Katy_Perry_with_Pope_Francis.jpg

Do Vatikánu pozvali okultistku Katy Perryovú aby prednášala o transcendentálnej meditácii

2,794
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Záver konferencie vo Vatikáne sa niesol v znamení vystúpenia kontroverznej pop-star Katy Perryovej, ktorá hovorila o transcendentálnej meditácii, prejavu msgr. Daria Viganò, smutne presláveného kauzou Lettergate, o „Fake News“ a rozdávaním meditačného náramku s názvom „meditačné oko“ vybraným účastníkom.

Táto konferencia na vysokej úrovni sa konala 26. až 28. apríla minulého roka vo Vatikáne a spolusponzorovala ju Pápežská rada pre kultúru a CURA Foundation, nadácia za oslobodenie globálnej starostlivosti o zdravie od daní. Na konferencii spolupracovali aj Vatikánsky štátny sekretariát, sekretariát pre komunikácie a Pápežská akadémia pre život. Stretnutie, nazvané „Spoločným úsilím za zdravie – ako veda a technológia 21. storočia ovplyvní kultúru a spoločnosť“, niektorí prirovnali k „Davosu biotechnológie“ vďaka jeho podobnosti so svetovým ekonomickým fórom na vysokej úrovni, ktoré sa zvykne konať v tomto švajčiarskom lyžiarskom stredisku.

Štvrtá medzinárodná vatikánska konferencia mala niekoľko pozitívnych cieľov a odzneli na nej prednášky odborníkov z rozličných oblastí medicíny, podnikania, médií a technológie. Oficiálnym zámerom tejto výstrednej zmesi bohatých investičných bankárov, celebrít, lídrov z oblasti biotechnológie a vatikánskych funkcionárov bolo „zjednotiť ľudí bez predsudkov, aby podnecovali otvorený dialóg a urýchlili tak interdisciplinárny prístup pri vychytávaní najzávažnejších problémov v rámci celosvetovej starostlivosti o zdravie“.

Medzi rečníkmi bol guru New Age a magnát v oblasti alternatívnej medicíny Deepak Chopra, ako aj svetoznámy profesionálny golfista a filantrop v oblasti zdravotnej starostlivosti o deti Jack Nicklaus; britský spevák, textár a humanitárny aktivista Peter Gabriel, ktorého manželka sa uzdravila z rakoviny po podaní priekopníckeho liečiva a americký kouč pre motivačný a svojpomocný prístup k životu Tony Robins. Bývalý viceprezident a spolupredseda Biden Cancer Initiative USA, Joe Biden, tiež poslal posolstvo. Hlavnými moderátormi tohto podujatia boli držiteľ ceny Emmy Dr. Mehmet Oz, ktorý sa preslávil aj vďaka „The Oprah Winfrey Show“, korešpondent CNN pre oblasť medicíny Dr. Sanjay Gupta, korešpondent CBS pre oblasť medicíny Max Gomez a držiteľka ceny Emmy za žurnalistiku Meredith Vieira, ktorej manžel zápasí so sklerózou multiplex. Medzi moderátormi z roku 2016 bola televízna moderátorka Katie Couricová a hostiteľ „Good morning, America“ Robin Roberts. Pre zaujímavosť – v roku 2013 boli moderátormi: najpredávanejšia autorka podľa New York Times Peggy Noonanová a osobnosť Fox News Bill Hemmer. Táto konferencia je už štvrtou v poradí, ktorej poskytuje priestor Vatikán od roku 2011, keď bol pápežom Benedikt XVI.

Konferencia v roku 2018 však nahnevala a rozčúlila mnohých katolíkov, ktorí sú pohoršení tým, že Vatikán poskytuje platformu ľuďom, ktorí propagujú a podporujú ne-kresťanské praktiky, ako aj účasťou kontroverznej pop-star Katy Perryovej, ktorá sa zúčastnila diskusie o podpore a propagácii transcendentálnej meditácie (TM) medzi deťmi. Diskusie na tému „Vplyv na zdravie detí celého sveta prostredníctvom meditácie“ sa zúčastnila spolu so svojím mentorom Bobom Rothom, výkonným riaditeľom David Lynch Foundation, ktorý je zároveň aj mentorom talk show Oprah Winfreyovej a Dr. Oza v oblasti TM.

meditating eye charm

 

Rothova organizácia mala pod palcom aj rozdávanie meditačných náramkov pod názvom „meditačné oko“ niektorým účastníkom na začiatku konferencie. Dobrovoľné príspevky z týchto náramkov idú na výučbu TM pre veteránov, mestskú mládež a ženy, ktoré sa stali obeťami domáceho násilia). K náramku je ako darček pribalená aj knižka, propagujúca TM, ktorej rozdávanie sa Vatikán snažil zablokovať. „Tieto ´darčeky´ sa im podarilo distribuovať v minimálne jednom hoteli, v ktorom boli ubytovaní účastníci. Mnoho ďalších rozdávalo svoje materiály spoluúčastníkom konferencie, ako je to pri takýchto príležitostiach bežne zaužívané.“ Perryová absolvovala priam kráľovskú prehliadku Vatikánu, pri ktorej ju sprevádzal arcibiskup Paul Tighe, sekretár Pápežskej rady pre kultúru. Stretla sa aj s pápežom; sprevádzal ju jej priateľ, herec Orlando Bloom, a jej matka. Zdroj, blízky Vatikánu, uviedol pre LSN, že

