ellenwiebe.jpg

V dome opatrovateľskej služby vykonala lekárka na pacientovi eutanáziu bez povolenia

208
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Ortodoxný židovský dom opatrovateľskej služby napísal v januári 2018 sťažnosť na lekárku Ellen Wiebeovú za to, že sa podvodným spôsobom dostala do ich zariadenia a zabila ich obyvateľa tým, že na ňom vykonala eutanáziu, čo je v absolútnom rozpore s poslaním a preambulou tohto zariadeniaLouis Brier Home, vo Vancouveri.

Kelly Grantová, reportérka Globe and Mail health, o trestuhodnom a protiprávnom konaní Ellen Wiebeovej uviedla nasledovné:

"Komora praktických lekárov a chirurgov Britskej Kolumbie (CPSBC) zamietla 5. júla 2019 oficiálnu sťažnosť na Ellen Wiebeovú s tvrdením, že táto lekárka z Vancouveru neporušila žiadne z pravidiel, keď pomohla 83-ročnému Barry Hymanovi zomrieť v spomínanom zariadení Louis Brier Home and Hospital. Komora rozhodla ... že pacient súhlasil a že Dr. Wiebeová dodržala všetky požiadavky MAiD."  

Grantová je zvedavá, či toto rozhodnutie neovplyvní aj ďalšie cirkevné nemocnice a domy opatrovateľskej služby. Píše:

"Rozhodnutie CPSBC je vôbec prvé, ktoré zasiahlo do chúlostivej otázky, či by mali byť lekári v rámci svojej profesie stíhaní za to, že sa vzopreli výslovnému želaniu cirkevného zdravotníckeho zariadenia len preto, aby vyplnili želanie pacienta, ´spôsobilého´ pre smrť za asistencie lekára. Tak či onak platí, že Komora lekárov v každej provincii má vlastné pravidlá a každá z nich má právomoc udeľovať a odoberať lekárom licencie. Svoje rozhodnutia držia v tajnosti až dovtedy, kým prípad nepostúpia k formálnemu disciplinárnemu konaniu."

Grantová uviedla, že Louis Brier home kritizoval toto rozhodnutie a zmenil svoje pravidlá, aby v budúcnosti predišli podobnej situácii:

"David Keselman, výkonný riaditeľ tohto domu, kritizoval rozhodnutie Komory lekárov a povedal, že jeho organizácia musí sprísniť doporučujúci a uprednostňujúci proces, aby tak znemožnil ďalším lekárom nasledovať Wiebeovej konanie. "Myslím si, že Komora lekárov vôbec nebrala do úvahy množstvo iných vecí, ktoré naša sťažnosť obsahovala", povedal David Keselman, vystresovaný z toho, ako ho nahnevalo keď sa dozvedel, že do jeho zariadenia sa podvodom a bez vedomia personálu dostal lekár. "Nachádza sa u nás veľa ľudí, ktorí prežili holokaust ... a ak toto výjde najavo, začne sa najmä medzi nimi šíriť panika a chaos, či po nich niekto nejde a nechce ich zabíjať". Jedným z cieľov lobby za eutanáziu je donútiť cirkevné inštitúcie zdravotníckych zariadení dať si do svojej preambuly povolenie vykonávania eutanázií na ich pacientoch." 

Aktivistka za eutanáziu a akademička Jocelyn Downieová sa usiluje prinútiť St Martha’s hospital v Antigonish, Nova Scotia, aby si dali do preambuly aj možnosť vykonávať eutanáziu, pretože sú jedinou nemocnicou v celej oblasti.

Poznámka LifeNews.com: Alex Schadenberg je výkonným riaditeľom Euthanasia Prevention Coalition a z jeho blogu si môžete čítať tu.