás miloval On. Svetu sa totiž môžete pri najlepšej vôli iba páčiť, pretože pravá láska pochádza od Boha. Chcete sa teda páčiť mnohým, alebo chcete aby vás miloval On?"