sola-scriptura-700x438.jpg

P. Mike Schmitz skvelým spôsobom zbavuje protestantskú doktrínu ´iba Písmo´ jej správnosti

635
Zuzana Smatanová
AltKAT

P. Mike Schmitz vynikajúco vysvetľuje prostredníctvom videa spoločnosti Ascension prečo používajú katolíci aj Sväté Písmo, aj tradíciu Cirkvi. Skvelým spôsobom zbavuje protestantskú doktrínu "Sola Scriptura", čo znamená "iba Písmo", jej správnosti.

Vypočujte si jeho vysvetlenie:

Vo svojom videu hovorí, že "katolíci používajú Sväté Písmo aj tradíciu Cirkvi jednoducho preto, lebo v samotnom Sv. Písme sa hovorí, aby sme používali obidvoje. Sv. Pavol píše Solúnčanom: "A tak teda, bratia, stojte pevne a držte sa učenia, ktoré ste prijali či už slovom a či naším listom" (2 Sol 2,15) 

Ak by Boh chcel, aby sme používali iba Písmo, nepovedal by nám to priamo v Biblii? Sv. Pavol prirodzene zdôrazňuje dôležitosť a hodnotu Sv. Písma: 

"Celé Písmo je Bohom vnuknuté a užitočné na poúčanie, na usvedčovanie, na nápravu a na výchovu v spravodlivosti, aby bol Boží človek dokonalý a pripravený na každé dobré dielo" (2 Tim 3, 16-17).

 

Sv. Pavol však s rovnakým dôrazom hovorí aj o dôležitosti a hodnote Cirkvi:

"... ak sa omeškám, aby si vedel, ako si máš počínať v Božom dome, ktorým je Cirkev živého Boha, stĺp a opora pravdy" (1 Tim 3, 15).

 

P. Mike vysvetľuje ako sa vďaka Katolíckej cirkvi počas stáročí sprístupnili Božie dary celému ľudstvu: "Ani Sv. Písmo, ani Magistérium Cirkvi, ani tradícia Cirkvi neoponujú autoritám, bojujúcim o moc. Sú to tri piliere, ktoré sa vzájomne podporujú a informujú, vďaka čomu nám Boha ešte viac sprítomňujú."