2020-02-04_France_Church_Attack.jpg

Francúzsky biskup bije na poplach - útoky na katolíkov enormne narastajú

1,750
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Francúzsko prežíva prudkú eskaláciu útokov na katolícku komunitu; mnohých trápi kurz, ktorý v tomto smere krajina nabrala.

Sériu útokov nedávno zažila aj diecéza Bayeux-Lisieux na severe Francúzska. Biskup tejto diecézy, Jean-Claude Boulanger, hovorí o čoraz väčšom násilí a nenávisti voči kresťanom. Nedávno vypovedal pred francúzskymi úradmi o tomto rastúcom trende: "Oznámil som to prokurátorovi mesta Caen, ako aj prefektovi provincie Calvados, pretože chcem, aby sa tomu venovala pozornosť - chcem donútiť štát reagovať na strach, ktorý prežívajú katolíci." Biskup uviedol, že medzi októbrom 2019 až 21. januárom 2020 sa veriaci jeho diecézy stali obeťami troch premyslených útokov.   

Prvý sa odohral v nedeľu, 13. októbra, keď gang mladistvých zaútočil na autobus plný pútnikov, medzi ktorými boli aj chorí, keď sa vracali z Massabielskej jaskyne v Lurdoch naspäť do Caen.

Pri druhom sa asi 20 ľudí, odetých v čiernom, s kapucami, snažili zabrániť odchodu autobusu z Caen  do malého mestečka North Mayenne, kde sa slávilo výročie zjavenia Panny Márie. Vandali posprejovali celý autobus a paintballovými peletkami pokryli celé predné sklo vodiča, takže nemohol šoférovať. V autobuse sa práve usadilo asi 50 ľudí, vrátane starších osôb a detí, keď útok začal. Otec Laurent Berthout, hovorca diecézy Bayeux-Lisieux uviedol, že útok síce trval asi "dve minúty, no pre ľudí v autobuse trval veľmi dlho". A dodal: "Obávame sa o dnešnú francúzsku spoločnosť, v ktorej sa udomácnilo násilie; v ktorej mnohí Francúzi vôbec nevedia ako navzájom komunikovať. To nie je normálne."

Pri ďalšom útoku pomaľovali protikresťanskí vandali študentskú budovu vedľa Opátstva Najsvätejšej Trojice, starobylej stavby v Caen. Biskup Boulanger hovorí: "Prenasledovať týchto mladých ľudí je neprijateľné. Ľudia, ktorí demonštrujú, majú na to právo. Je to právo našej demokracie. My však neútočíme na pútnikov a na mladých ľudí, čo sa modlia. Aj my máme právo byť v tejto krajine rešpektovaní. Ja tiež rešpektujem tých, čo nezdieľajú moje presvedčenie. Nechápem túto nenávisť. Že chcú siahnuť na mňa, prosím, ja som starý ... ale útočiť na mladých ľudí? Nie." 

Útok v spomínanej diecéze však predstavuje iba zlomok veľkého množstva protikresťanských, a najmä protikatolíckych, útokov, ktoré sa vo Francúzsku pravidelne objavujú. Podľa dostupných údajov došlo v roku 2019 vo Francúzsku v priemere k trom protikresťanským útokom za deň - mnohé z nich na kostoly a katedrály. O týchto útokoch európske médiá písali iba zriedkavo, až do začiatku roku 2019, kedy došlo v rozpätí dvoch týždňov k útokom vandalov, ktorí znesvätili 9 kostolov. Do kostola Notre-Dame-des-Enfants v Nîmes, neďaleko španielskych hraníc, sa napríklad začiatkom februára vlámali výtržníci, výkalmi ponatierali múry do tvaru kríža a popriliepali na ne konsekrované hostie. Ukradli aj bohoslužobné predmety z oltára.

Ďalší vandali podpálili v marci druhý najväčší kostol v Paríži Saint-Sulpice.

V marci sa odohral aj ďalší incident - v migrantmi preľudnenom parížskom predmestí vyrabovali záškodníci 800-ročnú Baziliku Saint-Denis, ťažko poškodili chrámový organ a rozmlátili vitrážové okná.

A trend sa vôbec nezmierňuje. Podľa Observatory of Christianophobia, ktorý zaznamenáva deštrukciu kresťanského dedičstva vo Francúzsku, došlo v roku 2019 k viac ako 1000 protikresťanským útokom.   

Arcibiskup Georges Pontier, bývalý prededa Biskupskej konferencie Francúzska, však tvrdí, že aj napriek tomuto rastúcemu trendu, neexistuje žiadna krízaTrvá na tom, že za túto vlnu útokov môže iba zopár ľudí: "Ide o niekoľko jednotlivcov, ktorí použijú všetky prostriedky na to, aby zničili Cirkev, no to nie je rozhodujúci fenomén. Nie sme obeťami ´katofóbie´ (chorobný odpor voči katolíkom). Prelát ďalej tvrdí, že vo Francúzsku prežíva katolícka viera rozkvet; ako dôkaz spomína svoju diecézu (Marseille), kde "ročne pokrstí stovky dospelých ľudí".