„prejav Katy Perryovej o transcendentálnej meditácii z miesta, ktoré používa pápež počas najdôležitejších cirkevných zhromaždení, je symbolom chaosu, dezorientácie a škandálov, ktoré sprevádzajú tento pontifikát. Jedna vec je viesť s ňou rozhovor pod dohľadom predstaviteľa Cirkvi, no druhá je poskytnúť jej, aj iným celebritám z oblasti TM, celé pódium na nevysvetľovaný a nekontrolovaný prejav. Je to morálne neúnosné a absolútne neprimerané. Ide, žiaľbohu, o tragický symbol dnešnej kultúry – tam, kde Cirkev z vlastného rozhodnutia chýba, vstúpi svet a veľmi rád zaplní takto vzniknuté vákuum.

Funkcionár Pápežskej rady pre kultúru povedal pre LSN, že „pôvodným plánom bolo umožniť spomínaným hosťom propagáciu transcendentnej meditácie a vyjadriť svoje názory, proti ktorým sa následne malo začať „vo veľkom namietať“; malo ísť o ´cvičenie´, ktoré by katolíckych účastníkov konferencie poučilo o povahe niektorých súčasných sporných otázok v nastavení zdravotníckej starostlivosti, súvisiacich s katolíckou vierou.“ Napriek tomuto úžasnému plánu nedošlo počas, ani po panelovej diskusii, k žiadnym veľkým námietkam.

V liste biskupom, ktorý vydala Kongregácia pre náuku viery v roku 1989 varoval kardinál Joseph Ratzinger pred transcendentálnou meditáciou, ktorá „môže zdegenerovať do kultu tela a skryto viesť k pokladaniu akéhokoľvek fyzického vzrušenia za duchovný zážitok.“ Pápežská rada pre kultúru vydala v roku 2003 kresťanský ohlas na „New Age“, v ktorom varovala podobne:

„Mnohí ľudia sú presvedčení, že im nič neuškodí, keď si „požičajú niečo z múdrosti Východu. Príklad transcendentálnej meditácie by mal kresťanov upozorniť na možnosť nevedomého previazania sa s iným náboženstvom (v tomto prípade s hinduizmom) a to aj napriek tvrdeniam propagátorov TM o náboženskej neutralite tejto metódy.“

 

„Bozkávala som sa s dievčaťom“

Prečo niektorých katolíkov tak poburuje pozvanie Katy Perryovej do Vatikánu na konferenciu? Katy Perryovú totiž ako 33-ročnú preslávil v roku 2008 jej singel s lesbickou tematikou „Bozkávala som sa s dievčaťom“. Aj napriek kontroverznému iskreniu, súvisiacemu s homosexuálnou témou, spievala Perryová túto svoju pieseň počas celého koncertného turné. Ba čo viac, táto pieseň bola nominovaná na post Najobľúbenejšej piesne roku 2009, o ktorej rozhodovala porota, zložená z detí. 

„Pravdupovediac, robila som viac než len to“, vyhlásila Perryová po obdržaní ceny Národnej kampane za ľudské práva za jej LGBT angažovanosť v marci 2017. „Ako som to však mala zladiť s dievčaťom, ospevujúcim evanjelium, vyrastajúcim v mládežníckej skupine v táboroch, podporujúcich konverziu (obrátenie)“, ´vyznala´ pred zástupom ľudí dcéra putovných pentekostálnych kazateľov. Samozvaná „bojovníčka“ za práva LGBT Perryová sa začiatkom minulého roka vyjadrila pre Glamour magazine, že text k piesni „Bozkávala som sa s dievčaťom“ napísala preto, aby sa zbavila ´stereotypov´. „Za posledných 10 rokov sme sa zmenili. Prešli sme dlhú cestu. Bisexualita už nie je to, čo bývala kedysi.“ Len niekoľko dní po stretnutí s pápežom Františkom Perryová oslávila na twitteri 10-te výročie tejto svojej piesne slovami:

Katy Perry

(Tento víkend sa nesie v znamení 10-teho výročia vydania "Bozkávala som sa s dievčaťom". Ďakujem vám, že mi stále veríte a zostávate so mnou.)

 

Spor s rehoľnými sestrami

Katy Perryová, najsledovanejšia osoba na twitteri so 109 miliónmi fanúšikov sa zaplietla do sporu s rádom sestier Najsvätejšieho a Nepoškvrneného Srdca Preblahoslavenej Panny Márie, pretože chce odkúpiť ich kalifornský kláštor. Pop-star sa rozhodla kúpiť tento 8-akrový pozemok aj s budovami v štýle rímskych víl v susedstve mesta Los Feliz za 14,5 milióna US dolárov a ´premiestniť´ aj dom modlitby, používaný katolíckymi kňazmi, ktorý s nimi susedí. Navzdory želaniu rehoľných sestier ponechať si tento majetok ktorý vlastnia, sa arcidiecéza mesta Los Angeles rozhodla schváliť jeho odpredaj Perryovej. V tomto štádiu do toho vstúpila kalifornská podnikateľka Dana Hollisterová a pokúsila sa odkúpiť tento majetok od sestier, sudca však už začiatkom roku 2017 takúto možnosť zrušil s vyjadrením, že právo na odpredaj tohto majetku má arcidiecéza a nie sestry.

