Carlo Acutis

Digitálny apoštol: Pápež uvádza počítačového nadšenca ako vzor pre mladých

281
Milko Kostovič
Kultúra života

V apoštolskej exhortácii pápež František odkazuje mladým mužom a ženám, že nemusia ďaleko pátrať po vzoroch, ktoré sa vyhli nástrahám "uzavretia sa do seba, izolácie a prázdneho pôžitku", ktoré sú typické pre digitálnu dobu. 

Život ctihodného Carla Acutisa, 15-ročného talianskeho tínedžera na ceste k svätosti, ukazuje, že mladí ľudia dokážu využívať silu sociálnych sietí a komunikácii "kreatívnym a dokonca geniálnym spôsobom", uviedol pápež vo svojej exhortácii "Christus Vivit (Kristus žije)."

"Carlo veľmi dobre vedel, že mechanizmy komunikácie, reklamy a sociálnych sietí možno použiť tak, že z nás urobia ľudí zaspatých, závislých od konzumu a novostí, ktorých si možno kúpiť, ľudí posadnutých voľným časom, uzavretých do negatívnosti," povedal pápež. "On však vedel používať novú komunikačnú techniku na odovzdávanie evanjelia, hodnôt a krásy."

Pred smrťou na leukémiu v roku 2006 bol Acutis obyčajným tínedžerom s nadpriemerným nadaním pre počítače. Tieto znalosti využil na vytvorenie online databázy eucharistických zázrakov z celého sveta. 

"Sám sa naučil animovať 3D kreslené filmy na počítači. Nikdy ani neabsolvoval kurz, ako používať Photoshop. Sedel na posteli, sťahoval si návody z internetu a rozumel všetkým týmto počítačovým programom. Naučiť sa Photoshop mi osobne trvalo roky a stále tomu nerozumiem!" uviedla pre redakciu Katolíckej spravodajskej služby Antonia Salzanová, chlapcova matka. 

Acutis rád robil krátke videá. V jednom videu sa venoval laickému vysvetleniu transsubstanciácie. Ďalším videom bola pocta úvodnej znelke "Hviezdnych vojen", pričom video sprevádza hviezdne pozadie, posúvajúci sa text a známa partitúra Johna Williamsa. 

Už v ranom detstve chlapca sa objavili určité posvätné záblesky, o ktorých si jeho vlastná matka myslela, že boli "trochu neobvyklé"

"Nikdy som nepočula, že by niekoho kritizoval, nikdy sa nesťažoval, vždy bol pozorný voči komukoľvek. Mnohí ľudí hovorili, že keď ho pozdravili, tak boli z toho dojatí."

Pápež František poznamenal, že mladý Carlo sa vyhol pasci, do ktorej sa dostane mnoho mladých ľudí, keď sú ovplyvnení sociálnymi sieťami a masmédiami.

"Videl, že mnohí mladí ľudia, ktorí chcú byť iní, stávajú sa rovnakými ako ostatní, lebo bežia za tým, čo im mocní tohto sveta vnucujú prostredníctvom mechanizmov konzumu a ohurovania. Potom sa stáva, hovoril Carlo, že „všetci sa rodia ako originály, ale mnohí zomierajú ako fotokópie“. Nedopusť, aby sa to stalo aj tebe!"

Chlapcova matka sa vyjadrila, že hoci "ich naplnilo radosťou", keď pápež odkazoval na jej syna, bolo to zároveň volanie šíriť príklad života mladého tínedžera, aby aj ostatní vedeli, že byť svätým a zachovať si originalitu "nie je takým náročným cieľom"

"Stačí, keď sa Boh stane stredobodom života človeka, ako v prípade Carla. Carlo viedol normálny život: Chodil do školy, športoval, hral videohry, aj keď zvyčajne len jednu hodinu týždenne, pretože chápal, že videohry vás dokážu zotročiť," uviedla. 

Jeho zápal pre šírenie posolstva evanjelia však nebol obmedzený na digitálnu sféru, spomína matka. Pomáhal svojim rovesníkom, ktorí boli v škole šikanovaní, a šetril si peniaze, aby mohol nakúpiť spacáky, jedlo a teplé nápoje pre chudobných ľudí žijúcich v uliciach Milána.

Chlapec mal podľa svojej matky tiež špeciálne miesto v srdci pre migrantov: "Tu v Miláne je ich veľa z Ázie, Indie a Afriky. Carlo by sa so všetkými spriatelil, či už boli moslimovia, hinduisti alebo budhisti."

V roku 2018, päť rokov po začatí procesu jeho blahorečenia, pápež František uznal, že Acutis žil kresťansky a cnostne hrdinským spôsobom a vyhlásil ho za ctihodného.

V rámci kanonizačného procesu bolo Acutisovo telo exhumované a premiestnené na miesto vhodné na verejnú úctu, do Svätyne zrieknutia v Kostole Panny Márie v Assisi. 

Svätyňa, zasvätená v apríli 2017, je miestom, kde sa mladý svätý František z Assisi zriekol všetkých nárokov na dedičstvo svojho otca a prijal chudobu.

Pápež František v liste zaslanom pri príležitosti jej zasvätenia uviedol, že Svätyňa zrieknutia je "vzácnym miestom, kde možno mladým ľuďom pomôcť pri rozlišovaní ich povolania". 

Pre chlapcovu matku nebola náhoda, že jej syn je teraz pochovaný na mieste, kde "sv. František začal svoju vlastnú cestu k svätosti."

"Carlo bol mladý a rovnako ako svätý František aj Carlo absolvoval svoju cestu, cestu, na ktorú sme povolaní všetci, najmä mladí ľudia, aby sme začali klásť Boha na prvé miesto v našich životoch," povedala chlapcova matka. 

"Dúfam, že skutočnosť, že je Carlo pochovaný na tomto mieste, môže byť znakom nádeje pre týchto mladých ľudí. A čo je dôležitejšie, že nás to povzbudí naplniť mimoriadny plán, ktorý má Boh pre každého z nás."