Mass_on_roof_1024_512_75_s_c1.jpg

Kňazi v Neapole slúžia sv. omšu na streche fary, veriaci sa jej zúčastňujú z balkónov

1,363
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Talianski kňazi v Neapole prišli na kreatívny spôsob, ako slúžiť verejne sv. omšu počas izolácie ľudí z dôvodu šírenia nákazy koronavírusom. Slúžili ju na streche svojej fary, pričom z okolitých balkónov ich malo možnosť sledovať veľa ľudí. 

Pátri Francesco Gravino a Lorenzo Fedele (Our Lady of Health Church) uviedli v miestnych správach, že tento nápad prišiel náhodou. Na streche svojej fary testovali spíkerskú sadu, aby sa mohli so svojimi veriacimi, ktorí budú na balkónoch, modliť posvätný ruženec. Po skontrolovaní ozvučenia sa rozhodli, že sa spoločne pomodlia Anjel Pána: "Ľudia stáli na balkónoch, pomodlili sme sa na poludnie spolu Anjel Pána a potom večer ruženec." Páter Gravino sa potom so súhlasom neapolského kardinála Crescenzia Sepe rozhodol urobiť ďalší krok - odslúžiť týmto spôsobom aj svätú omšu v nedeľu

Taliansko je zatiaľ najviac postihnuté koronavírusom, zomrelo už viac ako 10.000 ľudí. Obyvatelia sú vo vládou nariadenom obmedzenom režime už od 9. marca. Ako všade inde vo svete, aj v Taliansku sa kňazi kreatívnym spôsobom snažia šíriť Kristovu lásku. Páter Tomaso Jozef Jochemczyk, ktorý slúži v niekoľkých malých mestečkách, niesol nedávno v Eucharistickej procesii monštranciu, požehnával Taliansko, jeho mestá a prosil Boha o odpustenie a ochranu.