Porota ´zistila´, že Hollisterová by mala arcidiecéze zaplatiť 3,47 milióna US dolárov a Perryová 1,57 milióna USD za narušenie zmluvných vzťahov a iných priestupkov. Perryová spolu s arcidiecézou riešia termín predaja. Jedna zo sestier, 89-ročná Catherine Holzmanová, skolabovala a zomrela v marci, počas súvisiacich súdnych procesov okresného súdu v Los Angeles. Jej spolusestry sa vyjadrili, že by bol „hriech predať to“ Perryovej, ktorá svojho času o sebe vyhlásila, že zapredala dušu diablovi za získanie úspechu v hudobnom priemysle

 

Katy, kanibalizmus a okultizmus

V jednom zo svojich videí Katy propaguje kanibalizmus so zrejmým prepojením na okultné praktiky istých demokratov vo Washingtone, DC. Vo videu „Bon Appétit/Dobrú chuť“ (Varovanie: video sa neodporúča sledovať) Perryovú varia šéfkuchári a ponúkajú ju ako hlavný chod na párty pre elitných hostí. Video končí tým, že napokon je to Perryová, čo sa chystá zjesť koláč, obsahujúci časti tiel hostí. „Ide o zjavne satanskú aktivitu a Katy Perryová je s ňou previazaná“, uviedol pre LSN morálny teológ, ktorý nechce byť menovaný. 


  
Podporovanie a dotovanie organizácie Planned Parenthood

V roku 2016 Perryová dotovala poskytovateľa potratov, organizáciu Planned Parenthood, sumou 10.000 USD a vyzvala svojich fanúšikov, aby urobili to isté. Vo svojom príspevku na Instagrame sa Perryová nechala počuť: „Je čas premeniť slová na skutky“ a pripomenula, že prvým krokom je podpora takéhoto druhu organizácií. Pokračuje: „Na organizáciu Planned Parenthood verejne prispievam preto, lebo ma ako tínedžerku počas niekoľkých návštev, najprv na klinike v Santa Barbare a potom v Los Angeles, poučili o mojom sexuálnom zdraví; poučili ma o tom, o čom som vedela iba veľmi málo alebo takmer nič najmä vďaka „chránenej“ výchove. Nemala som ani poňatie o týchto veciach a už vôbec som nevedela ako si to všetko naplánovať. Som vďačná tejto organizácii a podporujem ju, lebo poskytla Katheryn Hudsonovej (pravé meno Katy Perryovej) potrebné znalosti a návod ako si všetko naplánovať a za to, že stále je útočiskom žien, ktoré chcú vedieť o všetkých svojich možnostiach v budúcnosti. Dnes viac než kedykoľvek predtým potrebujeme vytvárať a chrániť bezpečné miesta pre seba navzájom. Dúfam, že vás toto inšpirovalo tiež prispieť na túto organizáciu a stať sa jej členom a stúpencom.“

 

Skutočný problém

Niektorí kritici Perryovej návštevy vo Vatikáne tvrdia, že meditácia sama o sebe nie je tým skutočným problémom. Ak by totiž meditácia bola len snahou pozitívne zmýšľať o veciach a ako taká by mala slúžiť na upokojenie mysle, nie je vo svojej podstate nevyhnutne zlá; keď sa však do nej ´zamontuje´ niekto, ako v tomto prípade Katy Perryová, ktorá praktizuje okultizmus, votrú sa do nej aj iné prvky. Morálny teológ vysvetľuje:

„Niektorí ľudia sú naivní, niektorí sú celkom mimo. Tí naivní sú stúpencami výsledkov Druhého Vatikánskeho koncilu, ktorého mottom bolo ´Nájdime spoločného menovateľa, ktorý by nás všetkých spájal´. Tí čo sú mimo používajú práve tie spôsoby o ktorých hovoríme, a tak sa snažia nájsť harmóniu v spoločnosti bez Krista. Pre diabla je fakt, že Perryová je dcérou pastora, len „čerešničkou na torte“. Spomínaný problém teda nie je tým pravým problémom. Je ním ´revolúcia´. Návšteva Katy Perryovej vo Vatikáne aby rozprávala o transcendentálnej meditácii je tiež jedným zo spôsobov, ako túto ´revolúciu´, ktorej výsledkom má byť svet bez Krista, propagovať a podporovať.“

LSN kontaktovali Pápežskú radu pre kultúru s otázkou prečo pozvali práve Katy Perryovú ako jednu z prednášajúcich, no doteraz nedostali odpoveď.