Pope Francis

Eroticko-lesbické predstavenie na stretnutí pápeža s mládežou z rímskych farností

4,378
Zuzana Smatanová
AltKAT

Počas stretnutia pápeža Františka s 35 tisíckami mladých ľudí z rímskych farností v Circus Maximus, ktoré sa odohralo 11. augusta 2018, bolo jedným z bodov programu predstavenie, zjavne sa zaraďujúce medzi ďalšie nemorálne ukážky na dlhom zozname tohto typu erotických tancov a akrobatických kúskov, konajúcich sa v prítomnosti koncilových pápežov.

Táto ukážka predsa len mala špecifický a „vznešený“ podtón. Hlavná účinkujúca, Nicoletta Tintiová, bola rytmickou gymnastkou až do roku 2008, keď následkom zranenia chrbtice ochrnula na obidve nohy. Dnes už dokáže opäť vystupovať, ako to urobila aj pred pápežom, a to vďaka spolupráci so svojou spolutanečníčkou Silviou Bertoluzzovou.

Predstavenie v Circus Maximus bolo tzv. trompe-l'oeil – optickou ilúziou – pretože torzo Tintiovej sa pohybovalo pomocou Bertoluzzovej nôh. Bertoluzzová v skutočnosti ležala pod Tintiovou, aby vytvorili dojem, že sú len jednou osobou. Na štvrtom obrázku dole sa Bertoluzzová začína oddeľovať od Tintiovej torza, keď spod nej na konci predstavenia vykĺzne.

Nikto z nás nič nenamieta proti tomu, aby sa hendikepovanej žene pomáhalo rozvíjať jej umelecké zručnosti. Čo sa však týka nemorálnych ukážok a predstavení, existujú zreteľné a jasné hranice. Katolícka morálka učí, že ženy by mali pri predstaveniach zachovávať umiernenosť a zdržanlivosť. Toto predstavenie pred pápežom teda zasluhuje pokarhanie, najmä ak zvážime úplný súhlas a odobrenie, s ktorým sa u pápeža stretol.

V tomto prípade je však za tým oveľa viac. Objektívne vzaté to, že Tintiová sa verejne nežne a s veľkou záľubou dotýkala Bertoluzzovej nôh vtláča predstaveniu podružný lesbický nádych. Zamilované pohľady, ktoré si navzájom vymieňali, ako aj objatia na konci predstavenia tento dojem iba potvrdili. Tento lesbický podtón dodáva udalosti ešte iný rozmer. Františkovo potenciálne odobrenie lesbických vzťahov pod zámienkou ocenenia umenia a pomoci postihnutým. Vidíme, že pápež František nevynechá ani jedinú príležitosť podporiť ´revolúciu´ a ničiť katolícku náuku. Javí sa skôr ako nepriateľ Krista, než ako Jeho námestník na zemi ...

 

Performance 1

 

Performance 2